Pazartesi günü yayınlanan BM destekli yeni bir rapora göre, doğaya atfettiğimiz değerler kültürlerimizin, kimliklerimizin, ekonomilerimizin ve yaşam tarzlarımızın hayati parçalarıdır ve bunların tümü doğal dünyamızı çevreleyen politika kararlarına yansıtılmalıdır.

Bununla birlikte, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin yeni Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'nun ( IPBES ) değerlendirme raporu, politika kararları verirken, genellikle doğayı hafife alan kısa vadeli kârlara ve ekonomik büyümeye çok fazla küresel bir odaklanma olduğunu tespit ediyor.

Bağımsız bir hükümetler arası bilim ve politika organı olan IPBES sekreterliği, UNEP'in Yönetim Konseyi tarafından yetkilendirilen BM Çevre Programı tarafından sağlanmaktadır.

Eksik yöntemler

Cumartesi günü 139 Üye Devletin temsilcileri tarafından onaylanan, eşbaşkanlar Unai Pascual, Patricia Balvanera, Mike Christie ve Brigitte Baptiste , Doğanın Çeşitli Değerleri ve Değerlendirilmesi raporunda, güç düzensizliklerini önlemenin ve doğayı politika yapımına dahil etmenin yollarının şu noktalara dikkat çekti: "kısa arzda". 

Ekonomik ve politik kararlar, yoğun gıda üretimi gibi ağırlıklı olarak piyasa temelli doğa değerlerine öncelik verirken, doğal dünyadaki değişikliklerin insanların yaşam kalitesini nasıl etkilediğini yeterince yansıtmamaktadır.

Ayrıca, politika oluşturma, iklim düzenlemesi ve kültürel kimlik gibi doğanın topluluklara katkılarıyla bağlantılı birçok piyasa dışı değeri göz ardı eder.

"İncelenen 1000'den fazla çalışmanın yalnızca yüzde ikisi, değerleme bulguları konusunda paydaşlara danışıyor ve çalışmaların yalnızca yüzde biri, doğaya değer verme sürecinin her adımında paydaşları içeriyor" diye açıkladılar .

İnsanları ve gezegeni dengelemek

Raporla birlikte yayınlanan basın açıklamasına göre, “doğayla, doğayla birlikte ve doğa olarak yaşamak”, gıda ve maddi mallar da dahil olmak üzere insanların geçim kaynaklarını, ihtiyaçlarını ve isteklerini sürdüren kaynakları sağlamak anlamına geliyor.

Aynı zamanda, bir nehirdeki balıkların “insan ihtiyaçlarından bağımsız olarak gelişmek” gibi içsel hakları gibi insan dışı yaşama odaklanır ve doğal dünyayı “kendinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir parçası” olarak görür.

Bayan Balvanera, “Değerler Değerlendirmesi, karar vericilere, bireylerin ve toplulukların doğa hakkında sahip oldukları değerleri daha iyi anlamaları için somut araçlar ve yöntemler sağlıyor” dedi.

Bay Christie, değerlemenin "nasıl, neden ve kim tarafından" "tasarlandığı ve uygulandığı"na bağlı olan "değerlemenin açık ve kasıtlı bir süreç olduğunu" söyledi.

Bu mantığı takip eden Bayan Baptiste, “yerli halkların ve yerel toplulukların dünya görüşlerini, değerlerini ve geleneksel bilgilerini tanımak ve bunlara saygı duymak, politikaların daha kapsayıcı olmasına olanak tanır ve bu da insanlar ve doğa için daha iyi sonuçlar anlamına gelir” diye ekledi.

Dünya yönetimi

Yazarlar, sürdürülebilirlik ve adalete odaklanan dönüştürücü değişim için gerekli koşulları yaratmak için dört değer merkezli “kaldıraç noktası” belirlediler.

Yollar, doğanın çeşitli değerlerini tanımaktan, değerlemeyi karar verme ve politika reformuna dahil etmeye, küresel sürdürülebilirlik ve adalet hedefleriyle uyum sağlamaya kadar uzanmaktadır.

Her biri farklı değerler tarafından desteklense de, “sürdürülebilirlik ile uyumlu ilkeleri paylaşıyorlar” dedi Bay Pascual.

IPBES Başkanı Ana María Hernández Salgar, “Biyoçeşitlilik kayboluyor ve doğanın insanlara katkıları, insanlık tarihinin herhangi bir noktasında olduğundan daha hızlı bozuluyor” dedi. "Bu büyük ölçüde, siyasi ve ekonomik kararlara yönelik mevcut yaklaşımımız, doğanın değerlerinin çeşitliliğini yeterince hesaba katmadığındandır."

Editör: TE Bilisim