Buckingham Sarayı Cuma günü yaptığı açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in kocası ve İngiliz kraliyet ailesinde neredeyse yetmiş yıldır önemli bir figür olan Prens Philip'in 99 yaşında öldüğünü söyledi.

Resmi olarak bilindiği gibi Edinburgh Dükü, İngiliz tarihinin en uzun olanı olan 69 yıllık saltanatı boyunca eşinin yanında olmuştu. Bu süre zarfında, sert, saçma sapan tavrıyla ve ara sıra gaflara eğilim göstermesiyle ün kazandı.

Saraydan yapılan açıklamada, "Majesteleri Kraliçe, sevgili kocası Majesteleri Edinburgh Dükü Prens Philip'in ölümünü büyük bir üzüntüyle duyurdu" dedi.

Ekselansları bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti. İleriki zamanlarda duyurular yapılacaktır. Kraliyet Ailesi, kaybının yasını tutmak için dünyanın her yerinden insanlarla birleşiyor. "

Yunan prensi Philip 1947'de Elizabeth ile evlendi. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde monarşinin modernleşmesinde kilit bir rol oynamaya devam etti ve Buckingham Sarayı'nın duvarlarının arkasında kraliçenin başvurabileceği ve güvenebileceği tek önemli figürdü. .

Elizabeth, 1997'de 50. evlilik yıldönümlerini kutlayan bir konuşmada Philip'e nadir bir kişisel saygı duruşunda bulunarak, "O benim gücüm oldu ve bunca yıldır benim gücüm oldu," dedi.

"Ben, tüm ailesi ve bu ve diğer birçok ülke ona iddia edebileceğinden daha büyük bir borcumuz var, yoksa bileceğiz."

Philip enfeksiyon tedavisi ve kalp ameliyatı olmak için bu yılın başlarında hastanede dört hafta kaldı, ancak Mart ayı başlarında Windsor'a döndü. 100. doğum gününü kutlamadan sadece iki ay önce öldü.

Buckingham Sarayı ve Britanya genelindeki hükümet binalarında bayraklar yarıya indirildi. Cenazesi hakkında henüz hiçbir ayrıntı açıklanmadı, ancak törenlerin, genellikle kraliyet ölümlerini takip eden görkemli gösterişli gösterilerden kaçınması muhtemeldir.

Editör: TE Bilisim