Üst düzey BM yetkilileri, 28 Temmuz Salı günü Güvenlik Konseyi'ne verdikleri demeçte, Yemen'deki insani krizin hiç bu kadar kötü olmadığını açıkladılar.

Dört ay sonra, Hükümet ve Houthi isyancıları arasında ateşkes ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması üzerine müzakereler devam ediyor, ancak BM Özel Temsilcisi Martin Griffiths, fırsat penceresi kapanmadan önce uzlaşmalar yapılması gerektiğini söyledi .

'Çöküşün eşiğinde'

Derhal ateşkes çağrısında bulunan BM insani ilişkiler şefi Mark Lowcock, Yemen'deki yardım operasyonlarına yönelik fonların şimdiye kadar 2020 için gereken paranın sadece yüzde 18'inin alındığı “açıkçası çöküşün eşiğinde” olduğunu da sözlerine ekledi .

“Daha fazla finansman olmadan, hepimiz açlık, yetersiz beslenme, kolera, COVID-19 ve hepsinden önemlisi ölümde büyük artışlar beklemeliyiz ” dedi, tıpkı yardım talebinin keskin bir şekilde artması gibi.

Hiçbir cephede ilerleme yok

Bay Griffiths, Yemen'deki askeri durumun, petrol üreten Marib bölgesinde savaşın devam etmesinden kaynaklı ateşkes beklentilerinin baltalandığını söyledi. Ayrıca, her iki tarafı çocukları da içeren sivilleri korumaya çağırdı.

Gıda fiyatlarının artması, Yemen Riyali'nin değerinin değer kaybetmesi ve Yemen'lerin çoğunun temel ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli parası olmaması nedeniyle, iki tarafın ekonomiyi çatışmadan uzak tutmanın yolları üzerinde anlaşmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yemen'deki aktif cephe hatlarının sayısının Ocak ayında 33'ten 43'e yükseldiğini kaydeden Lowcock, yaklaşık 1 milyon yerinden edilmiş kişinin Marib ve çevresinde barınma yaptığını ve şehir saldırıya uğradığında zaten savunmasız insanların büyük bir çoğunluğunun bölgeden kaçmak için çaba göstereceğinin kesin olduğunu açıkladı.

Ateşkes anahtarı

"Yemenliler ülke çapında ateşkes istiyor" diyen bakan, kaosu ve şiddeti hemen ortadan kaldırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırdı.

Yetkili, bağışçılara bu yılki BM Yemen'e yönelik insani yardım başvurusunda bulunma sözü verdi. “Kaybedecek zaman yok” dedi ve Yemen'in Körfez bölgesindeki komşularından gelen ödemelerde keskin bir düşüşün fonlamadaki esneme boşluğunun ana nedeni olduğunu belirtti. En son durum raporunda, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Salı günü, Yemen'deki toplam onaylanmış COVID-19 vakasını 1.695'e, ölü sayısının ise 484'e yükseldiğini açıkladı. Ancak Houthi kontrollü alanlardan elde edilen verilerin net olmadığı ifade edildi. Yetkililer gerçek sayıların açıklanan sayıdan çok daha yüksek olabileceğini sözlerine ekledi.

Limboda kaplanmış damar

Yüzen petrol depolama gemisi FSO Safer hakkında Konsey'i güncelleyerek, tahmini 1.148 milyon varil ham petrolü Kızıldeniz'e dökmekle tehdit eden Bay Griffiths, Birleşmiş Milletlerin hâlâ BM'nin denetlediği teknik misyonu dağıtmak için Houthis'ten izin beklediğini söyledi.

Bay Lowcock , Houthis BM misyonunun devam etmesine izin vereceğini yazılı olarak teyit ettikten sonra, Konsey'e iki hafta önce Safer'in petrol dökülmesini tetikleyen olası çevresel ve insani sonuçları hakkında bilgi verdi .

“Konunun kapsamını ve boyutunu ve olası çözümleri tam olarak anlamamıza izin vermek için bağımsız ve uzman güdümlü bir değerlendirme kritik öneme sahiptir” diyen Griffiths, Konsey'i gelişmelerden haberdar etmeyi vaat etti.

Editör: TE Bilisim