Karar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'nın Yahudi nüfusunun yaklaşık üçte ikisi olan yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldüren Nazi soykırımından sağ kurtulan bir grup insanın huzurunda onaylandı.

Oylama, 80 yıl önce, üst düzey Nazi yetkililerinin Yahudi halkının soykırımını tartışıp koordine ederek Nazi ölüm kampları sistemini kurduğu Wansee Konferansı sırasında aynı gün geldi.

Kararı takdim eden İsrail'in Birleşmiş Milletler büyükelçisi ve kendisi de Holokost kurbanlarının torunu Gilad Erdan, dünyanın “kurguların gerçeğe dönüştüğü ve Holokost'un uzak bir hatıra haline geldiği bir çağda” yaşadığını söyledi.

“ Holokost inkarı kanser gibi yayıldı, bizim gözetimimiz altında yayıldı ” diye uyardı.

Çözünürlük

Karara göre, bu soykırım “nefret, bağnazlık, ırkçılık ve önyargının tehlikelerine karşı tüm insanlara sonsuza dek bir uyarı olacaktır.”

Metinde  Üye Devletler, “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yoluyla Holokost inkarının veya çarpıtmasının artan yaygınlığı” konusundaki endişelerini dile getiriyor.

Ayrıca, tüm Üye Devletleri “Tarihsel bir olay olarak Holokost'un herhangi bir inkarını veya çarpıtılmasını veya bu amaçla yapılan herhangi bir faaliyeti, herhangi bir çekince olmaksızın reddetmeye” çağırır.

Eğitim

Karar, “Holokost sırasında Nazi ölüm kampları, toplama kampları, zorunlu çalışma kampları, ölüm bölgeleri ve hapishaneler olarak hizmet veren bu sitelerin yanı sıra Nazi müttefiki rejimler tarafından işletilen benzer yerleri, suç ortakları veya suç ortaklarını korumakla aktif olarak meşgul olan ülkeleri takdir ediyor. yardımcılar.”

Ayrıca Üye Devletlerden gelecek nesilleri eğitmek için programlar geliştirmelerini ister ve sosyal medya şirketlerini antisemitizm ve Holokost inkarı veya çarpıtması ile mücadele etmek için aktif önlemler almaya çağırır.

UNESCO

Birleşmiş Milletler'de, antisemitizmle mücadeleye yönelik çoğu eğitim çabası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) aracılığıyla gerçekleşir.

Genel Kurul bugün oybirliği ile Holokost'un her türlü inkarını çekincesiz olarak kınayan bir kararı kabul etti.
Genel Kurul oybirliği ile Paulina Kubiak tarafından Holokost'un her türlü inkarını çekincesiz olarak kınayan bir kararı kabul etti.

Ajansın  faaliyetleri  arasında öğretmenlerin eğitimi, dünya çapındaki eğitim bakanlıkları için politika yönergeleri geliştirmenin yanı sıra çevrimiçi dahil olmak üzere çağdaş antisemitizmi ele almak ve önlemek için faaliyetler yer alıyor.

 Geçen yıl, ajans ve Dünya Yahudi Kongresi, Holokost veya Holokost inkarıyla ilgili terimleri arayan kullanıcıları 19 dilde kullanılabilen  ortak bir web sitesine yönlendirmek için Facebook ile bir anlaşma imzaladı  .

Kararın kabul edilmesinin ardından, ajans “tarihi öğretmeye ve çevrimiçi ve çevrimdışı her türlü antisemitizmle mücadele etmeye devam etme” sözü verdi.

İnsan hakları

Yine Perşembe günü,  BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri  İtalya Senatosu'nun Olağanüstü Komisyonu ile hoşgörüsüzlük, ırkçılık, anti-Semitizm ve nefret ve şiddete teşvike karşı konuştu. 

Michelle Bachelet konuşmasında,   ortak insanlığımızı ve haklarımızı vurgulayan politikalar ve anlatılar inşa etmek için belirli reformlar önerdi .

Ayrıca, Temel Haklar Ajansı'nın yaptığı bir anketin , ankete katılanların %89'unun ülkelerinde antisemitizmin arttığını hissettiğini gösterdiğini vurgulayarak, antisemitizmin ve Müslüman karşıtı önyargının Avrupa'da artıyor gibi göründüğünü söyledi  .

Polonya'nın güneyindeki eski Auschwitz-Birkenau toplama kampı.
Güney Polonya'daki eski Auschwitz-Birkenau toplama kampı., Yazan Unsplash/Jean Carlo Emer

Siyasi kar

Bayan Bachelet'e göre nefretten çıkar sağlayan siyasi hareketler birçok ülkede güç topladı.

"Yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon kampanyaları yoluyla destekçilerinin duygularını yükselterek medyanın ilgisini ve oylarını alıyorlar - ama aynı zamanda toplumlarda derin, şiddetli ve derinden zarar veren takozlar da sürüyorlar" diye uyardı. 

Yüksek Komiser, İtalyan senatörlere bu tür nefret söyleminin etkisinin yıkıcı olduğunu söyledi. 

“Onları aşağılanmaya, şiddete, ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz bırakıyor – altta yatan sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri şiddetlendiriyor ve derin şikayetleri körüklüyor” dedi. 

İnsan Hakları şefi ayrıca ünlü bir İtalyan yazar ve Yahudi Holokost'tan kurtulan Primo Levi'den bir alıntıyı hatırladı: "Bu oldu, bu yüzden tekrar olabilir".

Editör: TE Bilisim