Sırbistan'ın Priboj kentinde Noel arifesinde milliyetçilerin sokaklarda “Noel geldi, camilere ateş edin!” diye bağırdığı görüldü.

İnsanlar, Bosnalı Sırpların ayrılma tehdidinde bulunmaları ve yeni bir çatışmaya doğru kayma korkusunun artmasıyla, Bosna-Hersek'in 1990'lardan bu yana yaşadığı en büyük siyasi ve güvenlik krizine son verilmesini talep etmek için Avrupa ve ABD'deki protestolarda sokaklara döküldüler.

Pazartesi günü Saraybosna, Podgorica, Roma, Brüksel, Londra, New York ve Washington DC de dahil olmak üzere 14 ülkede 35 şehirde uluslararası toplumun ülkenin parçalanmasını durdurmak için harekete geçmesini talep eden protestolar düzenlendi.

Yüzlerce kişinin toplandığı protestolar, Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'in ayrılma yönündeki hamleleriyle desteklendi .

Geçen ay, Sırp Cumhuriyeti parlamentosu, tarafın Mayıs ayına kadar kendi parastatal kurumlarını ve kendi ordusunu kurmasını sağlayan bir dizi yasayı onayladı.

Bosnalı Sırp ordusu, Büyük Sırbistan'ı elde etmek amacıyla Bosna'daki savaş sırasında Sırp olmayan nüfusa karşı savaş suçları işlediği için birçok Bosnalı alarma geçti .

Dodik'in Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in “ayrılmayla eş değer” olduğunu söylediği hamleler, Aralık 1995'te imzalanan ve ülkeyi Sırp liderliğindeki Sırp Cumhuriyeti tarafı ve Boşnak-Hırvat egemenliğindeki bir taraf olmak üzere ikiye bölen Dayton Barış Anlaşması'nı ihlal ediyor.

Hollanda merkezli çatı örgütü Platform BIH, “ Bosnalı Sırp ordusu tarafından toplama kamplarında sınır dışı edilen veya işkence görenlerin yanı sıra Srebrenitsa soykırımından kurtulan birçok kişi , 1992-1995 savaşından sağ kalanlar son derece üzgün” dedi. Pazartesi günü yapılan açıklamada protesto gösterileri yapıldı.

“Sırp Cumhuriyeti'nin ayrılması, Boşnaklara karşı etnik temizlik ve soykırım için Sırplara bir ödül olacaktır. 

Pek çok kişi ülkenin yeniden bölünmelere ve çatışmalara sürüklenmesinden korkuyor.

“[Protestocular] dünya yetkililerine bölünmelerin ve çatışmaların bir daha yaşanmaması gerektiğine dair basit bir mesaj göndermek istiyorlar. AB ve ABD'nin 1990'lardaki gibi tepkisel değil, önleyici, zamanında hareket etmesini istiyorlar" denildi.

Bosnalılar ve analistler, Bosnalı yetkililerin ayrılmayı önlemek için savunma hazırlıkları ve agresif diplomasi gibi acil adımlar atması gerektiği konusunda uyardılar.

Geçen hafta ABD , Dodik'in Dayton Barış Anlaşması'nı engellemesi nedeniyle 2017'den beri ABD'nin kara listesinde bulunan Dodik'e yeni yaptırımlar getirdi .

Ancak protestocular, 2004 yılında Bosna'da güvenliği sağlama sorumluluğunu NATO'dan devralan AB'nin Dodik'in hamlelerine yanıt olarak yeterli önlem almadığını söylüyorlar.

Platform BIH, "Bu arada [Macaristan Başbakanı Viktor] Orban ve [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin gibi sağcı liderler açıkça Dodik'i destekliyor" dedi.

"Bosna'daki Yüksek Temsilciler Dairesi, anayasayı ihlal eden herhangi bir politikacıyı görevden alma yetkisine sahip olsa da, mevcut Yüksek Temsilci Christian Schmidt, Dodik defalarca yasaları çiğnemesine rağmen şimdiye kadar bunu yapmaktan kaçındı."

Avrupa Parlamentosu Üyesi Tineke Strik Brüksel'deki protestoda yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'ni “Bosna vatandaşlarına soğuk davranmayı bırakmaya” çağırdı.

Koordineli bir yanıt bulun, Dodik'e yaptırımlar uygulayın ve barışı ve sağlam bir demokrasiyi yeniden tesis etmeyi tam olarak destekleyin” dedi.

Protestoları düzenleyenler, Bosna Savcılığını yasayı ihlal eden tüm taraf ve bireyleri kovuşturmaya çağıracaklarını söylediler.

Açıklamada, “Batı, paralel kurumlara ve özerk bölgelere sahip olan Bosna-Hersek'i 1991'in sonlarında devlet anayasasına aykırı olarak aynı konuma getiremez” denildi.

“Bu aynı zamanda savaş suçlularının çoğunun uluslararası mahkemeler tarafından adalet önüne çıkarıldığı saldırı, zulüm, toplu savaş suçları ve soykırıma da bir giriş niteliğindeydi. Bugün 1990'ların tarihinin tekrarlanmasını engellemeye çalışıyoruz."

Kanada Soykırım Araştırma Enstitüsü müdürü Emir Ramic, El Cezire'ye Bosna'nın uluslararası olarak tanınan devlet sınırlarının ve egemenliğinin uluslararası hukuk tarafından korunduğunu söyledi.

Ramiç, "Bu yüzden Bosna'nın bazı kısımlarını talep etme hakkına sahip hiçbir milliyetçilik, büyük devlet projesi yoktur" dedi.

Hoşgörü ve bir arada yaşama Bosna'nın yüzlerce yıldır [yetiştirdiği] değerlerdir ve bunun savunulması gerekir."

Provokasyonlar

Protestolar, Pazar günü Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük şehri olan ve özerk varlığın devlet olma günü için bir törenin düzenlendiği ve Bosna Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ve anayasaya aykırı ilan edilen Banja Luka'daki kutlamaları takip etti.

9 Ocak 1992'de Bosnalı Sırpların Bosna'da bağımsızlık ilan ettikleri ve Sırp olmayan nüfusa karşı soykırım ve etnik temizliğin başlamasına yol açan tarihtir.

Hükümlü savaş suçlusu Vinko Pandureviç'in törene Dodik'in yanı sıra Rusya'nın Bosna Büyükelçisi Igor Kalabuhov, Sırbistan'dan üst düzey yetkililer ve Fransız sağcı Avrupa Parlamentosu üyeleri Thierry Mariani ve Herve Juvin ile katıldığı görüldü.

Sırp Cumhuriyeti'nin özel bir "anti-terörist" polis birimi, Sırp ortaçağ hükümdarlarını yücelten "Haç için, haç için" sloganları atarak yürüdü.

Hafta sonu boyunca hem Bosna hem de Sırbistan'daki Boşnaklar, Ortodoks Noelini kutlayan Sırp milliyetçileri tarafından çok sayıda provokasyonla karşı karşıya kaldılar.

Perşembe günü Bosna basını, Sırp Cumhuriyeti'nin Janja kentinde sabah namazından sonra camiden ayrılan Boşnak Müslümanların milliyetçilerle bir araya gelerek bir araba sütunundan silah ateş ettiğini bildirdi.

O akşam Sırbistan'ın Priboj kentinde Noel arifesinde milliyetçilerin sokaklarda “Noel geldi, camilere ateş edin!” diye bağırdığı görüldü.

Bosna sınırına yakın bir konumda bulunan Priboj, önemli bir Boşnak nüfusa sahip.

Benzer provokasyonlar Bosna'daki Brcko, Foça ve Gacko'da da rapor edildi.

Çoğunluğu Boşnak Müslüman nüfusun yaşadığı Sırbistan'ın Novi Pazar kentinde, Sırp milliyetçileri yanan meşalelerle bir araya gelerek Büyük Sırbistan'ı yücelten şarkılar söylediler.

Prijedor, Sırp Cumhuriyeti, Bosna'da, Sırp milliyetçileri sokaklarda hüküm giymiş savaş suçlusu Ratko Mladiç'i öven şarkılar söylediler.

Benzer provokasyonlar Bosna'daki Brcko, Foça ve Gacko'da da rapor edildi.

Editör: TE Bilisim