BEYRUT – Birleşmiş Milletler, işgal edilen Suriyeli Golan’daki İsrail işgal varlığının icraatlarının geçersizliğini yineleyerek, bu varlığın Golan’da uyguladığı ilhak önlemlerinin yasadışı olduğunu, Suriye vatandaşlarının haklarını ihlal ettiğini ve onlara karşı ayrımcılık yaptığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu “ESCWA” Beyrut’ta dağıtılan periyodik bir raporda: “Uluslararası hukuka uyum ve cezasızlığın olmaması, bölgedeki tüm halklar için barış ve adaletin sağlanması için temel iki koşuldur” dedi.

Nisan 2020’den Mart 2021’e kadar olan dönemi ele alan raporda, devam eden İsrail işgali ve onun izlediği politika ve uygulamalar ışığında işgal altındaki Filistin topraklarında sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının imkansızlığına da değinildi. Koronavirüs pandemisi ile mücadele ve Filistinlilere ek insani yardım sağlama çabalarını engellemesinden dolayı bu icraatların durdurulması zorunluluğunu dile getirdi.

Raporda, işgalci İsrail’in 1967’den bu yana işgal ettiği Arap topraklarındaki cinayetler, Gazze Kesimi’ne uygulanan abluka ve yerleşimi genişletme dahil olmak üzere aldığı icraat ve politikaların uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Raporda, geçen yıl Filistin ekonomisinin yüzde 11,5 donma ile 2002’den bu yana en kötü yıllarından birini yaşadığına dikkat çekildi.

Editör: TE Bilisim