BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ) Çarşamba günü yaptığı açıklamada , dünyanın koyun ve keçileri etkileyen son derece bulaşıcı bir hastalığı ve aynı zamanda bu hayvanlara gıda ve gelir için bağımlı olan milyonlarca ailenin geçim kaynaklarını ortadan kaldırmaya yaklaştığını söyledi. 

Ajans, koyun ve keçi vebası olarak da bilinen Peste des petits geviş getiren hayvanların (PPR) salgınlarının, 50'den fazla ülkede yürütülen aşılama kampanyaları sayesinde son yıllarda üçte iki oranında düştüğünü bildirdi.

“Hastalığın ortadan kaldırılması mümkün ve yoksulluk ve açlığı sona erdirmek için gereklidir. FAO Genel Direktör Yardımcısı Maria Helena Semedo, bu sadece birçok savunmasız insan için değerli bir yiyecek ve gelir kaynağı kurtarmakla kalmayacak, aynı zamanda tüm ailelerin göç etmesini engelleyebilecek - geçim kaynakları yok olduğunda karşılaşacakları bir risk "dedi.

"PPR içermeyen bir dünya, genellikle çiftlik hayvanlarıyla ilgilenmekten sorumlu oldukları için kırsal kesimdeki kadınlar için daha fazla güvenlik ve güçlenme anlamına gelecektir."

300 milyon ailenin geçimi risk altında 

PPR ilk olarak 1940'larda Fildişi Sahili'nde tanımlandı, ancak son 15 yılda, özellikle Afrika, Asya ve Orta Doğu'da endişe verici bir oranda yayıldı ve tüm hayvan hastalıklarının en zararlılarından biri olarak kabul edildi. 

FAO'ya göre, en kötüsü, dünyadaki 2,5 milyar küçükbaş hayvanın yüzde 80'ine kadarının hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde enfekte olma riski var. 

PPR'nin ölüm oranı yüzde 30-70'dir, bu da hayvanlar için ölümcül olabileceği anlamına gelir, ancak gıda güvenliği, topluluk direnci ve gelirler için de ciddi sonuçlar vardır. 

FAO, dünya çapında yiyecek ve gelir için koyun, keçi ve diğer küçükbaş hayvanlara bel bağlayan yaklaşık 300 milyon ailenin, hastalık körfezde tutulmazsa geçim kaynaklarını kaybedebileceği konusunda uyardı. Ekonomik zararın yıllık 2 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

Hedef görünürde 

PPR'nin ortadan kaldırılmasına giden yol, FAO ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) tarafından geliştirilen bir strateji doğrultusunda, uluslararası toplumun hastalığı 2030 yılına kadar sona erdirme hedefini belirlediği 2015 yılında başladı. 

O zamanlar, en son verilere göre 2019'da 1.900'ün biraz üzerinde olan salgınla karşılaştırıldığında dünya çapında 3.500'den fazla salgın kaydedildi. 

FAO, düşüşün, ajans ve ortaklarının desteğiyle 50'den fazla ülkede yetkililer tarafından yürütülen ve finanse edilen aşılama kampanyalarına bağlanabileceğini söyledi. Sadece 12 ülkede, 2015 ile 2018 arasında 300 milyondan fazla keçi ve koyun aşılandı. 

Şu anda, Namibya'daki 58 ülke ve bir bölge PPR'siz olarak kabul edilirken, 21 ülkede üst üste beş yıl boyunca yeni vaka görülmedi. 

Yok etmenin önündeki engeller 

Ancak FAO, COVID-19 salgını nedeniyle aşı eksikliği, hayvancılık hareketi, lojistik zorluklar ve aksaklıkların ortadan kaldırılmasına engel teşkil ettiğini söyledi.  

Ek olarak, PPR'ye endemik ülkelerin çoğu, aşıların soğuk zincir depolaması ve nakliyesi için kaynakların sınırlı olduğu tropikal veya subtropikal bölgelerde yer almaktadır. 

FAO, OIE ve ortakları hem kalite güvencesini hem de tedariği iyileştiren bir aşı bankası kurdular, ancak eradikasyon programı için 340 milyon dolarlık bir fon boşluğu ilerlemeyi tehdit ediyor. 

FAO'nun PPR Program Koordinatörü veteriner Felix Njeumi, "Son yıllarda PPR salgınları önemli ölçüde azalmış olsa da, hem coğrafi hem de konukçu menzili olan PPR virüsünün enfeksiyon kapsamı hala geniş ve hastalıkla savaşmak için daha çok yapılması gerekiyor" dedi .

Editör: TE Bilisim