Ugandalı pop yıldızından politikacı Bobi Wine, cumartesi günü cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra ev hapsine alındı.

Başkan Yoweri Museveni, yaygın dolandırıcılık ve şiddet iddialarının yanı sıra internetin kapatılmasıyla işaretlenen bir seçimden sonra yaklaşık 35 yıllık iktidarı uzattı ve altıncı dönem kazandı.

Wine, "Evime kimse giremez" dedi. “Ordu tüm sorumluluğu üstlendi. Önümüzdeki dakika içinde bana ve karıma ne olacağını bilmiyorum. "Wine, ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ı devreye girmeye çağırdı."

Dünyanın [Museveni] 'nin sorumlu tutulması gerektiğini bilmesini istiyorum. " 76 yaşındaki Museveni, oyların% 59'unu kazandı - 1986'da cumhurbaşkanı olarak göreve başladığından bu yana en düşük oyu - ancak resmi rakamı% 34 olan Wine, oyların sahteciliğine dair video kanıtı olduğunu söyledi.

Cuma günü Museveni'yi zirvede gösteren erken sonuçları reddetti ve "Uganda halkı, diktatörlükten demokratik hükümete liderlik değişikliği için kitlesel oy kullandı" dedi.

Seçim komisyonu, internet kesintisi sırasında ülkenin dört bir yanından oyların nasıl aktarıldığını açıklayamadı, sadece Kampala'daki gazetecilere “kendi sistemimizi tasarladık” dedi.

Seçmen katılımı yalnızca% 52 ile Museveni'nin iktidara gelmesinden bu yana görülen en düşük oran, devlet yetkililerinin kampanyanın Kasım ayında başlamasından bu yana yarattığı tehlikeli siyasi atmosferin bir yansımasıydı.

Wine'ın aday olduğu resmen onaylandıktan sonra Kasım ayındaki ayaklanmalar sırasında 55'ten fazla kişi öldürüldü ve gözaltına alındı ​​ve birçok kez kampanya yapması engellendi.

Partisinin üyeleri ve diğer muhalefet figürleri, Covid-19 kısıtlamalarına aykırı düzenlenen mitingler nedeniyle sıklıkla iddia edildiği gibi saldırıya uğradı ve tutuklandı. Helikopterler ve tanklar gökyüzünde devriye gezdi ve Kampala ve diğer şehirlerin sokaklarını boşalttı.

Perşembe günkü oylama arifesinde en az 30 Ugandalı seçim gözlemcisi tutuklandı ve birçok kınayan dolandırıcılık, sindirme ve usulsüzlük raporuyla birlikte tutuklu kaldı.

Editör: TE Bilisim