BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri 15 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, tecavüz ve diğer cinsel şiddet biçimlerinin faillerinden sorumlu tutulmakla birlikte idam cezası ve işkencenin yanıt olmadığını söyledi. 

 "Bu tür canavarca eylemlerde bulunanlara acımasız cezalar vermek cazip gelse de, kendimize daha fazla ihlal yapmamıza izin vermemeliyiz."

Michelle Bachelet, hükümetleri bu suçlara karşı tedbirleri artırmaya, adalete erişimi ve mağdurlar için tazminatları iyileştirmeye ve sorumlular için cezai soruşturma ve kovuşturma başlatmaya çağıran bir bildiri yayınladı. 

Öfke ve adalet çağrısı 

BM müdahalesi, Cezayir, Bangladeş, Hindistan, Fas, Nijerya, Pakistan ve Tunus da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde son zamanlarda korkunç tecavüz vakaları raporlarının ardından geldi. 

Bu olaylar öfke ve adalet taleplerine yol açtı. 

Öfkeyi paylaşıyorum ve hayatta kalanlarla ve adalet isteyenlerle dayanışma içinde duruyorum. Ancak, zalimce ve insanlık dışı cezalar ve failler için ölüm cezası getiren çağrıların - ve bazı yerlerde zaten kabul edilmekte olan - endişelerim var ”dedi Bayan Bachelet. 

#WeWantRapeFreeBangladesh #HangRapists #Bangladesh

Kastrasyon ve idam cezası 

BM insan hakları şefi, geçen ay Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde yapılan bir yasal değişiklik gibi bu yasaların örneklerini verdi. 

Yasa, erkek tecavüzcüler için cerrahi kastrasyona ve suçtan hüküm giymiş kadınların fallop tüplerinin çıkarılmasına izin veriyor: iki taraflı salpenjektomi olarak bilinen bir ameliyat. Mağdur 14 yaşından küçükse bu prosedürleri ölüm cezası izleyecektir. 

Bu haftanın başlarında, Bangladeş hükümeti tecavüz için ölüm cezası getiren bir değişikliği onaylarken, Pakistan'da halk arasında asılma ve hadım etme çağrıları yapıldı.  

Ölüm cezası için benzer talepler başka yerlerde yapılmıştır. 

Adalete erişim anahtardır 

Bayan Bachelet'e göre, bu davada idam cezası için ana argüman tecavüzü caydırdığı inancı olsa da, bunu destekleyecek hiçbir kanıt yok. 

"Kanıtlar, cezanın şiddetinden çok kesinliğinin suçu caydırdığını gösteriyor" dedi.  

"Dünyanın dört bir yanındaki çoğu ülkede, temel sorun, cinsel şiddet mağdurlarının ilk etapta adalete erişimlerinin olmamasıdır - ister damgalama, misilleme korkusu, yerleşik cinsiyet kalıpları ve güç dengesizlikleri, polis ve adli eğitim eksikliği nedeniyle , belirli cinsel şiddet türlerini veya mağdurlar için koruma eksikliğini hoş gören veya mazur gören yasalar. "  

 Kadınlar için daha büyük bir rol 

Yüksek Komiser, ölüm cezasının veya ameliyatla hadım etme veya fallop tüplerinin çıkarılması gibi cezaların adalete erişimin önündeki sayısız engeli ortadan kaldırmayacağını ve önleyici bir rol oynamayacağını vurguladı. 

Cerrahi hadım etme ve salpenjektominin uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğine dikkat çekerken, "Aslında ölüm cezası, yoksul ve en marjinalleştirilmiş kişilere karşı tutarlı ve orantısız bir şekilde ayrımcılık yapıyor ve çoğu zaman daha fazla insan hakları ihlaline neden oluyor" dedi. 

 “Devletleri, tecavüz ve diğer cinsel şiddet belasıyla savaşmak için mağdur merkezli bir yaklaşım benimsemeye çağırıyorum. Kadınların bu suçların önlenmesi ve ele alınmasına yönelik tedbirlerin tasarlanmasında aktif katılımcılar olması ve kolluk kuvvetlerinin ve yargı görevlilerinin bu tür vakaları ele almak için gerekli eğitimi almaları çok önemli ”dedi.  

 "Bu tür canavarca eylemlerde bulunanlara acımasız cezalar vermek cazip gelse de, kendimize daha fazla ihlal yapmamıza izin vermemeliyiz."

Editör: TE Bilisim