Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Çad'ın Lake ilinde ülke içinde yerinden edilmiş 360.000'den fazla kişinin güvenlik ve çevresel risklere maruz kalan “çifte” bir krizle karşı karşıya olduğunu bildirdi ve etkilenen toplulukların dayanıklılığını güçlendirme ihtiyacının altını çizdi.

IOM sözcüsü Paul Dillon'a göre, bölge 2015'ten beri isyancılar tarafından tekrarlanan saldırıların hedefi olurken, durum 2020'de dramatik bir şekilde kötüleşti. 

"Devlet dışı silahlı grupların yılbaşından beri tekrar eden saldırıları, Çad hükümetini Mart ayında Çad Gölü'nün sınır bölgeleri departmanlarından ikisi olan Fouli ve Kaya'nın departmanlarını 'savaş bölgeleri' ilan etmeye sevk etti" dedi. 

Acil durum veya kriz durumlarında insanların yerlerinden edilmelerini ve hareketlerini izlemek için bir araç olan IOM Yerinden Olma İzleme Matrisine göre, Nisan ayından bu yana yerinden edilenlerin sayısı neredeyse yüzde 22 arttı. 

Çifte kriz 

Çad'ın batı kesiminde yer alan Göl (veya Lac) bölgesi, Nijerya ve Nijer ile sınır komşusudur. Kamerun ile birlikte üç ülke, binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyonlarca kişinin Devlet dışı silahlı isyancıların saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı Çad Gölü Havzasını oluşturuyor.  

Kriz ayrıca gıda güvenliğini daha da kötüleştirdi ve birçoğunu insani yardıma bağımlı hale getirdi.   

Güvenlik zorluklarına ek olarak, Göl bölgesindeki durum, köylerde ve tarlalarda ani sellere neden olan kabaca 400 milimetre yağışla birlikte, yaklaşık 30 yılın en şiddetli yağışlarından bazıları nedeniyle daha da karmaşık hale geldi. 

Bay Dillon, "Yerinden edilme tekrarlayan, güvenlik ve çevresel koşulların bozulması nedeniyle uzun sürdüğü ve çok sayıda insanı kapsadığı için bu endişe verici bir eğilim" dedi. 

IOM yanıtı 

Buna yanıt olarak IOM, savunmasız nüfusa acil yardım sağlıyor. Yaklaşık 13.000 kişiye 2.500'den fazla geçici ve yarı kalıcı barınak sağladı ve 14.000'den fazla kişi için hijyen kitleri, uyku matları, giysiler ve temel pişirme ekipmanlarını içeren 2.700'den fazla gıda dışı ürün paketi. 

Bununla birlikte, COVID-19 salgınının ek karmaşıklığı ile pek çok ailenin uygun barınma olmadan yoğun yağışlarla karşı karşıya kalması nedeniyle hemen daha fazlasına ihtiyaç var.  

Buna ek olarak, IOM tarafından belirlenen yerinden edilmiş kişilerin dörtte üçü, çoğu saman ve metal barınaklardan oluşan yer değiştirme alanlarında yaşamaktadır.  

Birçoğu, su, hijyen tesisleri, sağlık hizmetleri ve COVID-19 koruyucu ekipman gibi olanaklara sınırlı erişime sahip, kötü hava koşullarına karşı yeterli koruma olmadan açıkta uyuyor. 

Editör: TE Bilisim