Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen yıllık BM İklim Değişikliği Konferansı, Kasım ayında Mısır'ın sahil beldesi Şarm El-Şeyh'te gerçekleştirilecek olan başarılı bir COP27'nin temelini atmak üzere Pazartesi günü başladı .

Hükümetler, 2015 Paris Anlaşmasının operasyonel ayrıntılarının başarıyla sonuçlandığını ve uygulanmasının önünü açan geçtiğimiz Kasım ayında Glasgow'da COP26'nın sonuçlanmasından bu yana ilk kez toplanıyor.

Bonn'da hükümetler , BM İklim Değişikliği Sekreterliği Çerçeve Sözleşmesi'ne ( UNFCCC ) göre , azaltma, uyum, gelişmekte olan ülkelere - özellikle finans - ve kayıp ve zarar gibi kilit alanlarda çalışmaya odaklanacaklar .

Bonn oturumlarının açılışında delegelere konuşan UNFCCC Genel Sekreteri Patricia Espinosa , dengeli bir pakete ulaşmak için bu alanların her birinde “ siyasi düzeyde müdahaleler ve kararlar”  olması gerektiğini söyledi .

Dünyaya mesaj

“Bunu yapmak, dünyaya doğru yönde ilerlediğimize dair net bir mesaj gönderecek. Çünkü dünyanın Şarm El-Şeyh'te tek bir sorusu olacak: Glasgow'dan bu yana ne gibi ilerleme kaydettiniz? 

197 resmi Tarafı olan sözleşme, neredeyse evrensel üyeliğe sahip ve bu yüzyılda küresel ortalama sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin oldukça altında tutmayı ve sıcaklığı sınırlamaya yönelik çabaları artırmayı amaçlayan 2015 Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın ana anlaşmasıdır. sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıkar.

BM'nin üst düzey iklim değişikliği yetkilisi, iklim değişikliğinin katlanarak ilerlediği konusunda uyardı.

Dünya şu anda yüzyılın sonuna kadar Paris Anlaşması'nın 1,5 derecelik hedefini iki katından fazlasına doğru ilerlerken, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için hırs acilen yükseltilmeli ve Bonn'da acil eylem ve ilerlemeye ihtiyaç var.

Beklentiler yükseliyor

“ Bu müzakereleri daha hızlı ilerletmeliyiz. Dünya bunu bekliyor ” dedi Bayan Espinosa.

“Uluslar, Paris Anlaşması'nın 1,5 derece hedefine ulaşma taahhüdünde bulunurken, bu taahhüdün hızlandırılmış eylem ve artan iklim hırsı gerektirdiğini biliyorlar . Zor zamanlarda olduğumuzu söylemek kabul edilemez - iklim değişikliğinin küresel programımıza geri dönmeyi göze alabileceğimiz bir gündem olmadığını biliyorlar " dedi.

BM iklim değişikliği organının Mısır'daki COP27'nin öncelikle uygulamaya odaklanacağını ve ulusların mevzuat, politikalar ve programlar aracılığıyla iddialı Paris Anlaşmasını kendi ülkelerinde nasıl uygulamaya başlayacaklarını göstermelerinin beklendiğini söyledi.

Güçlü bir konuşmayla, Bayan Espinosa, BM iklim değişikliği sekreteryasının yönetimindeki altı yılın ardından görev süresinin sona erdiğini duyurdu.

Delegeleri, iklim değişikliğini ele almak için tüm kilit paydaşların çalışmalarını kapsayan “kapsayıcı çok taraflılığı” ve çalışmalarını desteklemeye devam etmeye çağırdı.

“Son altı yılda başardıklarımıza bakın” dedi. “Son 30 yılda başardıklarımıza bakın. İklim eğrisinin hâlâ çok gerisinde olsak da, dünya UNFCCC, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması nedeniyle daha iyi bir konumda. İşbirliği nedeniyle. Çok taraflılık yüzünden. Senin yüzünden. Ama daha iyisini yapabiliriz, yapmalıyız .”

UNFCCC aynı zamanda çığır açan 1997 Kyoto Protokolü'nün ana anlaşmasıdır.

UNFCCC kapsamındaki tüm anlaşmaların nihai amacı, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarını, iklim sistemine tehlikeli insan müdahalesini önleyecek bir seviyede ve ekosistemlerin doğal olarak uyum sağlamasına ve sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılacak bir zaman çerçevesine sabitlemektir.

Editör: TE Bilisim