BM insan hakları ofisi resmi sayısını güncelledi, ancak gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

  • BM insan hakları ofisi, Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'da öldürülen 4.000'den fazla sivilin kaydedildiğini ve gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu kaydetti.
  • Rusya yanlısı ayrılıkçılar, kuzeydoğu Donbas'ta stratejik bir kasaba olan Lyman'ın tam kontrolünü talep ediyor.
  • Ukrayna savunma bakanlığı, Ukrayna birliklerinin hala şehrin kuzeybatı ve güneydoğu bölgelerini kontrol etmek için savaştığını söyleyerek iddiaya karşı çıktı.
  • Severodonetsk belediye başkanı en az 1.500 kişinin öldüğünü ve konut binalarının yaklaşık yüzde 60'ının yıkıldığını iddia ediyor.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rusya'nın Donbas'taki saldırısının doğu bölgesini “ıssız” bırakabileceğini ve Moskova güçlerinin Popasna, Lysychansk ve Severodonetsk gibi şehirleri küle çevirmek istediğini söyledi.

Ukrayna, Lyman kasabasının kontrolünü elinde tutmak için savaşıyor

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna askerlerinin Lyman kasabasının kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinin kontrolünü elinde tutmak için hala savaştığını söyledi.

Savunma bakanlığı sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, yorumları Rus yanlısı ayrılıkçıların Telegram kanallarında stratejik açıdan önemli kasabanın tam kontrolünü ele geçirdiklerini söylemelerinden saatler sonra yaptı.

Motuzyanyk, bir brifingde, Ukrayna birliklerinin Rusya'nın taarruzunu Ukrayna'nın kilit kasabası Sloviansk'a doğru ilerletme girişimlerine "karşı koyduklarını" da sözlerine ekledi.

Severodonetsk'in üçte ikisi Rus kuvvetleri tarafından kuşatıldı

Luhansk bölgesi valisi, şehir yönetiminin başkanına atıfta bulunarak, Ukrayna kuvvetlerinin doğudaki Severodonetsk kentinin üçte ikisi Rus güçleri tarafından çevrili olan “şiddetli bir savunma” ile meşgul olduğunu söyledi.

Serhiy Gaidai, "çok güçlü" olan bombardımanın şehirdeki konutların yüzde 90'ına zarar verdiğini söyledi.

BM, Ukrayna'da şimdiye kadar 4 binden fazla sivilin öldürüldüğünü söyledi

BM insan hakları ofisi (OHCHR), Rusya'nın işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana Ukrayna'da 4.000'den fazla sivilin öldürüldüğünü, ancak gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Ülkede düzinelerce gözlemci bulunan OHCHR'ye göre, yaklaşık 200'ü çocuk olmak üzere toplam 4.031 kişi öldürüldü. Çoğu, ağır topçu ateşi veya hava saldırıları gibi geniş bir etkiye sahip patlayıcı silahlarla öldürüldü.

Ölümlerden sorumlu tutulmadı. Rusya, çatışmada sivilleri hedef aldığını yalanladı.

Editör: TE Bilisim