2022'de Dünya Çevre Günü teması, insanları Dünya'nın nihai bakımı için etkili önlemler almak üzere bir araya getirmede büyük önem taşıyan “Sadece Bir Dünya” olarak belirlenmiştir. Canlıların tek yuvası Dünya olduğundan, zararlılara karşı ses yükseltmektedir.

"Only One Earth", hükümet ve sosyal politikalar yoluyla daha yeşil ve organik bir yaşam tarzını teşvik etme gerçeğini vurgular. Ayrıca, bu gezegen tek yaşam kaynağıdır, dolayısıyla her kolektif ve bireysel düzeyde onunla ilgilenmeliyiz.

Genel Sekreter António Guterres, bu Pazar günü kutlanacak olan Dünya Çevre Günü için mesajında, "Bu gezegen bizim tek evimiz" diyerek, dünyanın doğal sistemlerinin "taleplerimizi karşılayamayacağı" konusunda uyardı.

“Atmosferinin sağlığını, Dünya üzerindeki yaşamın zenginliğini ve çeşitliliğini, ekosistemlerini ve sınırlı kaynaklarını korumamız hayati önem taşıyor. Ama bunu yapamıyoruz” dedi BM başkanı .  

“Gezegenimizden sürdürülemez yaşam biçimlerini sürdürmelerini istiyoruz” diye uyardı ve bunun sadece Dünya'ya değil, aynı zamanda sakinlerine de zarar verdiğini belirtti.

Doğayı akıllıca yönetin

1973'ten beri gün, toksik kimyasal kirlilik, çölleşme ve küresel ısınma gibi artan çevresel kaygılar hakkında farkındalık yaratmak ve siyasi ivme oluşturmak için kullanılıyor.

O zamandan beri küresel bir eylem platformu haline geldi ve tüketim alışkanlıklarının yanı sıra ulusal ve uluslararası çevre politikasında değişimi yönlendirmeye yardımcı oldu.

Guterres, gıda, temiz su, ilaç, iklim düzenlemesi ve aşırı hava olaylarından korunma sağlayarak insanlar ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ( SKH'ler )   için sağlıklı bir çevrenin şart olduğunu hatırlattı .

Guterres, “Doğayı akıllıca yönetmemiz ve özellikle en savunmasız insanlar ve topluluklar için hizmetlerine adil erişim sağlamamız çok önemli” dedi.

Ateş altındaki ekosistemler

Üç milyardan fazla insan bozulmuş ekosistemlerden etkileniyor. BM başkanına göre, kirlilik her yıl yaklaşık dokuz milyon erken ölüme neden oluyor ve bir milyondan fazla bitki ve hayvan türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

"İnsanlığın yarısına yakını zaten iklim tehlike bölgesinde - aşırı sıcaklık, sel ve kuraklık gibi iklim etkilerinden ölme olasılığı 15 kat daha fazla" dedi ve küresel sıcaklıkların kırılma olasılığının 50:50 olduğunu da sözlerine ekledi. Önümüzdeki beş yıl içinde 1.5℃   Paris Anlaşması sınırı.

Ve 2050 yılına kadar, her yıl 200 milyondan fazla insan iklimin bozulması nedeniyle yerinden edilme riskiyle karşı karşıya.

'Alarm çanları'

Dünya liderleri 50 yıl önce BM İnsan Çevresi Konferansı'nda bir araya geldiğinde , gezegeni korumayı taahhüt ettiler.  

"Ama başarmaktan çok uzağız. Her gün daha yüksek sesle çalan alarm zillerini artık görmezden gelemeyiz” diye uyardı üst düzey BM yetkilisi.

Yakın tarihli Stockholm+50 çevre toplantısı , 17 SDG'nin tamamının iklim değişikliği, kirlilik ve biyolojik çeşitlilik kaybından oluşan üçlü krizleri önlemek için sağlıklı bir gezegene güvendiğini yineledi.

Hükümetleri, sürdürülebilir ilerlemeyi teşvik eden politika kararları yoluyla iklim eylemine ve çevre korumaya öncelik vermeye çağırdı.  

Yenilenebilir enerjiyi hızlandırın

Genel Sekreter, yenilenebilir teknolojileri ve hammaddeleri herkesin kullanımına sunarak, bürokrasiyi azaltarak, sübvansiyonları değiştirerek ve yatırımları üçe katlayarak yenilenebilir enerjiyi her yerde etkinleştirme önerilerini özetledi.

“İşletmelerin, insanlık ve kendi kârları için karar verme süreçlerinin merkezine sürdürülebilirliği koymaları gerekiyor. Sağlıklı bir gezegen, dünyadaki hemen hemen her endüstrinin belkemiğidir” dedi.

Her düzeyde karar alma dahil olmak üzere, kadınların ve kızların “değişimin güçlü ajanları” olarak güçlendirilmesini savundu. Kırılgan ekosistemlerin korunmasına yardımcı olmak için yerel ve geleneksel bilginin kullanımını destekledi.

Başarıyı izleme

BM şefi, tarihin gezegeni ilk sıraya koyduğumuzda neler yapılabileceğini gösterdiğini belirterek, ozon tabakasında kıta büyüklüğünde bir deliğe işaret ederek, her ülkeyi ozon tabakasına zarar veren kimyasalları aşamalı olarak ortadan kaldıran   Montreal Protokolü'nü taahhüt etmeye teşvik etti.

“Bu yıl ve önümüzdeki yıl, küresel topluluğa, 2030 yılına kadar doğa kaybını tersine çevirmek için yeni bir küresel biyoçeşitlilik çerçevesi müzakerelerinden plastiklerle mücadele için bir anlaşmanın kurulmasına kadar, iç içe geçmiş çevresel krizlerimizle başa çıkmak için çok taraflılığın gücünü göstermek için daha fazla fırsat sunacak. kirlilik" dedi.

Bay Guterres, BM'nin işbirliğine dayalı küresel çabalara öncülük etme taahhüdünü yineledi, çünkü ilerlemenin tek yolu doğaya karşı değil, doğayla çalışmaktır.  

'Zamana karşı koşmak'

BM Çevre Programı ( UNEP ) İcra Direktörü Inger Andersen, uluslararası günün İsveç'in başkentindeki 1972 BM Konferansı'nda “havayı, toprağı ve havayı korumak için ayağa kalkmamız gerektiği” anlayışından doğduğunu hatırlattı . hepimizin bağlı olduğu su…[ve] insanların gücü önemli ve büyük önem taşıyor”.

“Bugün, sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel, orman yangınları, salgın hastalıklar, kirli hava ve plastik dolu okyanusların bugününe ve geleceğine baktığımızda ve evet, savaş eylemi her zamankinden daha önemli ve zamana karşı koşuyoruz.”

Bayan Andersen, sorumluluğu açıkça “hepimize” yükledi.

Politikacıların seçimlerin ötesini “kuşaklar arası kazanımlar” için görmesi gerektiğini vurguladı; finans kurumları gezegeni finanse etmeli ve işletmeler doğadan sorumlu olmalıdır.

savaşın sonuçları

Bu arada, BM İnsan Hakları ve Çevre Özel Raportörü David Boyd, çatışmaların çevresel yıkımı ve hak ihlallerini yoğunlaştırdığı konusunda uyardı .

Barış, sürdürülebilir kalkınma ve temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı da dahil olmak üzere insan haklarından tam olarak yararlanılması için temel bir ön koşuldur” dedi.

Çatışmalar “büyük miktarlarda” enerji tüketir; “iklimi bozan büyük sera gazı emisyonları” ürettiğini, zehirli hava, su ve toprak kirliliğini artırdığını ve doğayı yok ettiğini savundu.

BM tarafından atanan bağımsız uzman, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin çevresel etkilerini ve temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkı da dahil olmak üzere haklar üzerindeki etkilerini vurguladı ve hasarın onarılmasının yıllar alacağını söyledi.

Bay Boyd, "Birçok ülke savaşa tepki olarak petrol, gaz ve kömür çıkarımını genişletme planlarını açıkladı" dedi. dünyayla karşı karşıya.

Binlerce binanın ve temel altyapının yıkılması, milyonlarca insanı güvenli içme suyundan mahrum bırakacak - başka bir temel hak.

Dünya iklim bozulması, biyolojik çeşitlilik ve yaygın kirlilikle boğuşurken, BM uzmanı şunları vurguladı: “Savaşları sona erdirmek, barışı sağlamak ve iyileşme ve restorasyon süreçlerine insanca mümkün olan en kısa sürede başlamak zorunludur.”

Editör: TE Bilisim