"Balkanların Kasabı" lakaplı Mladiç, 2017 yılında BM savaş suçları mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi.

Eski Bosnalı Sırp ordu komutanı Ratko Mladiç, Lahey mahkemesinin 1995 Srebrenica katliamıyla ilgili verdiği nihai kararda, onun soykırım mahkumiyetine itirazına ilişkin kararı Salı günü dinleyecek.

Karar, 2017 yılında BM savaş suçları mahkemesi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan "Balkanların Kasabı" lakaplı Mladiç aleyhindeki davanın kapanış bölümü olacak.

Şimdi 78 yaşında, 1992-1995 Bosna savaşının bir zamanlar iri yarı askeri güçlü adamının, daha önce Batı'ya karşı öfkeli patlamalar yaptığı mahkemede olması bekleniyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarında dökülen en kötü kan eyleminde öldürülen 8.000 erkek ve erkek çocuğundan bazılarının anneleri, uzun süredir adalet için mücadele ettikleri mahkemenin dışında olacak.

"Srebrenitsa Anneleri" derneklerinden birinin başkanı Munira Subasiç AFP'ye verdiği demeçte, "Cellat sonunda mahkum edildiğinde bir kez daha gözünün içine bakmak için Lahey'e gideceğiz."

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Kalıntı Mekanizması'nda mahkeme salonunun koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle gazetecilere kapalı olması nedeniyle yarım saatlik gecikmeyle canlı yayında izlenebilecek karar, GMT 1300 GMT'de verilecek.

Savcı Serge Brammertz, bu hafta gazetecilere verdiği demeçte, karar konusunda "ihtiyatlı iyimser" olduğunu söyledi ve "onaydan başka bir sonuç hayal edemediğini" söyledi.

Mekanizma, 1990'larda ülkenin kanlı parçalanmasında işlenen suçlara adalet getiren eski Yugoslavya için şu anda kapalı olan BM savaş suçları mahkemesinden kalan davalarla ilgileniyor.

- 'Çocuklarımızın geleceği' -

2011 yılında yakalanmadan önce on yılını firarda geçiren Mladiç, Srebrenica'da bir kez soykırım suçundan ve Bosna savaşı sırasında genel olarak savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan hüküm giymişti.

Yargıçlar onu, çöküşten sonra Yugoslavya'nın paramparça ettiği bir Büyük Sırbistan yaratmak için Müslümanları ve Boşnakları kilit bölgelerden uzaklaştırmak için bir "etnik temizlik" kampanyası düzenlemekten suçlu buldu.

Savaş yaklaşık 100.000 kişinin ölümüne ve 2.2 milyon kişinin yerinden olmasına neden oldu.

Savcılar, Müslümanları kovmak için yürütülen etnik temizlik kampanyasının bir parçası olarak sözde BM tarafından korunan Srebrenica yerleşim bölgesindeki katliamı bizzat kendisinin denetlediğini söylediler.

O zamana ait görüntüler, Srebrenicalı kadınlar ve onlar otobüsle götürülürken, kasabanın erkekleri bir ormana götürülüp idam edilmeden önce onun çocuklara şeker dağıttığını gösteriyordu.

Mağdurların yakınları ayrıca, mahkemenin Mladiç'in 2017'de daha geniş soykırım mahkumiyetlerinden beraat etmesini de bozacağını umarak, bunun hala bölünmüş topluluklar arasında uzlaşma için gerekli olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir düzine destekçisiyle mahkemede olmayı planlayan Subasiç, "Bu karar sadece mağdurlar ve hayatta kalanlar için önemli değil. Çocuklarımızın, hepimizin geleceği için çok önemli" dedi.

- 'Herkes gurur duyuyor' -

Ancak birçok Bosnalı Sırp için Mladiç ve Karadzic kahraman olmaya devam ediyor.

Mladiç'in memleketi Kalinovik'teki yerel bir gaziler grubunun başkanı Radosav Zmukiç, "Herkes onun buradan olduğu için gurur duyuyor." dedi.

Savaş sırasında Mladiç'le iki ya da üç kez görüştüğünü ve onun "cesaretinden" etkilendiğini hatırladı.

Mladiç'in bir polipi çıkarmak için ameliyata ihtiyaç duyması üzerine defalarca ertelenen uzun bir yasal süreç sırasında ve ardından Covid-19 salgını nedeniyle Mladiç tüm mahkumiyetleri ve müebbet hapis cezasını temyiz etti.

Zayıf görünümlü eski general, Ağustos 2020'deki iki günlük temyiz duruşması sırasında "savaşın içine itildiğini" ve mahkemeyi "batılı güçlerin çocuğu" olarak reddettiğini söyledi.

O, eski Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç tarafından siyasi tarafta yönetilen bir üçlünün askeri yüzüydü.

Miloseviç, Karadziç Srebrenica'da soykırım suçundan ömür boyu hapis cezasını çekerken, davası bitmeden 2006 yılında Lahey'deki hücresinde kalp krizinden öldü.

Savcı Brammertz, Mladiç'in kararının "bir sayfanın sonu" olduğunu söyleyerek, Balkanlar'daki bölünmelere son vermeyeceği konusunda uyardı.

Brammertz, "Soykırımın inkarı, soykırımın son aşamasıdır" dedi.

Editör: TE Bilisim