CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sahte içki ölümlerinin toplumsal bir sorun haline geldiğini belirterek önlem alınmasını istedi. Bulut, “Halk sağlığını korumak için alkollü içeceklerdeki ÖTV düşürülmeli, merdiven altı üretimlere yönelik denetimler arttırılmalıdır” dedi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yaptığı yazılı açıklamada sahte içkinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etiğini kaydetti.   Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi, alkole yapılan fahiş Özel Tüketim Vergisi zamlarının vatandaşları merdiven altı üretime yönlendirdiğini belirten Bulut, bilinçsizce tüketilen merdiven altı üretim sahte içkiler nedeniyle, Avrupa’da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3. ülke olan Türkiye genelinde son bir haftada 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.   

İÇKİYE FAHİŞ VERGİLER

Bu durumun başlıca nedeninin aşırı yüksek vergiler olduğunu kaydeden Bulut, “İktidar en kolay vergi alma yolu olarak sigara ve alkollü görüyor. Sadece geçtiğimiz yıl alkollü içkiler üzerinden alınan ÖTV tutarı 14.7 milyar TL.   Alkollü içkilerden alınan vergi, içki fiyatının yaklaşık %70,2’si.  Son 10 yılda rakıdaki vergi artış oranı tam yüzde 443.  bu durum sağlıklı üretim yerine maliyetleri farklı kimyasal kullanarak yapılan kaçak içki üretimini yaygınlaştırdı” dedi.

ÖTV DÜŞÜRÜLMELİ

Kaçak içki üretimi ve kullanımının yurttaşlara ve ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğinin altını çizen Bulut,  “3 yılda kayıt dışı rakı üretimi 4 milyon litreden 8 milyon litreye çıktı. Kaçak rakı nedeniyle devlet 1.5 milyar dolar vergi kaybına uğradı. Halk sağlığını korumak için alkollü içeceklerdeki ÖTV düşürülmeli, merdiven altı üretimlere yönelik denetimler arttırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim