Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanı Endonezya Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarının iadesini tetikleme teklifinde "daha fazla önlem alma konumunda olmadığını" söyledi, çünkü 15 üyeli organda fikir birliği bulunmuyor.

15 üyeli organda fikir birliği bulunmuyor.

On üç konsey üyesi Cuma günü, Washington'un hareketinin, İran ile iki yıl önce istifa ettiği dünya güçleri arasında 2015 tarihli bir nükleer anlaşma kapsamında kararlaştırılan bir süreci kullandığı göz önüne alındığında geçersiz olduğunu savunarak muhalefetlerini dile getirdi.

Endonezya'nın Ağustos ayı konsey başkanı olan BM Büyükelçisi Dian Triansyah Djani, Orta Doğu konulu bir toplantıda Rusya ve Çin'in konuyla ilgili bir sorusuna yanıt veriyordu.

ABD Büyükelçisi Kelly Craft, Djani konuşmasının ardından karşılık verdi.

Konseye, "Bunu gerçekten, gerçekten açıklığa kavuşturmama izin verin: Trump yönetiminin bu konuda limited şirkette durmaktan korkusu yok" dedi. "Sadece bu konseyin diğer üyelerinin yollarını kaybettikleri ve şimdi kendilerini teröristlerin (onun dediği şey) eşliğinde buldukları için üzülüyorum."

Güvenlik Konseyi'nin hamlesi sadece İran için değil, bir bütün olarak uluslararası toplum için de yasal ve diplomatik bir zaferdir. Cevap, uluslararası hukukun ihlaline büyük bir hayır. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Perşembe günü, konseye İran'ı 2015 nükleer anlaşmasını ihlal etmekle suçlayan bir şikayette bulunarak İran'a yönelik tüm uluslararası yaptırımları yeniden uygulamaya koymak için 30 günlük bir süreci başlattığını söyledi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ABD'nin artık İran yaptırımlarını geri çekme teklifini geri çekeceğini umduğunu söyledi.

Nebenzia'nın yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Endonezya'nın değerlendirmesini bir Twitter gönderisinde özetledi: "Bu, ANLIK GERİ YOK anlamına geliyor."

ABD misyonunun Birleşmiş Milletler sözcüsü, "yaptırımların yeniden başlatılmasının sağlam bir yasal zemine dayandığını" ve "bazı konsey üyelerinin anlaşmazlık ifade etmelerinin .... herhangi bir yasal etkisi olmadığını" söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, süreci tetikleyebileceğini savunuyor - snapback olarak bilinir - çünkü nükleer anlaşmayı kutsayan 2015 Güvenlik Konseyi kararı, onu hala bir katılımcı olarak adlandırıyor.

Güvenlik Konseyi, ABD'nin 14 Ağustos'ta İran'a silah ambargosunu Ekim ayındaki süresinin dolmasının ötesine uzatma girişimini şiddetle reddetti. Washington'a evet oylamasında yalnızca Dominik Cumhuriyeti katıldı.

Editör: TE Bilisim