UNHCR'nin Asya ve Pasifik Direktörü  Indrika Ratwatte, "Bu şok edici sıkıntı ve trajedi devam etmemelidir"  dedi . "Bunlar insan; erkekler, kadınlar ve çocuklar" diye ekledi.

Durumu çözmek

Raporlar, bir aydır denizde korkunç koşullarda kaldıklarını, yeterli yiyecek ve sudan yoksun kaldıklarını ve bölgedeki hiçbir Devletten yardım çabası göstermediklerini gösteriyor.

Çoğu kadın ve çocuk ve yolculuk sırasında denize elverişsiz gemide 20 kadar kişinin öldüğü bildirildi.  

Ratwatte, "Bölgedeki Devletlerin hayat kurtarmaya yardım ettiğini ve insanların ölmesine izin vermediğini görmemiz gerekiyor" dedi.

Bir ay başıboş

Teknenin Tayland sularında görüldüğüne dair ilk raporlardan bu yana, UNHCR geminin Endonezya yakınlarında ve ardından Hindistan'ın Andaman ve Nikobar Adaları açıklarında görüldüğüne dair doğrulanmamış bilgiler aldı.

Şu anki konumunun bir kez daha doğuya, Aceh'in kuzeyindeki Andaman denizinde olduğu bildiriliyor.

UNHCR, bölgedeki tüm ülkelerden defalarca hayat kurtarmayı öncelik haline getirmelerini istedi ve bu hafta başlarında Hindistan deniz kurtarma merkezinden karaya çıkmalara izin vermesini istedi.

UNHCR'den Ratwatte, “Çocuklar da dahil olmak üzere birçok insanın hayatını kaybettiğini öğrenmek yıkıcı” diye ekledi.

Ekran görüntüsü 2022-12-24 102509

Denizde ölümcül yıl

BMMYK'nin bilgileri doğrulaması çok zor, ancak doğruysa, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'ndeki ölü ve kayıp sayısı yalnızca bu yıl yaklaşık 200 olarak kaydedilecek.

UNHCR, tüm Devletlerin teknedekileri kurtarma ve insanlık adına güvenli bir şekilde karaya çıkmalarına izin verme sorumluluğu olduğunu belirtti.

Bu arada, bu şok edici sayı, Ocak ayından bu yana bölgede riskli deniz yolculuklarına çıkan tahmini 2.000 kişinin yaklaşık yüzde 10'unu temsil ediyor.

BMMYK Direktörü, “Ne yazık ki bu, onu bölgedeki denizlerdeki en ölümcül yıllardan biri yapıyor” diye yakındı.

Tuzlu su gözyaşları

Dün BM tarafından atanan bağımsız insan hakları uzmanı Tom Andrews,   Hükümetleri "derhal ve acilen bu tekne için arama ve kurtarma çalışmalarını koordine etmeye ve daha fazla can kaybı meydana gelmeden gemidekilerin güvenli bir şekilde karaya çıkarılmasını sağlamaya" çağıran bir bildiri yayınladı.

BM Myanmar Özel Raportörü, "  Dünyadaki pek çok kişi tatil sezonunun tadını çıkarmaya ve yeni yılı karşılamaya hazırlanırken, çaresiz Arakanlı erkek, kadın ve küçük çocukları taşıyan tekneler denize elverişsiz gemilerle tehlikeli yolculuklara çıkıyor " dedi.

Bay Andrews, Rohingya da dahil olmak üzere cuntanın acımasız şiddetinden kaçanlara “daha ​​insancıl bir bölgesel yanıt” verilmesi için tüm bölgesel Hükümetlere yaptığı çağrıda, “Myanmar'a yapılan tüm sürgünlerin veya geri itmelerin mutlak bir moratoryum” ve uyumlu arama ve denizde kurtarır.

Tehlikeli yolculuklar

BM uzmanı, bunun bir dizi tehlikeli yolculuktaki sonuncusu olduğunu söyledi.

İki hafta önce, Myanmar'a giden bir Vietnam petrol şirketi gemisi, içinde 154 Rohingya mülteci bulunan batan bir tekneyi kurtardı.

"Myanmar sularına yakın oldukları için grubu Myanmar yetkililerine teslim ettikleri bildirildi" diye anlattı.

"Gemidekilerin Myanmar'da göçmen olarak gözaltına alındığı ve şimdi cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabilecekleri bildirildi".

Ve geçen hafta sonu, Sri Lanka Donanması, bazıları refakatsiz olan çok sayıda çocuk da dahil olmak üzere 104 Rohingya taşıyan üçüncü bir trol teknesini tehlikede kurtardı.

Andrews, "Uluslararası toplum öne çıkmalı ve Rohingya için kalıcı çözümler sağlamak için bölgesel aktörlere yardım etmelidir" dedi.

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi  tarafından belirli bir insan hakları konusunu veya bir ülke durumunu incelemek  ve geri bildirimde bulunmak üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz

Editör: Haber Merkezi