Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı'nı (UAD) İsrail'in Filistin topraklarını yasa dışı işgalinin hukuki sonuçları hakkında görüş vermeye çağıran bir kararı kabul etti.

Genel Kurul, kararda 53 çekimser oyla 87'ye karşı 26 oy kullandı; Batılı ülkeler bölünmüş durumda, ancak İsrail ile ilişkileri normalleştiren Arap devletleri de dahil olmak üzere İslam dünyasında neredeyse oybirliğiyle destek aldı. Rusya ve Çin karar lehinde oy kullandı.

İsrail, ABD ve aralarında İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu 24 diğer üye karara karşı oy kullanırken, Fransa çekimser kalan 53 ülke arasında yer aldı.

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Lahey merkezli UAD, devletler arasındaki anlaşmazlıklarla ilgilenen en üst BM mahkemesidir. Kararları bağlayıcıdır, ancak UAD'nin bunları uygulama yetkisi yoktur.

Filistin'in BM büyükelçisi Riyad Mansur, oylamanın, yasadışı Yahudi yerleşim yerlerini genişletmeyi vaat ettiğini ve Filistinlilere yönelik “sömürgeci ve ırkçı politikaları” hızlandıracağını söylediği aşırı sağcı yeni bir İsrail hükümetinin yemin etmesinden bir gün sonra geldiğini kaydetti . Karar lehinde oy kullanan ve "tehdit ve baskıdan yılmayan" ülkeleri de selamladı.

Mansur, "Bugünkü oyunuz ne olursa olsun, uluslararası hukuka ve barışa inanıyorsanız, Uluslararası Adalet Divanı'nın görüşünü yerine getirdiğinizde destekleyeceğinize ve bu İsrail hükümetine hemen şimdi karşı çıkacağınıza inanıyoruz" dedi.

Editör: Güven BOĞA