Guterres'in sözcüsü Pazar günü yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İnsani İşlerden Sorumlu Genel Müsteşarı Martin Griffiths'i Taliban liderliğiyle görüşmek üzere Kabil'e gönderdiğini söyledi.

"Genel sekreterin talebi üzerine Martin Griffiths ... şu anda Kabil'de. Bugün (Pazar) ziyareti sırasında Bay Griffiths, insani yardım konusunda yetkililerle temas kurmak için Molla Baradar ve Kabil'deki Taliban liderleriyle bir araya geldi. sorunlar" dedi sözcü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada.

Açıklamada, Griffiths'in bu toplantıda, insani yardım topluluğunun tarafsız ve bağımsız insani yardım sağlama ve ihtiyacı olan milyonlarca insana koruma sağlama konusundaki kararlılığını yinelediği belirtildi.

Griffiths, kadınların yardımın sağlanmasındaki kritik rolünü vurguladı ve tüm tarafları haklarını, güvenliklerini ve esenliklerini sağlamaya çağırdı. Başta kadınlar ve azınlıklar olmak üzere tüm sivillerin her zaman korunmasını istedi. Afganistan halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Yetkililer, insani yardım personelinin emniyet ve güvenliğinin ve ihtiyacı olan insanlara insani erişimin garanti altına alınacağını ve hem erkek hem de kadın insani yardım çalışanlarının hareket özgürlüğünün garanti altına alınacağını taahhüt etti. Açıklamada, yetkililerin yardımın Afganistan halkına ulaştırılmasını sağlamak için insani toplulukla işbirliği yapma sözü verdiği belirtildi.

Önümüzdeki günlerde yeni toplantıların beklendiği belirtildi.

Açıklamada, Griffiths'in de bir araya gelerek, ülkede faaliyetlerini sürdüren ve bu yıl 8 milyon kişiye yardım eden hem BM kuruluşları hem de sivil toplum kuruluşları gibi insani yardım kuruluşlarının temsilcilerine Birleşmiş Milletler adına teşekkürlerini ileteceği belirtildi.

Bugün Afganistan'da nüfusun yarısı - 18 milyon kişi - hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Üçüncüsü, bir sonraki öğünlerinin nereden geldiğini bilmiyor. 5 yaşın altındaki tüm çocukların yarısından fazlası akut yetersiz beslenme riski altındadır. Dört yıl içinde ikincisi olan şiddetli bir kuraklık, önümüzdeki aylarda açlığı daha da artıracak. Açıklamada, Afganistan halkının uluslararası toplumun desteğine ve dayanışmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim