British Gas tarafından istihdam edilen gaz ve elektrik mühendisleri, şirket sahibi Centrica'nın binlerce sterlin değerinde yaklaşık yüzde 20'lik ücret kesintileri de dahil olmak üzere daha düşük bir sözleşme empoze etme planlarına karşı beş gün boyunca grev yapıyorlar.

7.500 GMB sendikası üyesinin grevi Perşembe günü başladı ve önümüzdeki Pazartesi gece yarısı sona erecek. 

İlgili olanlar arasında 4.000 servis ve onarım gaz mühendisi, 1.700 akıllı ölçüm mühendisi, 600 merkezi ısıtma tesisatçısı, 540 elektrik mühendisi ve 170 uzman işletme gaz mühendisi yer alıyor.

GMB, yedi ay boyunca bir grevi önlemek için her şeyi yaptı. Centrica geçen Haziran ayında yaptığı açıklamada, 5.000 kişiyi işten çıkarmak ve sektör genelinde 7.000 farklı iş sözleşmesi olduğunu iddia ettiği bir dizi işi sona erdirmek de dahil olmak üzere büyük bir yeniden yapılanma planladığını duyurdu. İstediği değişiklikleri müzakere edemezse, 188. maddeyi kullanmaya hazır olduğunu söyledi. Bir şirket, 188. maddeye göre farklı hüküm ve koşullarda çalışanlarını görevden alabilir ve eski durumuna döndürebilir.

Grev;

British Gas'da istihdam edilen personel , ücret , şartlar ve koşullar konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle 7 Ocak 2021 Perşembe günü grev eylemine başladı.

İngiltere'nin çeşitli yerlerinde hükümet yönergelerine uygun olarak gerçekleşen grev, 11 Ocak Pazartesi günü sona erecek. Bu hareket, sendika partisi GMB üyelerinin% 89'unun Aralık 2020'de endüstriyel eylem lehine oy vermesinden sonra geldi.

Grev, ücret ve çalışma koşullarında yapılan değişikliklerle ilgili olarak British Gas'ın sahibi olan Centrica aleyhinde devam eden anlaşmazlık sonrasında atılıyor. Öneri, çalışanların haftada fazladan üç saat çalışması ve günlerine kendi evleri yerine müşterinin evinde başlamasıydı.

Beş günlük grev eylemine ek olarak, İngiliz Gaz servisi ve onarım gazı mühendisleri olarak istihdam edilen GMB üyeleri, bu süre zarfında işgücü faaliyetlerinin geri çekilmesini sağlayacak. Bunun tek istisnası, savunmasız kişilerin bulunduğu haneler için acil durumlar ve sorunlarla ilgilenmek olacaktır. Onarım gazı mühendisleri, merkezi ısıtma tesisatçıları, elektrik mühendisleri, uzman işletme gaz mühendisleri ve akıllı ölçüm mühendisleri dahil olmak üzere 7.500'den fazla çalışan greve çağrıldı.

Centrica'dan bir sözcü şunları söyledi: “Endüstriyel eylemden kaçınmak için GMB ile elimizden gelen her şeyi yaptık. Diğer sendikalarımızla büyük ilerleme kaydetmiş olsak da, GMB liderliği, küresel bir sağlık krizinin ortasında ve ulusal bir kilitlenmenin ortasında, yılın en soğuk hafta sonu boyunca müşterileri rahatsız etmeye niyetli görünüyor. Bize gerçekten ihtiyaç duyan müşteriler için hala orada olacağımızdan emin olmak için güçlü acil durum planlarımız var ve savunmasız hanelere ve acil durumlara öncelik vereceğiz.

“İş gücümüzün% 83'ünden fazlası, GMB üyelerinin önemli bir çoğunluğu da dahil olmak üzere taban ücret ve emekli maaşlarının korunduğu yeni şartlarımızı şimdiden kabul etti. Bu, çalışanlarımızın çoğunun, müşteri ihtiyaçları değiştiği için organizasyonumuzun değişmesi gerektiğini anladığını gösteriyor. GMB'nin grev eylemi yetkisi zayıf; uzun vadede iyi ücretli işlerin korunmasına yardımcı olacak modernizasyon ve değişikliklere karşı mücadele ediyorlar ve bunu ülkemizin herkesin bir araya getirmesine ihtiyaç duyduğu bir zamanda yapıyorlar.

GMB'nin ulusal sekreteri Justin Bowden şunları söyledi: “British Gas'ın CEO'su Chris O'Shea, personelin maaş kesintilerini kabul etmeleri için zorbalık yapmaya çalışıyor ve şartlar ve koşullar bu kaçınılmaz sonucu provoke etti -  kışın derinliklerinde müşteriler için büyük bir kesinti ve tarihi bir şirketin ve markanın itibarına bir leke.

"GMB, O'Shea'nın kışın derinliklerinde 'yangın ve yeniden işe alma' maaş kesintileriyle neden bir mühendis grevine neden olduğunu sormaya çağırıyor. Bu, kuruluşun mevcut en son yıllık hesaplarında 901 milyon £ işletme karı rapor etmesine aykırı.

Editör: TE Bilisim