Avrupa Birliği'nden (AB) sağlanan insani yardım, Uluslararası Göç Örgütü'nün ( IOM ) "ülke için şimdiye kadarki en zorlu mevsim" olacak bu kış çok sektörlü yardımla 700.000'den fazla Ukraynalıyı desteklemesini sağlıyor.

IOM'nin ülkedeki misyon şefi Anh Nguyen, “Savaş uzadıkça ve kış Ukrayna'yı kasıp kavururken yerinden edilmiş ve savaştan etkilenen insanlar yeni ve büyüyen zorluklarla karşı karşıya kalacak” dedi.

Yardımı hızlandırmak

IOM'nin kışa hazırlama desteği, yerinden edilmiş insanları barındıran toplu merkezlerin yenilenmesini; su temini, atık su ve ısıtma sistemlerinin iyileştirilmesi; hasarlı evlerin onarımı; ve yüksek termal battaniyeler, nevresim takımları, şilteler ve hijyen malzemeleri dağıtmak.

Ayrıca, soğuk mevsimde insanların esnek imkanlarla geçimlerini sağlayabilmeleri için katı yakıt ve nakdi yardımları da yapılıyor.

IOM, kritik kalemleri stoklamak, Ukrayna'daki savaştan etkilenmiş insanlara ulaşılmaya devam edilmesini sağlamak ve sahadaki acil ihtiyaçlara yanıt veren ortaklarını desteklemek için AB fonlarını da kullanacak.

Bay Nguyen, " Temel önceliğimiz, insanların önümüzdeki birkaç ayı atlatmasına yardımcı olmak için sıcak, güvenli ve onurlu koşulları desteklemektir " dedi.

'Acil ihtiyaçlar'

Bundan sonra, mobil ekipler yalıtımı iyileştirerek, su sızdıran çatıları tamir ederek, kırık camları değiştirerek ve ek duşlar kurarak 375 toplu site ve sosyal kurumda onarım yapacak.  

IOM, 5.800 özel evi yenileyecek ve insanların gerekli iyileştirmeleri kendilerinin yapması için acil barınma kitleri dağıtacak.

BM ajansı, yakın zamanda Ukrayna Hükümeti tarafından geri alınan bölgelerdeki belediyeleri inşaat malzemeleri ve jeneratörlerle de destekleyecek.

Ukrayna'daki AB İnsani Yardım Başkanı Claudia Amaral, "Saldırılar milyonlarca insanı elektrik, ısıtma ve suya güvenilir erişimden mahrum bırakırken, IOM gibi insani yardım ortaklarımız en acil ihtiyaçları karşılamak için çalışmaya devam ediyor" dedi.

18 milyon ihtiyaç sahibi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin ( OCHA ) tahminlerine göre, yaklaşık 18 milyon Ukraynalı veya ülke nüfusunun yüzde 40'ı insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Ve Ukrayna'nın kritik altyapısına yönelik sürekli saldırılar, savaşın en çok etkilenen insanlar üzerindeki yıkıcı etkisini artırmaya hizmet etti.

IOM'nin son  anketi , ülkenin güç kaynağı ve ısıtma altyapısına yönelik çok sayıda saldırıya rağmen Ukraynalıların kışı mevcut yerlerinde geçirmeyi planladığını gösteriyor.

Ülke çapında ankete katılanların yalnızca yüzde yedisi aktif olarak ayrılmayı düşündüklerini söyledi.

Bu arada, Ukrayna'daki tüm ailelerin yüzde 43'ü birikimlerini tamamen tükettiğinden, hayatta kalmak için özel kaynaklar kıtlaşıyor.

Editör: Haber Merkezi