Bağımsız BM insan hakları uzmanları Cuma günü Kanadalı yetkililere ve Katolik Kilisesi Vatikanına, Britanya Kolumbiyası'nda evlerinden zorla alınan yerli öğrenciler için bir yatılı okulda 200'den fazla çocuğun kalıntılarını içeren bir toplu mezara derhal "tam teşekküllü soruşturmalar" yürütmeleri çağrısında bulundu.

Yetkilileri “bulunan kalıntıların adli incelemeleri de dahil olmak üzere bu ölümleri çevreleyen koşulları ve sorumlulukları araştırmaya ve kayıp çocukların kimliklerini tespit etmeye ve kayıt altına almaya” çağırdılar.

Uzmanlar, “Yargı, yatılı okullarda barındırılan çocuklara yönelik tüm şüpheli ölümler ve işkence ve cinsel şiddet iddiaları hakkında cezai soruşturmalar yürütmeli ve halen hayatta olabilecek failleri ve gizleyenler hakkında kovuşturma ve yaptırım uygulamalıdır” dedi.

Aleni suistimaller 

Çocukların kalıntıları, 19. yüzyılın sonlarından 1960'lara kadar Katolik Kilisesi tarafından işletilen, daha sonra federal hükümet tarafından devralınan ve daha sonra 1970'lerde kapatılan Kamloops Kızılderili Konut Okulu'nda bulundu.

1831 ve 1996 yılları arasında, çoğu Katolik Kilisesi veya Kanada Hükümeti tarafından yönetilen 130 okulda 150.000'den fazla çocuğa ev sahipliği yapan yerli yatılı okul sisteminin bir parçasıydı.

Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun 2015 raporu, yerli çocukların istismara, yetersiz beslenmeye ve tecavüze maruz kaldığını ve bu okullarda en az 4.000 kişinin hastalık, ihmal, kaza veya istismardan öldüğünü belirledi.

BM uzmanları, "Yerli topluluklara mensup çocuklara karşı büyük ölçekli insan hakları ihlalleri işlendi, Kanada ve Vatikan'ın bu tür iğrenç suçları açıklanmadan ve tam bir tazminat ödemeden bırakması düşünülemez" dedi.

Ayrıca Hükümete 2015 Raporunda yer alan tavsiyeleri tam olarak uygulaması için çağrıda bulundular.

“Uzun yıllardır mağdurlar ve aileleri adalet ve çare bekliyor. İnsan hakları uzmanları, hesap verebilirlik, kapsamlı gerçek ve tam tazminat acilen takip edilmelidir” dedi.

Diğer okullar 

Mağdurların maruz kalınan ihlaller hakkındaki gerçeği tam olarak bilme hakkını hatırlatan BM uzmanları, Hükümeti “ülkedeki diğer tüm Yerli yatılı okullarda” benzer soruşturmalar yürütmeye çağırdı. 

Ayrıca Katolik Kilisesi'ni "kurum tarafından işletilen yatılı okulların arşivlerine adli makamlara tam erişim sağlamaya, bu iddialar hakkında hızlı ve kapsamlı iç ve adli soruşturmalar yapmaya ve bu soruşturmaların sonuçlarını kamuya açıklamaya" çağırdılar. 

Uzmanlar, kurumlarla ilgili olarak Kanada ve Vatikan ile temas halindedir. 

Editör: TE Bilisim