Çiftçinin borcu 1,7 milyar lira artarak 145,3 milyar liraya yükseldi

4,8 milyar TL takipte

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, çiftçinin bankalara olan borcunun her geçen gün arttığını belirterek, tarım sektörünün bankalara olan toplam borcunun mayıs ayında 1,7 milyar lira artarak 145,3 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Bulut, “İktidarın yanlış tarım politikalarının bedeli, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye borç olarak geri dönüyor” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, çiftçinin borç batağında olduğunu söyledi. Tarım sektörünün bankalara olan toplam borcunun mayıs ayında 1,7 milyar lira daha artarak 145,3 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Bulut, sektörün banka borcunun 108 milyar liralık kısmının kamu bankalarına, 37,3 milyar liralık kısmının da özel bankalara olan kredi borçlarından kaynaklandığını bildirdi. CHP’li Bulut, çiftçinin borcunun 4,8 milyar liralık kısmının ise zamanında ödenmediği için takibe alınan borçlardan oluştuğunu kaydetti.

BEDELİNİ ÇİFTÇİ ÖDÜYOR

CHP’li Bulut, “İktidarın yanlış tarım politikalarının bedeli, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye borç olarak geri dönüyor. Uygulanan çarpık politikalar, bu politikalardaki ısrar ve plansızlık nedeniyle çiftçimiz, üreticilerimiz yoksulluğa itildi; tarım, uçurumun kenarına getirildi. Borç batağına saplanan çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmekte, haciz-icra kıskacına alınıyor. Tarımda kullandığı girdilerin- mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik- bedelini karşılayamayan çiftçilerimiz, aldıkları kredileri geri ödeyemiyor” dedi.

ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ

Yüksek girdi maliyeti altında ezilen çiftçinin ürününün pazarda hak ettiği değeri bulamadığına, iktidarın da çiftçiye gerekli desteği sağlamadığını belirten Bulut, AKP iktidarları boyunca desteklemelerin azaltıldığını ya da yıllarca sabit bırakıldığını kaydetti. CHP’li Bulut, girdi fiyatlarının fazlalığı, ürünlerin pazarda yeterli değeri görmemesi nedeniyle çiftçiler tarlalarını sadece boş kalmasın diye ektiğini bildirdi. Çiftçinin borç yükünden kurtulabilmesinin tek yolunun uygulanan yanlış tarım politikalarından vazgeçilmesinden ve üreticinin desteklenmesinden geçtiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim