BM sağlık dairesi başkanı Tedros: COVID tehlikesi geçmedi, Devletler pandemi anlaşmasını desteklemeli

BM sağlık dairesi başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Pazartesi günü tüm ülkeleri bir pandemiye hazırlık anlaşmasını desteklemeye çağırdı ve COVID-19 tehlikesinin geçtiğini düşünmenin “anıtsal bir hata” olacağını söyledi.

DSÖ'nün yıllık bir haftalık üst düzey toplantısına yorumlarını kapatan Tedros, Kasım ayında DSÖ üyelerinin özel bir oturumunda potansiyel bir uluslararası anlaşmanın tartışılacağını söyledi.

COVID vakaları ve ölümleri küresel olarak düşse de, Tedros “çıkış yolunun”, adil aşılama ile birlikte “uyarlanmış ve tutarlı” halk sağlığı önlemleri olduğunu vurguladı.

aşı çağrısı

DSÖ Genel Direktörü, tüm Üye Devletleri Eylül ayı sonuna kadar küresel nüfusun en az yüzde 10'unu ve yıl sonuna kadar en az yüzde 30'unu aşılamayı taahhüt etmeye çağırdı.

"Bir gün -umarız yakında- pandemi geride kalacak ama sevdiklerini kaybedenlerin, kırılma noktasının ötesine geçen sağlık çalışanlarının ve her yaştan milyonlarca insanın aylarca süren acılarıyla karşı karşıya kalanların psikolojik yaraları kalacak. yalnızlık ve izolasyon” diye vurguladı.

Tedros, BM ajansının ülkelere sağladığı teknik destek ve rehberlik için daha fazla finansmana ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“Sağlık çalışanlarının eğitimi, kritik malzemeler, ani dağıtımlar ve çok daha fazlası… Bunların hepsinin finanse edilmesi gerekiyor. İnsanlara övgü ile ödeme yapamayız” dedi.DSÖ / Nadege MazarsKolombiya, Concordia'nın yerli topluluğunda bir kadın COVID-19'a karşı aşılanmıştır.

Hesap verebilirlik

Üye Devletlerin "kendi insanlarını ancak küresel düzeyde birbirlerine karşı sorumlu oldukları takdirde gerçekten güvende tutabileceklerini" belirten Tedros, pandeminin "veri, bilgi, patojenler, teknolojilerin "paylaşım eksikliği" ile karakterize edildiğini de sözlerine ekledi. ve kaynaklar”.

Bir pandemi anlaşmasının potansiyel küresel sağlık tehditleri hakkında erken uyarıyı iyileştireceği, pandemik malzemelerin stoklanmasını ve üretimini teşvik edeceği, aşılara, testlere ve tedavilere eşit erişime izin vereceği ve acil durumlarla başa çıkmak için acil durum işgücü sağlayacağı konusunda ısrar etti.

Üye Devletlerin sahip olduğu bir antlaşma

Tedros, “Her türlü uluslararası anlaşma tüm Üye Devletler tarafından tasarlanmalı ve sahiplenilmelidir” dedi. “Gerçekten temsili ve kapsayıcı olmalı.

Kapsamlı ve dikkatlice düşünülmeli, ancak aynı zamanda acil olmalıdır. Zamanımız yok. "

Küresel olarak, 30 Mayıs 2021 itibariyle, 3,530,582 ölüm dahil olmak üzere DSÖ'ye bildirilen 169,597,415 doğrulanmış COVID-19 vakası olmuştur. 27 Mayıs 2021 tarihi itibariyle toplam 1.546.316.352 doz aşı uygulanmıştır.

Geçtiğimiz hafta, Dünya Sağlık Meclisi'ndeki küresel liderler, diyabet, engellilik, çocuklara yönelik şiddetin sona erdirilmesi, göz bakımı, HIV, hepatit ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, yerel ilaç üretimi, sıtma, ihmal edilmiş tropikal üzerine 30'dan fazla karar ve karar kabul etti. hastalıklar, bulaşıcı olmayan hastalıklar, hemşirelik ve ebelik, ağız sağlığı, sağlığın sosyal belirleyicileri ve sağlık ve bakım iş gücü için stratejik yönler.© UNICEF/Alissa EverettKenya, Nairobi'de gayri resmi bir yerleşim yeri olan Mathare'de yürüyen genç bir çocuk yüz maskesi takıyor.

SARS-CoV-2 Varyantları için yeni etiketler 

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin anahtar varyantları için Yunan alfabesinin harflerini kullanarak yeni basit etiketler atadığını duyurdu.

Örneğin, başlangıçta Birleşik Krallık'ta tanımlanan endişenin B.1.1.7 varyantı şimdi "Alfa" olarak etiketlenecektir. Güney Afrika'da tanımlanan "Beta" olacaktır. 

Etiketler, geniş bir istişare ve birçok potansiyel adlandırma sisteminin gözden geçirilmesinden sonra seçildi. DSÖ, bunu yapmak için, mevcut adlandırma sistemlerinin bir parçası olan uzmanlar, isimlendirme ve virüs taksonomik uzmanları, araştırmacılar ve ulusal yetkililer de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından uzman bir ortaklar grubunu bir araya getirdi.

Bu Pazartesi günü yayınlanan bir açıklamada, BM sağlıklı ajansı, yeni Yunan alfabesi adlarının, önemli bilimsel bilgiler aktaran ve araştırmalarda kullanılmaya devam eden mevcut bilimsel adların varyantlarının yerini almayacağını açıkladı.

"Avantajları olmasına rağmen, bu bilimsel isimlerin söylenmesi ve hatırlanması zor olabilir ve yanlış raporlamaya eğilimlidir. Sonuç olarak, insanlar genellikle tespit edildikleri yerlere göre varyantları çağırmaya başvururlar, bu da damgalayıcı ve ayrımcıdır. Bu ve kamu iletişimini basitleştirmek için DSÖ, ulusal yetkilileri, medya kuruluşlarını ve diğerlerini bu yeni etiketleri benimsemeye teşvik ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim