Genel Sekreter António Guterres , savaş hatlarının değişmesi, dış müdahalenin artması, binlerce kişinin evlerinden kaçması ve COVID-19 vakalarının artmasıyla birlikte Libya'daki çatışmaya barışçıl bir son vermek için zamanın tükendiğini söylüyor.

Güvenlik Konseyi'ne Çarşamba günü brifing veren BM başkanı, Libya'daki bağlamı “kasvetli” olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu siyasi çıkmazdan kurtulmak için her fırsatı değerlendirmeye çağırdı.

Konsey'in birkaç dışişleri bakanının ifadelerini içeren bir video-telekonferans toplantısında “Libya'da zaman bizim tarafımızda değil” dedi.

Savaşın 'yeni aşaması'

“Çatışma, sofistike ekipmanların teslimatı ve mücadeleye katılan paralı askerlerin sayısı da dahil olmak üzere, yabancı müdahalenin eşi görülmemiş seviyelere ulaşmasıyla yeni bir aşamaya girdi.”

Konseyin Mayıs ayında Libya'yı en son tartışmasından bu yana,  BM tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümeti'nin (GNA) askeri birimlerinin - “önemli dış destekle” - Libya Ulusal Ordusu muhalefetine karşı saldırılarında doğuya doğru baskı yaptığını, Ön cephelerdeki durumun 10 Haziran'dan bu yana sessiz kaldığını, GNA güçlerinin Akdeniz kıyı kenti Sirte'ye 25 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Ancak Birleşmiş Milletler, o şehrin etrafında endişe verici bir askeri oluşumun yanı sıra, BM silah ambargosu, Güvenlik Konseyi kararları ve Berlin Uluslararası Konferansı'nda verilen taahhütleri ihlal eden “doğrudan yabancı müdahalenin yüksek seviyesi” ile ilgileniyor.

Daha fazla ölüm ve yerinden olma

Bu arada, yaklaşık 30.000 kişi Trablus'un güney banliyölerinde devam eden savaş nedeniyle, bir yıldan fazla bir süre önce LNA ile kuşatılmış ve Tarhouna, Libya'daki ülke içinde yerinden olmuş kişilerin toplamını 400.000'den fazla kişiye ulaştı. Dedi.

1 Nisan ve 30 Haziran tarihleri ​​arasında Birleşmiş Milletler Libya'daki Destek Misyonu ( UNSMIL ) 102 sivil ölüm ve 254 sivil yaralanma da dahil olmak üzere en az 356 ölü olduğunu belgeledi - Ocak-Mart dönemine göre yüzde 172 artış.

COVID vakalarında yedi kat artış

 Genel Sekreter, COVID-19'un giderek artan bir endişe sebebi olduğunu, sadece Haziran'daki vakalarda yedi kat artış olduğunu ve toplam doğrulanan vaka sayısını 32 ölümle 1.046'ya ulaştığını sözlerine ekledi.

Libya yetkililerini ülkenin virüsle mücadele kapasitesini güçlendirmeye şiddetle teşvik eden Bay Guterres, “Test kitlerinin akut kıtlığı karşısında, Libya'daki pandeminin gerçek ölçeğinin çok daha yüksek olması muhtemel” dedi.

İleride, Genel Sekreter, BM'nin ateşkeslere ulaşmak için taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceğini ve savaşan grupların krizini sona erdirmek için siyasi bir sürece devam edeceğini ve ülkenin büyük petrol rezervlerine rağmen ekonomik çöküşün şu anda onuncu yılı olduğunu ifade etti.

BM yardıma hazır

Bakan, BM'nin  GNA kuvvetleri Trablus'un yaklaşık 100 kilometre güneydoğusundaki eski bir Libya Ulusal Ordusu kalesi olan Tarhouna'nın kontrolünü yeniden ele geçirdiğinde keşfedilen toplu mezarları güvence altına almaya ve araştırmaya yardımcı olmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Son günlerde, hem Başbakan Faiez Mustafa Serraj hem de Saha Marshall Haftar ile telefonla konuştuğunu hatırlatarak, etkili bir ateşkes sağlamak ve barış görüşmelerini hızlandırmak için onlara hitap etti.

Bay Guterres, Ulusal Anlaşma Hükümeti'nin ulusal seçim çağrısında bulunduğunu kabul etti, ancak askeri gelişmeler ve dış güçlerden destek alarak Libya genelindeki olumlu gelişme olasılıklarının kırılgan olduğu konusunda uyardı.

Editör: TE Bilisim