Bir BM göçmenlik yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Bosnalı yetkililerin yanmış bir kampta mahsur kalan bazı göçmen ve mültecileri ısıtılmış çadırlara taşımaya başladığını söyledi. Balkan ülkesi Batı Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken.

Bosna'nın kuzeybatısındaki tesiste meydana gelen kar fırtınası sırasında yüzlerce Lipa kampı sakini yangınların etrafında ısınmaya çalıştı ve yetkililer onları barındırmak için yaklaşık 20 yeni çadır kurmak için acele etti. 23 Aralık'ta bir yangın, kampın çoğunu boşalttı.

Uluslararası Bosna Göç Örgütü başkanı Peter Van der Auweraert Cuma günü Twitter'da yaptığı açıklamada, bazı göçmenlerin Cuma günü, geri kalanının Cumartesi günü sığınacağını söyledi.

Yıkılan kamptaki bazı insanlar yardım gruplarından yiyecek paketlerini almayı beklerken çorap veya ceket giymedi.

Pakistan'dan Mohammad Afsal, “Günler geçti ve duş almadım ve elektriğimiz yok” dedi. Lütfen bizimle kalın ve bize yardım edin. Çok çok kötü bir durumdayız!"

Bosna, yangının Avrupa Birliği üyesi Hırvatistan sınırının yakınında bulunan bakımsız Lipa kampını yutması sonrasında yaklaşık 1000 kişiyi sığınaksız bıraktığı için uluslararası eleştirilere maruz kaldı.

Yetkililer ilk önce kamp sakinlerini başka bir yere taşıyacaklarını söylediler, ancak yerel vatandaşların protestolar düzenledikten sonra transfer planı iptal edildi.

Bosna silahlı kuvvetleri geçen hafta yeni çadırları kurdu, ancak görünüşe göre Cuma günü hava kötüleşene kadar çadırlar işgal etmeye tam olarak hazır hale getirilmemişti. İnsanlar küçük, ısıtılmamış çadırlarda ve konteynırlarda kar yağarken kalıyor ve değiştirmeli naylon örtülerin altında kuru kalmaya çalışıyorlardı.

Yine Pakistan'dan Mohammad Jasar, "Hava çok soğuk" dedi. "Lipa kampında çok fazla sorunumuz var."

Bosna'da Batı Avrupa'ya ulaşmaya çalışan binlerce göçmen var. Çoğunlukla Balkan ülkesinin kuzeybatısında, yasadışı yollarla komşu Hırvatistan'a geçip buradan diğer AB üye ülkelerine gitmenin daha kolay olacağı umuduyla yoğunlaşmış durumda.

Göçmenler, Hırvatistan polisinin elinde sık sık geri itme ve şiddet gördüklerinden şikayet ettiler.

Editör: TE Bilisim