Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Cuma günü yaptığı açıklamada, yaklaşık iki milyar doz COVID-19 aşısının küresel olarak dağıtıldığını, ancak yalnızca yüzde 0,5'inin ön saflardaki sağlık çalışanlarının ve yaşlıların henüz aşılanmadığı düşük gelirli ülkelere ulaştığını söyledi.

"Bu hafta, muhtemelen iki milyar dozu geçeceğiz - eğer daha önce geçmediysek… bu aşıların doz sayısı açısından, aslında geliştirilen bu yeni COVID aşıları. Ve bunlar şu anda 212'den fazla ülkede dağıtıldı," diyor COVID-19 Araçları Hızlandırıcı ( ACT-A ) Merkezine Erişim Başkanı Dr Bruce Aylward.

Aynı zamanda DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un Kıdemli Danışmanı olan Dr. Aylward, bu iki milyar dozun “yüzde 75'inden fazlasının” sadece 10 ülkeye, özellikle Çin, ABD ve Hindistan'a gittiğini kaydetti.

Zoom aracılığıyla konuşan Dr Aylward, bu üçlünün "bu dozların yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğunu" söyledi ve "bu spektrumun diğer ucunda" sadece "dozların yüzde beşi kadarının" en düşük gelirli ülkelere ulaştığını da sözlerine ekledi ve bunlar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor," dedi.

'İki parça kurtarma'

Bu, aşıların yüksek riskli popülasyonlara ve hatta daha yüksek gelirli ve aşı üreten ülkelerdeki daha genç popülasyonlara başarılı bir şekilde sunulmasıyla karakterize edilen, giderek artan bir şekilde “iki yollu bir iyileşmeye” yol açmıştı.

Buna karşılık, “düşük gelirli ülkelerde, sağlık, toplumsal ve ekonomik krizden gerçekten çıkmanın anahtarı olan sağlık çalışanlarını, yaşlı nüfusları aşılayabilmek için hala yeterli ürün elde etmek için mücadele ediyorlar, diye açıkladı Dr. Aylward, cephedeki çalışanları ve en savunmasız insanları korumak için 250 milyon doz için acil bir çağrıda bulundu.

"Çağrı, Eylül ayı sonuna kadar olan dönem boyunca çeyrek milyar dozun bağışlanması, en az 100 milyonunun Haziran ve Temmuz aylarında bağışlanması - sistemi çalıştırmak için ihtiyacımız olan şey bu."

ABD'den 80 milyon doz

Perşembe günü ABD'nin, bu ay ilk 25 milyon iğne de dahil olmak üzere 80 milyona kadar doz bağışlamayı amaçladığını açıklayarak BM ortaklı adil aşı dağıtım planı COVAX'ı destekleyerek sürecin başlatılmasına yardımcı olduğunu kaydetti. "Bu önemli bir başlangıç ​​(ancak) ABD için diğer birçok ülkenin katılmasına ihtiyacımız var, en önemlisi, bu dozların Haziran'da geleceğini söylediler."

Aşılar altı aydır mevcut olmasına rağmen, bazı ülkelerin “yükselen salgınlar” arasında kilit çalışanlarını hala koruyamamasının “kesinlikle gülünç” olduğunu söyledi.

Cuma günü New York'ta gazetecilere brifing veren BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, Biden yönetiminin milyonlarca aşı dozunu hem COVAX tesisiyle hem de özellikle ihtiyacı olan ülkelerle ikili olarak paylaşacağına dair duyurusunu memnuniyetle karşıladı.

Genel Sekreter António Guterres, ABD'de görev yapan BM personelinin ve Üye Devletler delegelerinin ulusal aşı programına dahil edilmesinden ve hizmet veren Birleşmiş Milletler cephe personeline aşı sağlama cömert teklifinden dolayı ABD Hükümetine son derece minnettar olduğunu söyledi. dünyanın en zorlu ve tehlikeli yerlerinde."

"Genel Sekreter, uluslararası topluma bu pandeminin eşi benzeri görülmemiş zorluğunun üstesinden gelmek için bir araya gelme ve özellikle yeni dalgalanmalar ve varyantlarla başa çıkmakta zorlanan ülkelerle aşıları paylaşma çağrısını yineliyor" diye ekledi.

Finansman açığı

Kıdemli acil sağlık uzmanı Dr. Aylward, koronavirüse karşı bir yıl öncesine kıyasla kaydedilen ilerlemenin altını çizerek, COVID-19 aşılarının geliştirilmesinin ve artan sayısının, tüm ülkelerin kendi hastalıklarını test etme, izleme ve tedavi etme ihtiyacından uzaklaşmaması gerektiğinde ısrar etti.

Dr Aylward, en yoksul ulusların hastalarını tedavi etmesine yardımcı olmak için yeterli kişisel koruyucu ekipman, solunum cihazı, oksijen ve steroid ilacı için ödeme yapmak için 16 milyar dolarlık bir fon açığı doldurulmadıkça insanlar ölmeye devam edecek, dedi.

“Bu salgını hala yeterince iyi anlayamıyoruz çünkü yeterince test yapmıyoruz” dedi.

"Unutmayın, Tedros aylar önce tam anlamıyla test'ten bahsetmişti… son derece doğru, son derece uygun fiyatlı hızlı teşhis testleri yaptık, ancak aşılara olan tutkuyla gerekli desteği alamıyoruz. Ve hepimiz bu hastalık oksijen ve deksametazon bulunmayan bir ülkeyi vurduğunda neler olduğunu gördük."

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 4 Haziran 2021 itibariyle, 3,697,151 bildirilen ölüm de dahil olmak üzere küresel olarak 171.708.011 onaylanmış COVID-19 vakası var.

Editör: TE Bilisim