BM Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin Varohsa'nın bir kısmını yeniden açma kararının 'derhal geri alınması' çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin terk edilmiş bir banliyönün yerleşim bölümünü yeniden açma kararını kınadı ve bölünmüş Akdeniz adasında gerilimi artırabileceği konusunda uyararak bu tek taraflı eylemin “derhal geri alınması” çağrısında bulundu.

Cuma günü yapılan açık bir toplantıda 15 konsey üyesinin tümü tarafından onaylanan bir başkanlık bildirisinde, Maraş banliyösünün herhangi bir bölümünü “yerleşik insanlar dışındaki insanlar tarafından” yerleşime yönelik herhangi bir girişimin kabul edilemez olduğu yinelendi.

15 üyeli organ Cuma günü yaptığı açıklamada, "Güvenlik Konseyi, bu eylem planının derhal geri alınması ve Maraş'ta Ekim 2020'den bu yana atılan tüm adımların geri alınması çağrısında bulunuyor" dedi.

Açıklamanın kabulü, görevi sona eren BM özel temsilcisinin Çarşamba günü KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Maraş'ın 3,5 kilometrekarelik (1,35 mil kare) bir bölümünün askeriden sivile döneceğine ilişkin açıklamasına odaklanan kapalı kapılar ardındaki brifingi izledi kontrol.

Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgalinin 47. yıldönümünü anmak için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı askeri geçit töreni öncesinde yaptı.

Salı günü bölünmüş Lefkoşa'nın kuzeyine yaptığı bir gezide Erdoğan, yarım asırlık BM çabalarının başarısız olduğunu ve “eşit statüye sahip iki halk ve iki devlet” olması gerektiğini ilan etti.

ABD, sözlerinin Kıbrıs'ta BM öncülüğündeki çözüm çabaları üzerinde "caydırıcı bir etki" yaratacağından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Konsey, “Güvenlik Konseyi, kararlarına uygun olmayan ve adada gerilimi artırabilecek ve çözüm umutlarını zedeleyebilecek herhangi bir tek taraflı eylemden kaçınma ihtiyacının altını çiziyor” dedi.

Ankara kınamaya omuz silkti

Türkiye dışişleri bakanlığı, konseyin açıklamalarını ve bazı ülkelerin açıklamalarını, Kıbrıs gerçekleriyle bağdaşmayan, asılsız iddialara dayandığını söyleyerek reddetti.

Açıklamada, "Bu açıklamalar, Rum-Rum kara propagandasına ve asılsız iddialara dayanmaktadır" denildi.

Maraş'ın sadece Ankara tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarının bir parçası olduğu ve yerleşime açılmadığı belirtildi.

KKTC'nin tüm kararları mülkiyet haklarına saygı duyuyor ve uluslararası hukuka tam uyumlu.

Kıbrıs, 1974'ten bu yana Türkiye'nin, o zamanki ordunun Atina'da tasarladığı ve adayı Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan başarısız bir darbeye yanıt olarak işgal etmesinden bu yana bölünmüş durumda.

Maraş'ta tahminen 17.000 Kıbrıslı Rum, 1974'te Türk birliklerinin ilerleyişinden kaçtı. O zamandan beri boş kaldı, dikenli tellerle kapatıldı ve girişe yasak levhalarla kapatıldı. BM kararları, bölgenin uluslararası organ tarafından yönetime devredilmesi çağrısında bulundu.

Konsey Cuma günü yaptığı açıklamada, "Güvenlik Konseyi, Maraş'ın BM yönetimine devredilmesi de dahil olmak üzere kararlarına tam saygı gösterilmesinin ve uygulanmasının önemini vurgulamaktadır." Dedi.

2004 BM yeniden birleşme planına göre Maraş, Kıbrıs Rum yönetimi altında sakinlerine iade edilecek bölgelerden biriydi.

Karmaşık bir güç paylaşımı anlaşması kapsamında yeniden birleşmeyi detaylandıran plan, Kıbrıs Rumları tarafından yapılan bir referandumda reddedildi.

Editör: TE Bilisim