Burkina Faso, ülkede 72 saatlik yas ilan etti.

Fransız ve BM birliklerinin varlığına rağmen, yılın başından beri Sahel'de El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı grupların saldırıları keskin bir şekilde arttı.

Hükümet, silahlı çetelerin Burkina Faso'nun istikrarsız kuzeyinde en az 132 kişiyi öldürdüğünü söylerken, Birleşmiş Milletler başkanı “iğrenç saldırıyı” kınadı ve ülkeleri “şiddet içeren aşırılıkçılara” karşı mücadeleyi hızlandırmaya çağırdı.

Saldırganlar Cuma günü gece saatlerinde Nijer sınırındaki Yağa ilindeki Solhan köyünün sakinlerini öldürdüler. 

Ölenlerden yedisi çocuk

Hükümet sözcüsü Ousseni Tamboura gazetecilere verdiği demeçte, 40 kişinin de yaralandığını söyledi.

Başkan Roch Marc Christian Kabore cinayetleri "barbarca" olarak nitelendirdi ve Burkinabe halkının "bu müstehcen güçlere karşı birlik ve sağlam kalması gerektiğini" söyledi.

Şu ana kadar hiçbir grup sorumluluğu üstlenmedi.

Bir gecede gerçekleşen saldırı, Burkina Faso'da yıllardır kaydedilen en kanlı saldırı oldu.

2015'ten bu yana Batı Afrika ülkesi, El Kaide ve daha yakın zamanda IŞİD (IŞİD) ile bağlantılı grupların giderek artan sık ve ölümcül saldırılarına karşı mücadele etmek için mücadele ediyor. Saldırılar ilk olarak kuzeyde Mali sınırına yakın bir yerde başladı, ancak o zamandan beri diğer bölgelere, özellikle de doğuya yayıldı ve dünyanın en şiddetli insani krizlerinden birine neden oldu.

Burkina Faso'da yaklaşık 1,2 milyon insan, Sahel'de binlerce Fransız askeri ve diğer uluslararası ve bölgesel güçlerin varlığına rağmen silahlı grupların orduya ve sivillere yönelik saldırıları artırması nedeniyle uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. .

'Kabul edilemez'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Burkina Faso'daki cinayetlerden “öfkelendiğini” söyledi ve ülkeye dünya teşkilatının “tam desteğini” teklif etti.

Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, "Guterres, iğrenç saldırıyı şiddetle kınıyor ve uluslararası toplumun, şiddet içeren aşırılık ve kabul edilemez insani zararla mücadelede Üye Devletlere desteğini iki katına çıkarması için acil ihtiyacın altını çiziyor" dedi.

Editör: TE Bilisim