Bosna'daki üst düzey uluslararası yetkili, Bosnalı Sırpların Avrupa'nın ikinci dünya savaşı sonrası tek soykırımı olan 1995 Srebrenitsa katliamının kapsamını inkar etme girişimlerine karşı Balkan ülkesinde soykırımın inkarını yasakladı.

Bosna Yüksek Temsilciler Dairesi (YTD) eski başkanı Valentin Inzko, Cuma günü ülkenin ceza kanununda yapılan değişiklikleri sunarak, soykırımın inkarı ve savaş suçlularının isimlendirilmesi de dahil olmak üzere yüceltilmesi için beş yıla kadar hapis cezaları getirdi. sokakların veya onlardan sonra kamu kurumlarının.

YTD, Bosna'nın 1992-95 savaşını sona erdiren barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyen en üst düzey uluslararası organdır. Çoğunluğu Müslüman olan Boşnaklar, Bosnalı Sırplar ve Hırvatlar arasındaki savaş sonrası etnik dengeyi ve uzlaşma çabalarını baltalayan kararları dayatma veya yetkilileri görevden alma yetkisine sahiptir.

Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna savaşı sırasında Srebrenitsa'da meydana gelen 8 binden fazla Boşnak Bosnalı Sırp cinayetini soykırım olarak ilan etti. Ancak Bosnalı Sırp yetkililer ve komşu Sırbistan, atamayı kabul etmeyi reddetti.

Avusturyalı diplomat Inzko, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Nefret söylemi, savaş suçlularının yüceltilmesi ve revizyonizm veya soykırım ve savaş suçlarının açıkça inkar edilmesi, toplumların ortak geçmişleriyle yüzleşmelerini engelliyor, kurbanlar ve sevdikleri için yeniden aşağılanma oluşturuyor, aynı zamanda adaletsizliği sürdürür ve etnik gruplar arası ilişkileri baltalar.

“Bütün bunlar hüsranlara neden oluyor, toplumu kronik olarak hasta ediyor ve umutsuzca ihtiyaç duyulan uzlaşmanın ortaya çıkmasını engelliyor.”

Inzko, Bosnalı politikacıların harekete geçmesi için yıllarca bekledikten sonra yetkilerini kullanmaya karar verdiğini söyledi. Bakan, Bosnalı Sırp meclisinin hüküm giymiş üç savaş suçlusuna verilen nişanları geri çekmeyi reddetmesine atıfta bulundu.

“Durum daha da kötüleşti ve şimdi kontrolden çıkıyor” dedi ve kabul eksikliğinin yeni çatışmalar için “tohum ekmek” olduğu konusunda uyardı. Dolayısıyla artık bu konunun hukuki çözümlerle düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Srebrenica'daki soykırım, Bosnalı Sırpların doğudaki yerleşim bölgesini Temmuz 1995'te kontrolü ele geçirmesinden sonra gerçekleşti. Boşnak erkekleri ve erkek çocukları idam ettiler ve kalıntılarını toplu mezarlara attılar, bunlar daha sonra suçu örtmek için kazılıp yeniden gömüldü. Kurbanların kalıntıları hala ortaya çıkarılıyor ve teşhis ediliyor.

Boşnak siyasiler ve kurbanların yakınları, Inzko'nun, Bosna çok etnikli cumhurbaşkanlığı üyesi ve Sırp tarafının Sırp Cumhuriyeti adlı üst düzey politikacısı olan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik tarafından hızla reddedilen kararını memnuniyetle karşıladılar.

Klix haber portalının bildirdiğine göre Dodik, Bosna'yı "dağıtma" sürecini başlatmakla tehdit etti. "Sırp Cumhuriyeti bunu reddediyor, soykırım olmadı, Sırplar bunu asla kabul etmemeli" dedi.

Dodik, YTD'yi ve batıyı Bosna'daki Sırplara karşı önyargılı olmakla defalarca eleştirdi. BM güvenlik konseyi Perşembe günü, Sırp müttefikleri Rusya ve Çin tarafından öne sürülen ve Bosna'daki YTD'nin yetkilerini derhal ortadan kaldıracak bir kararı reddetti.

Savaş sırasında Bosnalı Sırpları destekleyen Bosnalı Sırplar ve Sırbistan, katliamı suç olarak nitelendirerek soykırım olduğunu kabul etmediler .

Bosnalı Sırplar ayrıca savaş zamanı liderleri Radovan Karadžić ve askeri komutan Ratko Mladiç'i kahraman olarak onurlandırdılar, ancak her ikisi de Lahey merkezli mahkeme tarafından soykırımdan suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mladiç ve Karadziç'in yer aldığı duvar resimleri, Bosna'daki Sırp varlığının adı olan Sırp Cumhuriyeti'nin birçok kasabasında görülebilir.

Inzko, kararının ulusları değil bireyleri hedeflediğini söyledi. Bireylerin suçluluğunu kabul etmek, insanların geçmişin yükünden kurtulmalarına ve daha umut verici bir geleceğe doğru ilerlemelerine izin verdiğini söyledi.

Bosna'nın başkenti Saraybosna'da savcılık, kişi veya grupların her türlü ifadesini izleyeceğini ve yasal değişikliklere göre hareket edeceğini söyledi.

Kurbanların yakınları için Srebrenitsa Anneleri grubundan Kada Hotiç, böyle bir yasanın daha önce getirilmesi gerektiğini söyledi. Yine de kararı memnuniyetle karşılıyorum, dedi. "Kabul olmadan, affetmek yoktur ve birisi af dileyene kadar affetmeyeceğim."

ABD'nin Bosna büyükelçiliği, Inzko'nun hareketini “pratik uygulama söz konusu olduğunda yerel aktörler tarafından daha somut tartışmalar ve adımlar için bir başlangıç ​​noktası” olarak nitelendirdi.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Srebrenitsa'daki soykırımın bir tartışma konusu değil, tarihi bir gerçek olduğunun altını çizmeliyiz" dedi. “Barış ve karşılıklı güvene dayalı bir geleceğe gerçekten dönmenin zamanı geldi.”

Avrupa Konseyi insan hakları komiseri Dunja Mijatoviç de yüksek temsilcinin eylemini memnuniyetle karşıladı.

Mijatovic, "Gerçeği korumalı, uzlaşmayı teşvik etmeli ve gelecek nesilleri eğitmeliyiz" dedi.

Inzko, 12 yıllık görev süresinin ardından Mayıs ayında istifa etmesinin ardından 1 Ağustos'ta görevinden ayrılıyor. Yerine Almanya'dan Christian Schmidt geçecek.

Inzko, "Vicdanım hüküm giymiş savaş suçluları yüceltilirken cezamı sonlandırmaya hakkım olmadığını söylüyor" dedi.

Editör: TE Bilisim