BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Pazartesi günü yayınladığı yeni bir raporda, bazı ülkelerde ve eyaletlerde yasallaştırılmış esrar kullanımının günlük kullanımı ve ilgili sağlık etkilerini hızlandırdığı görülüyor.

Dünya Uyuşturucu Raporu 2022 ayrıca yasadışı uyuşturucu ticaretinin çevresel sonuçlarını, sentetik uyuşturucuların yeni pazarlara açılmasını ve tüm zamanların en yüksek kokain üretiminin ayrıntılarını veriyor.

UNODC başkanı Ghada Waly , “ Küresel acil durumlar güvenlik açıklarını derinleştirirken bile, birçok yasa dışı uyuşturucunun üretimi ve ele geçirilmesine ilişkin rakamlar rekor seviyelere ulaşıyor” dedi .

“Aynı zamanda, sorunun büyüklüğüne ve buna bağlı zararlara ilişkin yanlış algılamalar, insanları bakım ve tedaviden mahrum bırakmakta ve gençleri zararlı davranışlara yöneltmektedir”.

Genel bakış

Rapor, 2020'de 15 ila 64 yaşındaki yaklaşık 284 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını ve bu da on yıl boyunca yüzde 26'lık bir artışa işaret ettiğini belirtti.

Küresel olarak, yaklaşık yarısı hepatit C ile yaşayan 11,2 milyon insanın damar içi madde kullandığı tahmin edilmektedir; HIV ile 1,4 milyon ve her ikisi ile 1,2 milyon.

Afrika ve Latin Amerika'da, uyuşturucu kullanım bozuklukları nedeniyle tedavi gören insanların çoğunu 35 yaşın altındakiler temsil ediyor .  

Esrarın yasallaştırılmasının yansımaları

Kuzey Amerika'da eyalet düzeyinde yasallaştırılmış esrar - özellikle yüksek düzeyde yüksek indükleyici THC içeren yeni güçlü ürünler - özellikle genç yetişkinler arasında günlük kullanımı artırmış gibi görünmektedir.

Artan vergi gelirlerine ek olarak, genel olarak tutuklamaları azaltırken, psikiyatrik bozuklukları, artan intiharları ve hastaneye yatışları olan kişilerde rapor edilen bir artışa neden oldu. 

Kokain, meth ve afyon

2020'de küresel kokain üretimi bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 1.982 tona ulaştı ve COVID-19 pandemisine rağmen yakalamalar rekor 1.424 tona yükseldi.

Geçen yıl ele geçirilen kokainin yaklaşık yüzde 90'ı, kara ve/veya deniz yoluyla kaçakçılığı yapılarak Kuzey Amerika ve Avrupa'nın normal pazarlarının ötesindeki bölgelere ulaştı.

Metamfetamin (veya met) kaçakçılığı coğrafi olarak genişlemeye devam etti , 117 ülke 2016 ile 2020 arasında ele geçirme vakası rapor ederken, bu sayı 2006-2010 arasında 84 ve 2010 ile 2020 arasında hacim şaşırtıcı bir şekilde beş kat arttı.

Haşhaş ekimi için kullanılan küresel alan 2020 ve 2021 yılları arasında küresel olarak yüzde 16 azalarak 246.800 hektara düşerken, artan Afgan üretimi bu dönemde yüzde yedi artışla 7.930 tona ulaştı. 

Anahtar ilaç trendleri

Afrika, Güney ve Orta Amerika'da uyuşturucu rehabilitasyonunda olan çoğu kişi esas olarak esrar kötüye kullanımı nedeniyle tedavi edilirken, doğu ve güneydoğu Avrupa ve Orta Asya'dakiler çoğunlukla opioidlerin kötüye kullanımı için yardıma ihtiyaç duyarlar.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da, ağırlıklı olarak küçük dozlarda ölümcül olabilen ve yaygın olarak sokak kokaini gibi diğer uyuşturucuları 'kesmek' için kullanılan fentanilin tıbbi olmayan kullanımına ilişkin bir salgından kaynaklanan aşırı doz ölümleri azalmaya devam ediyor. kayıtlar.

ABD'deki tahminler, 2020'de yaklaşık 92.000'den geçen yıl 107.000'den fazla aşırı doz uyuşturucuya işaret ediyor .

Çatışma bölgesi mıknatısları

Bu arada rapor, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'dan, çatışmanın sentetik uyuşturucu üretimi için mıknatıs görevi görebileceğini ve şiddetin büyük tüketici pazarlarına yakın olması durumunda artabileceğini öne süren verileri ortaya koyuyor.  

Tarihsel olarak, çatışan taraflar, savaşı finanse etmek için genellikle yasadışı uyuşturucu karlarını kullandılar.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve ayrılıkçıların 2014'te doğu bölgelerinin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Balkanlar'da ve en son Ukrayna'da olduğu gibi, çatışmalar uyuşturucu kaçakçılığı rotalarını da bozabilir ve değiştirebilir.

Ukrayna'da rapor edilen gizli laboratuvarlar 2019'da 17 sökülmüşken, 2020'de 79'a yükseldi - 67'si amfetamin üretiyordu - 2020'de herhangi bir ülkede bildirilen en yüksek demonte laboratuvar sayısı.  

Çevresel etkiler

Rapora göre, yapay ekimin yoğun enerji talepleri nedeniyle, iç mekan kenevirinin karbon ayak izi, dış mekan kenevirine göre ortalama olarak 16 ila 100 kat daha fazladır. Ve laboratuvarda üretilen kokain için, kakao çekirdeği üretiminden 30 kat daha fazladır.

Diğer çevresel etkiler arasında, yasadışı koka ekimi ile bağlantılı önemli ölçüde ormansızlaşma; son ürünün hacminin 5-30 katı olabilen sentetik ilaç üretimi sırasında üretilen atıklar; ve toprağı, suyu ve havayı doğrudan etkileyebilecek diğer atıkları boşaltmak.

UNODC, diğer organizmalar, hayvanlar ve genel gıda zincirinin dolaylı olarak zarar gördüğünü söyledi.

Cinsiyet tedavi açığı

Rapora göre, kadınlar dünya çapında uyuşturucu kullanıcıları arasında azınlıkta kalsalar da, tüketim oranları ortalama olarak erkeklerden daha hızlı artıyor ve daha azı tedavi görüyor.

Tahminen yüzde 45-49 oranında amfetamin ve tıbbi olmayan farmasötik uyarıcılar, farmasötik opioidler, yatıştırıcılar ve sakinleştiriciler kullanıyorlar.

Kadınlar her iki amfetamin kullanıcısından birini temsil etseler de amfetamin tedavisi gören her beş kişiden sadece birini oluşturuyorlar .

Ayrıca, küresel kokain ekonomisinde koka yetiştirmekten küçük miktarları taşımaya ve tüketicilere satmaya kadar çeşitli roller oynarlar.

"Gerekli kaynakları ve dikkati, ihtiyacı olan herkese kanıta dayalı bakım sağlanması da dahil olmak üzere, dünya uyuşturucu sorununun her yönünü ele almaya ayırmamız ve yasadışı uyuşturucuların diğer acil durumlarla nasıl ilişkili olduğuna dair bilgi tabanını geliştirmemiz gerekiyor. UNODC başkanı Ghada Waly, "çatışmalar ve çevresel bozulma gibi zorluklar" dedi.

Editör: TE Bilisim