BM başkanı Antonio Guterres'in gezegenin “bir tehlike sinyali” gönderdiği konusunda uyardığı bir Birleşmiş Milletler raporuna göre, son sekiz yıl şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.

BM'nin hava ve iklim organı, Pazar günü küresel iklim raporunun yıllık durumunu yayınladı ve sıcaklık artışlarını 1.5C (2,7F) ile sınırlama hedefinin “zar zor ulaşılabileceği” konusunda bir uyarı daha yayınladı.

BM'nin COP27 iklim zirvesi Mısır'ın Kızıldeniz tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te açılırken, Dünya Meteoroloji Örgütü, ısı dalgalarının hızlanması, buzulların erimesi ve şiddetli yağmurların doğal afetlerde artışa yol açtığını söyledi.

Raporu “iklim kaosu kronolojisi” olarak nitelendiren Guterres, “ COP27 başlarken gezegenimiz bir tehlike sinyali gönderiyor” dedi.

Mısır'da toplanan yaklaşık 200 eyaletten temsilciler, bazı bilim adamlarının şu anda ulaşılamaz olduğunu söylediği bir hedef olan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) önerdiği gibi, sıcaklıklardaki artışın 1.5C'de nasıl tutulacağını tartışacaklar .

Rapora göre, 19. yüzyılın sonlarından bu yana Dünya 1,1 dereceden fazla ısındı ve bu artışın kabaca yarısı son 30 yılda meydana geldi.

Bu yıl, Pasifik'te atmosferi soğutan periyodik ve doğal olarak meydana gelen bir fenomen olan La Nina'nın 2020'den bu yana etkisine rağmen şimdiye kadar kaydedilen en sıcak beşinci veya altıncı olma yolunda ilerliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü başkanı Petteri Taalas, Şarm El-Şeyh'ten Al Jazeera'ya “Tüm iklim göstergeleri olumsuz” dedi. “Ana sera gazı konsantrasyonları, karbondioksit, metan ve azot oksit [seviyeleri] konusunda rekorlar kırdık.”

“Bence masaya getirdiğimiz gerçekler ve dünya çapında iklim değişikliğinin etkilerini görmeye başladığımız gerçeğinin birleşimi… uyandırma çağrısıdır ve bu iklim konferansını bu yüzden yapıyoruz” dedi.

Okyanustaki yüzey suyu, son 20 yılda özellikle hızlı bir şekilde ısındıktan sonra 2021'de rekor yüksek sıcaklıklara ulaştı. Yüzey suyu, insan karbon emisyonlarından kaynaklanan birikmiş ısının yüzde 90'ından fazlasını emmekten sorumludur.

Deniz ısı dalgaları da yükselişteydi ve mercan resiflerini ve onlara yiyecek ve geçim kaynakları için bağımlı olan yarım milyar insanı olumsuz etkiliyordu.

Rapor, okyanus yüzeyinin yüzde 50'sinden fazlasının 2022'de en az bir deniz ısı dalgası yaşadığı konusunda uyardı.

Buz tabakaları ve buzullar hızla eridikçe deniz seviyesinin yükselmesi de son 30 yılda ikiye katlandı. Bu fenomen, alçak kıyı bölgelerinde yaşayan on milyonlarca insanı tehdit ediyor.

British Antarctic Survey'in bilim lideri Mike Meredith, "Bu rapordaki mesajlar ancak daha kasvetli olabilirdi" dedi.

Mart ve Nisan aylarında, Güney Asya'daki bir sıcak hava dalgasını , Pakistan'da ülkenin üçte birini sular altında bırakan seller izledi . En az 1.700 kişi öldü ve sekiz milyon kişi yerinden edildi.

Doğu Afrika'da yağış, birbirini izleyen dört yağışlı mevsimde ortalamanın altında kaldı, bu da 2022'de kuraklığı derinleştirecek 40 yılın en uzunu.

Çin, rekor düzeyde en uzun ve en yoğun sıcak hava dalgasını ve ikinci en kurak yazı gördü. Benzer şekilde Avrupa'da da tekrarlanan yüksek sıcaklık nöbetleri birçok ölüme neden oldu.

'Kayıp ve hasar' görüşmeleri

BM uyarısı, zirvedeki delegelerin, zengin ülkelerin iklim değişikliğinden etkilenme olasılığı en yüksek olan yoksullara tazminat ödemesi konusunda tartışmalar düzenlemeyi kabul etmesiyle yapıldı.

COP27 Başkanı Sameh Shoukry açılışta yaptığı konuşmada, "Bu, ilk kez COP ve Paris Anlaşması'nın resmi gündeminde, mevcut boşlukları gidermek, kayıp ve hasara yanıt vermek için gereken finansman düzenlemelerinin acil sorununu tartışmak için kurumsal olarak istikrarlı bir alan yaratıyor." oturum.

İklim ısınma emisyonlarından en az sorumlu olan ancak etkilerine karşı en savunmasız olan yoksul ülkeler en çok acıyı çekiyor ve bu nedenle “ iklim tazminatı” olarak da adlandırılan şeyi istiyorlar.

Mısır'da Pazar günü gündeme eklenen bu maddenin gerginliğe neden olması bekleniyor. Geçen yıl Glasgow'da düzenlenen COP26'da , yüksek gelirli ülkeler bir kayıp ve hasar finansman kuruluşu önerisini engelledi ve bunun yerine üç yıllık finansman tartışmalarını destekledi.

Shoukry, COP27'de şu anda gündemde olan kayıp ve hasar tartışmalarının sorumluluk veya bağlayıcı tazminat içermeyeceğini, ancak bunların "en geç 2024" olan kesin bir karara yol açmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu gündemin dahil edilmesi, iklim felaketlerinin kurbanları için bir dayanışma duygusunu yansıtıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi