2019'dan bu yana ilk kez ve dünyanın en büyük yayıcılarından gelen net sıfır taahhütlerinin ardından, BM iklim müzakereleri Pazartesi günü kritik COP26 zirvesinden sadece altı ay önce sanal bir formatta devam ediyor.

Almanya'nın Bonn kentindeki Birleşmiş Milletler iklim değişikliği programı tarafından sözde ev sahipliği yapan görüşmelerin tamamı gayri resmi olacak, yani üç haftalık diyalog sırasında hiçbir karar alınmayacak.

Ancak bilim adamlarının, küresel ısınmanın hızının, insanlığın emisyonları azaltma konusundaki en iyi planını çoktan geride bıraktığına dair giderek artan ciddi uyarılarla birlikte, bir dizi zorlu konuda ilerleme sağlanması için baskı yüksek.

2018'de ülkeler, her bir ulusun hedeflerini nasıl uygulayacağını düzenleyen Paris anlaşmasının "kural kitabının" birçok unsurunu kabul etti.

Ancak şeffaflık, karbon piyasaları ve tüm ülkelerin emisyon kesintilerini artırmaları için birleşik bir zaman çerçevesi ile ilgili kurallar da dahil olmak üzere birçok sorun çözülmedi.

Aralık 2019'daki son BM iklim zirvesinde, ülkeler ayrıca evrensel bir iklim finansmanı raporlama sistemi üzerinde anlaşamadılar.

Dünya Kaynakları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Nathan Cogswell, daha fazla şeffaflık anlaşmasının "Paris anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanmasının merkezi bir bileşeni" olduğunu söyledi.

"Yaklaşan oturum umarım tarafların buna daha yakın olmasına yardımcı olur."

Son BM iklim görüşmeleri sırasındaki en çetrefilli tartışmalardan biri, emisyon kesintileri ticaretiyle ilgilenen Paris Anlaşması'nın 6. Maddesi oldu.

Hem ikili hem de uluslararası karbon piyasalarında emisyon azaltımlarının mükerrer sayılmasını önlemek için kurallar üzerinde önemli bir anlaşmazlığı var.

Doğal kaynakları olmayan bazı zengin ülkeler - örneğin ormanlar - iklim değişikliğine katkılarını azaltmak için diğer ülkelerdeki bu habitatları korumak için büyük meblağlar harcadılar.

Halihazırda hem alım yapan hem de satan ülkeler projeyi yerel iklim eylemlerine dahil edebilir ve aynı kesintinin iki kez sayılması için kapıyı açabilir.

Cogswell, Kasım ayında Glasgow'daki COP26'nın sonuna kadar çifte sayılan emisyon azaltımlarına karşı bir koruma konusunda anlaşmaya varılmamasının, iklim değişikliğiyle mücadele için "küresel çabaların hırsını zayıflatacağını" söyledi.

- 'Uygun değil' -

Covid-19, İngiltere ve BM'yi başlangıçta geçen yıl yapılması planlanan görüşmeleri 2021'in sonuna kadar rafa kaldırmaya zorladı.

Salgın şiddetle devam ederken, özellikle iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız gelişmekte olan ülkeler arasında, müzakerecilerin üç haftalık Bonn görüşmeleri sırasında somut ilerleme kaydetmeleri gerekecek.

BM liderliğindeki müzakerelerde önemli bir teknik forumun başkanı Marianne Karlsen, "COP'un yokluğu, Glasgow'da teslimat yapmak istiyorsak... yapılacak muazzam miktarda iş bıraktı" dedi.

Bu yıl üçe çıkarılan iki haftalık oturumlara normalde 180'den fazla ülkeden binlerce temsilci katılıyor ve genellikle anlaşmaların yapılması için delegeler arasında kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklara güveniyor.

Karlsen, görüşmelerin sanal konfigürasyonunun "hiç de ideal olmadığını" söyledi.

"Gerçekten yüz yüze tanıştığımız zamanki tüm etkileşimlere sahip olmak istedik ama başka seçenek yoktu" dedi.

BM'nin SBSTA teknik çalışma grubu başkanı Tosi Mpanu Mpanu, delegelerin sanal müzakereleri "ilerlemeyi yakalamanın bir yolunu önceliklendirmek, böylece Glasgow'da yüz yüze görüştüğümüzde bu ilerlemeyi yakalayabilmemiz ve kararlar alabilmemiz" için kullanmaları gerektiğini söyledi.

"Dünyaya net bir mesaj göndermemiz önemli: Paris kural kitabını çözmek ve bu iklim değişikliği muammasıyla mücadele etmek için çok çalışıyoruz."

Editör: TE Bilisim