Yaklaşan önemli BM iklim konferansı COP26'nın başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın dönüm noktası niteliğindeki Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmaktan “çok uzakta” ​​olduğunu söyledi.

İngiliz siyasetçi Alok Sharma, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun ( IMF ) 2021 Bahar Toplantıları kapsamında enerji, ulaşım ve gıda sistemleri gibi sektörlerde 'yeşil' geçiş üzerine küresel bir tartışma sırasında konuştu . 

Sanal toplantıda "Okyanuslar ısınıyor, fırtınalar şiddetleniyor ve yine de Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmanın çok uzağındayız " dedi. "Şimdi harekete geçmezsek, insan, ekonomik ve çevresel maliyet, insanlığın daha önce gördüğü her şeyi gölgede bırakacaktır."  

John Kerry: Ciddileşmek için son şans 

Bu Kasım ayında Glasgow, İskoçya'da düzenlenecek olan COP26, sera gazı emisyonlarını azaltarak küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üstüne sınırlandırmaya odaklanan Paris anlaşması hedeflerine yönelik eylemleri hızlandırmayı hedefliyor.   

ABD'nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry, konferansı "gerçek ve ciddiye almamız için en iyi son fırsat" olarak nitelendirdi. Özellikle gelişmiş ülkeleri emisyonları azaltma çabalarını artırmaya çağırdı. 

“Hırsları artırmamız çok önemli; Glasgow'u ne yapmak istediğimizi değil, işi bitirebilmek için gerçekten ne yapmamız gerektiğini tanımlamada bir sonraki adım yapıyoruz. " 

Prens William: Doğaya yatırım yapın 

Cambridge Dükü Prens William için COP26, doğayı iklim savaşının merkezine koyma fırsatını temsil ediyor. Bankaları doğaya yatırım yapmaya çağırdı ve şimdiye kadarki harcamaların minimum düzeyde olduğuna dikkat çekti.  

" Doğaya yatırım yapmadan koronavirüsten sürdürülebilir bir şekilde kurtulamayız , küresel yoksulluğu ortadan kaldıramayız , net sıfır emisyon elde edemeyiz veya iklim değişikliğine uyum sağlayamayız" dedi. 

Herkes için enerji konusunda BM elçisi 

Bir BM ortağı olan Herkes için Sürdürülebilir Enerji'nin (SEforALL) İcra Kurulu Başkanı Damilola Ogunbiyi'ye göre, enerji erişimi de yeşil geçişin bir parçası olmalıdır.   

Küresel olarak, yaklaşık 800 milyon insanın elektriğe erişimi yokken, 2,8 milyar temiz pişirme kaynaklarına erişemiyor. 

Yaşamlarını değiştirmek için, hükümetlerin yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiyi teşvik etme alanlarındaki politikalara ve iş yapma kolaylığı ve düzenlemelere odaklanmasını tavsiye etti. Yine burada, taahhütle birlikte finansmana ihtiyaç var. 

Aynı zamanda BM Sürdürülebilirlik Genel Sekreteri Özel Temsilcisi olan Bayan Ogunbiyi, "Hepimiz bir araya geldiğimizde küresel olarak, yapabileceğimiz harika bir iş olduğunu görüyoruz ve COVID aşısı mükemmel bir örnek" dedi. Herkes İçin Enerji. 

"Pek çok gelişmekte olan ülkeye yardım etmek için kelimenin tam anlamıyla bir COVID aşısı yanıtına sahip olmamız gerekiyor çünkü bu, geçiş yapmak istemediklerinden veya doğru şeyi yapmak istemediklerinden değil. Geçiş yapmanız gerekiyorsa, ihtiyaç duyulan çok fazla fon olduğu bir gerçektir.

Editör: TE Bilisim