Brezilya, ilk kez 24 saat içinde 4.000'den fazla Covid'e bağlı ölüm kaydetti, çünkü daha bulaşıcı bir varyant vakalarda bir artışa neden oluyor.

Hastaneler aşırı kalabalık, insanlar bazı şehirlerde tedaviyi beklerken ölüyor ve sağlık sistemi birçok alanda çöküşün eşiğinde.

Ülkenin toplam ölü sayısı şu anda neredeyse 337.000, sadece ABD'nin ardından ikinci sırada.

Ancak Başkan Jair Bolsonaro, salgını durdurmak için her türlü kilitleme önlemine karşı çıkmaya devam ediyor.

Ekonomiye verilen zararın virüsün kendisinin etkilerinden daha kötü olacağını savunuyor ve mahkemelerde yerel makamların getirdiği bazı kısıtlamaları geri almaya çalıştı.

Salı günü cumhurbaşkanlığı konutu dışındaki destekçilerle konuşan Başbakan, obezite ve depresyonla bağlantılı olduğunu ve işsizliğe yol açtığını söyleyerek karantina tedbirlerini eleştirdi. Son 24 saatte kaydedilen 4.195 ölüm hakkında yorum yapmadı.

Sağlık bakanlığına göre Brezilya, bugüne kadar 13 milyondan fazla koronavirüs vakası kaydetti. Mart ayında yaklaşık 66.570 kişi Covid-19 ile öldü ve bu, bir önceki aylık rekorun iki katından fazla.

Ülkedeki durum nedir?

Sağlık enstitüsü Fiocruz'a (Portekizce) göre , çoğu eyalette Covid-19 hastaları yoğun bakım yataklarının% 90'ından fazlasını kullanıyor, ancak sayılar geçen haftadan bu yana sabit kaldı .

Bazı eyaletler, kısa oksijen ve yatıştırıcı tedariki bildirdi. Ancak kritik duruma rağmen, bazı şehirler ve eyaletler, insanların hareketini sınırlayan önlemleri şimdiden kolaylaştırıyor.

Halk sağlığı yetkililerine tavsiyelerde bulunan Brezilya Sağlık Politikası Araştırmaları Enstitüsü'nün yönetici müdürü Miguel Lago, Associated Press'e verdiği demeçte, "Gerçek şu ki, Başkan Jair Bolsonaro'nun anti-kilitlenme hikayesi kazandı.

"Belediye başkanları ve valilerin sosyal mesafe politikalarını güçlendirmeleri siyasi olarak yasaklandı çünkü iş liderleri de dahil olmak üzere cumhurbaşkanının destekçilerinin bunu sabote edeceğini biliyorlar." Dedi.

Virüsü defalarca küçümseyen, aşılar hakkında şüpheler uyandıran ve tedavi olarak kanıtlanmamış ilaçları savunan aşırı sağcı başkan, krizi ele almasına yönelik ağır eleştirilerin ortasında popülaritesinin düştüğünü gördü.

Son zamanlarda aşılar konusundaki tavrını değiştirdi ve 2021'i aşılama yılı yapma sözü verdi. Ancak ülke, programının yayılmasıyla mücadele etti.

Eleştirmenler, hükümetinin dünya çapındaki bir gidişat sırasında tedarik pazarlığı konusunda yavaş davrandığını ve Brezilya'nın aşı almada gecikmelerle karşı karşıya kaldığını söylüyorlar. Our World in Data tracker'a göre , nüfusun yalnızca yaklaşık% 8'ine en az bir doz verildi .

Epidemiyolog Ethel Maciel, ülkenin "korkunç bir durumda" olduğunu söyledi ve AFP haber ajansına şunları söyledi: "Aşı yapıyoruz ... Virüsün aşırı hızlı yayılmasını yavaşlatmanın tek yolu, en az 20 kişi için etkili bir kilitlenmedir. günler. "

Brezilya varyantı nedir?

Fiocruz, ülkede orijinal suştan çok daha bulaşıcı olduğu düşünülen P.1 veya Brezilya varyantı da dahil olmak üzere 92 koronavirüs varyantı tespit ettiğini söylüyor.

Brezilya'daki araştırmacılar tarafından analiz edilen rakamlara göre, varyantın Amazonas eyaletinde Kasım 2020'de ortaya çıktığı ve Ocak 2021'e kadar vakaların% 73'ünü oluşturduğu eyalet başkenti Manaus'ta hızla yayıldığı düşünülüyor.

Editör: TE Bilisim