Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, sosyal medya platformunun içeriği denetleme gücünü sınırlayan bir kararname yayınladı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Pazartesi günü sosyal medyada içerik denetleme kurallarını değiştiren bir kararname yayınladı, eleştirmenlerin dezenformasyonla mücadeleyi engelleyebileceğini iddia ettiği bir hareket.

Kararname hemen yürürlüğe giriyor, ancak yasalaşması için Kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Federal iletişim sekreterliği, "sağlayıcılar tarafından hesapların, profillerin ve içeriğin keyfi ve haksız olarak silinmesiyle" mücadele etmeyi amaçladığını söyledi.

Covid-19 hakkında dezenformasyon yaydığı için sosyal medya hesaplarından içeriği kaldıran aşırı sağcı lider Bolsonaro, çeşitli platformların kendisini ve bazı destekçilerini maruz bıraktığı hesapların ve içeriklerin askıya alınmasının veya kaldırılmasının "sansür" olduğunu söylüyor. "

Yeni hüküm, suç işlemek veya şiddeti teşvik etmek gibi içeriği kaldırmak veya kullanıcıları askıya almak için "haklı neden" olacak bir dizi hipotez kuruyor ve platformlara bunu yapmak için yeni kurallar getiriyor.

Bir Facebook sözcüsü AFP'ye verdiği demeçte, "Bu geçici önlem, platformlarımızdaki kötüye kullanımı sınırlama yeteneğimizi önemli ölçüde engelliyor" dedi. "Önlemi anayasal hakların ihlali olarak gören hukuk uzmanları ve uzmanlarla aynı fikirdeyiz."

Muhalif bir politikacı ve Brezilya'nın İnternet Hakları Bildirgesi (MCI) raportörü Alessandro Molon, cumhurbaşkanlığı kararnamesini devirmek için yasal işlem yapmaya hazırlandığını söyledi.

Molon, "Amacı ifade özgürlüğünü korumak değil, MCI bunu zaten yapıyor." Dedi. "Bolsonaro'nun istediği, kendisinin ve destekçilerinin yaydığı dezenformasyon ve nefret söyleminin platformlardan kaldırılmaya devam etmesini engellemek."

Bolsonaro, kararnameyi Brezilya'nın Bağımsızlık Günü arifesinde, destekçilerinin ülkenin dört bir yanındaki büyük şehirlerin sokaklarına çıkmaya hazırlandığını duyurdu.

Aynı şehirlerde Bolsonaro karşıtı protestolar planlandığı için tansiyon yükseliyor ve gruplar arasında çatışmalar meydana gelebilir.

Anketler Bolsonaro'yu gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solcu eski lider Luiz Inacio Lula da Silva'ya karşı kötü bir şekilde kaybetme yoluna sokarken, eski ordu kaptanı mitingi destekçilerini harekete geçirmek için kullanmayı umuyor.

Editör: TE Bilisim