Balkanlar'daki 20'den fazla çevre örgütünden aktivistler, bölgedeki hidroelektrik barajlarına karşı kampanya yürütmek için Cumartesi günü Bosna'nın başkentinde güçlerini birleştirdi.

Bosna, Hırvatistan, Kosova, Karadağ ve Sırbistan'daki yeşil gruplardan temsilciler, barajları yasaklamaları için ilgili milletvekillerine baskı yapmak için "Balkan Nehirlerini Savunalım" sloganıyla bir dernek kurdular.

Yenilenebilir enerji projelerine verilen devlet sübvansiyonlarının ve üretilen elektriği satın almak için garantili sözleşmelerin yardımıyla Batı Balkanlar'da son on yılda mini hidroelektrik santrallerinin inşasında bir patlama yaşandı.

Dört yıldır Bosna'nın merkezindeki Zeljeznica Nehri'ne baraj yapılmasını durdurmak için mücadele eden örgütü Robert Oroz, "Bütün Balkanlar saldırı altında" dedi.

Ancak aktivistler Saraybosna'da bir nehir kenarında toplanırken, hidroelektrik santralleri için parça yapan şirketlerde çalıştıklarını söyleyen düzinelerce öfkeli protestocu, yeni yeşil derneği duyurmak için bir basın toplantısını bozmaya çalıştı.

Saraybosna merkezli Eko Akcija'dan Anes Podiç, "Balkanlar'daki bu hareket Avrupa'da benzersizdir." dedi. Eylemciler olmasaydı, tüm nehirlerimiz uzun zaman önce betona dökülecekti” dedi.

Çevre aktivistleri, henüz hiçbir yeşil siyasi partinin kaydedilmediği bir bölgede yavaş yavaş saygın bir güç haline geliyor. Avrupa Birliği üyesi Hırvatistan, Zagreb'in yeni belediye başkanının uzun süredir yeşil bir aktivist olduğu yolda başı çekiyor.

Sırbistan'da bazı çevre örgütleri ittifaklar kurdu ve gelecek yıl yerel seçimlere katılmaya hazırlanıyor.

Sırp çevre aktivisti Aleksandar Jovanovic Cuta, "Basitçe, insanlar kendilerini bölmeyen bir şey etrafında toplandılar," dedi.

1990'larda Balkan savaşlarını takip eden döneme atıfta bulunarak, "Doğanın korunması, 30 yıllık umutsuzluğun ardından insanlara mantıklı gelen tek konudur."

Editör: TE Bilisim