Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, yedi BM Üye Devletinde yürütülen ayrımcılıkla mücadele çabalarını gözden geçirmek üzere Pazartesi günü Cenevre'de açıldı.

Bu oturum sırasında Azerbaycan, Benin, Nikaragua, Slovakya, Surinam, Amerika Birleşik Devletleri ve Zimbabwe'de yürütülen çalışmaları gözden geçirecektir.

BM insan hakları dairesinin Medeni, Siyasi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar, İnsan Hakları Anlaşmaları Şubesi başkanı Wan-Hea Lee, Komite'yi ırk ayrımcılığıyla mücadele çalışmalarından  dolayı kutladı .

Anlaşma takdir edildi

BM yetkilisi, Komite'yi COVID-19 salgını boyunca gösterdiği esneklik nedeniyle de övdü.

Raporların sunulmasında kronik yetersiz raporlama ve uzun gecikmeleri ele almak için basitleştirilmiş bir prosedür de dahil olmak üzere, Komite'nin dayanıklılığını güçlendiren ve girişimlerini genişleten öngörülebilir bir ülke incelemeleri takvimi oluşturan bir anlaşmaya güvendi.

Kayda değer gelişmelere rağmen, Bayan Lee, COVID-19 pandemisinin yaygın olmaya devam ettiğini ve ekonomik, sosyal ve kültürel ilerleme darbeleriyle uğraşmaya devam ettiğini söyledi.

Eğitim

Antlaşmalar başkanı eğitimi, pandeminin insan haklarını ilerletme üzerindeki etkisinin uygun bir örneği olarak nitelendirdi.

Özellikle, savunmasız öğrenciler için yarattığı zorluklara dikkat çekti ve küresel eğitim sistemlerinde kökleşmiş eşitsizliklerin ön plana çıktığını gözlemledi. 

Göç

Bayan Lee ayrıca uluslararası sınırlardaki göçmenlerin dünya genelinde önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini de belirtti.

Göçmenlerin insan haklarına ilişkin Özel Raportör'ün, bazı Devletler tarafından izlenen tedbirler üzerindeki hakların etkileri konusunda endişelerini dile getiren yakın tarihli bir raporuna atıfta bulundu.

Sınırları kontrol etmek ve göçü yönetmek için, sığınma prosedürlerini kısıtlayarak ve düzensiz göçü suç sayarak geri adım atıyorlar.

Afrikalı çocukların eşitsizlikleri

Bu arada, son oturumunda, Afrika Kökenli İnsanlardan Uzmanlar Çalışma Grubu, Afrika kökenli çocukların insan hakları durumunu kapsamlı bir şekilde araştırdı .

Adalet yönetiminden eğitime, sağlığa ve aile yaşamına kadar köleleştirme, sömürgecilik ve ırk ayrımcılığı miraslarının tazminine kadar, Afrika kökenli çocukların yaşamın her alanında karşılaştıkları ırk ayrımcılığını ve eşitsizlikleri araştırdılar.

Komite, Benin'in periyodik raporlarını değerlendirmek için bugün toplanacak.

Yönetim

Komitenin halka açık toplantılarının özetleri burada , web yayınları ise burada bulunabilir.

Komitenin çalışma programı ve oturuma ilişkin diğer belgeler için tıklayınız .

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor etmek üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz.

Editör: TE Bilisim