Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Salı günü yaptığı açıklamada, "Tüm göstergeler" Kaliforniya'nın Ölüm Vadisi'nde Pazar günü kaydedilen 54.4 santigrat derece aşırı sıcaklık okumasının meşru olduğunu gösterdi.

WMO sözcüsü Clare Nullis, “California, Death Valley'deki Furnace Creek'teki hava istasyonu 16 Ağustos Pazar günü 130F olan 54.4C'lik bir sıcaklık bildirdi” dedi. "Doğrulanırsa, 1931'den beri Dünya'daki en yüksek sıcaklık ve gezegende şimdiye kadar kaydedilen üçüncü en sıcak sıcaklık olur."

Davayla ilgili uzmanlar

Cenevre'de konuşan Nullis gazetecilere, WMO'nun gözlemi, kullanılan ekipmanı, nasıl kalibre edildiğini ve çevredeki istasyonlarda toplanan verilerle nasıl karşılaştırıldığını inceleyerek okumayı doğrulamak için uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip görevlendirdiğini söyledi.

WMO'nun Weather and Climate Extremes arşivine göre, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 10 Temmuz 1913'te 56.7C'ye (134.06F) ulaşan California, Death Valley, Furnace Creek'teydi. Bir sonraki en yüksek sıcaklık, Temmuz 1931'de Kebili, Tunus'ta belirlendi. 55C'ye (131F) ulaşır.

Diğer yüksek sıcaklık kayıtları arasında 21 Temmuz 2016'da Kuveyt'in Mitribah şehrinde 54C (129,2F) bulunuyor.

Bayan Nullis, ön bulguların, Furnace Creek meteoroloji istasyonundaki ekipmanın Pazar günkü gözlem sırasında düzgün çalışır durumda olduğunu gösterdiğini belirtti.

'Meşru bir gözlem'

Tam doğrulama süreci muhtemelen aylar sürecek olsa da, BM ajansının hava ve iklim aşırılıkları raportörü Randall Cerveny'nin "şimdiye kadarki tüm göstergeler bunun meşru bir gözlem olduğuna dair" dediğini söyledi.

Kavurucu koşullar ABD'nin batı kıyısındaki sıcak hava dalgasına denk geldi. ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, yoğun ve aşırı sıcaklıkların bu hafta da devam edeceğini belirten çok sayıda ısı uyarısı yayınladı.

Ölüm Vadisi bölgesini kapsayan Las Vegas'taki Ulusal Hava Durumu Servisi, 'uzun süreli aşırı sıcak bir olayın ortasındayız. Death Valley'de 130F artı sıcaklıklarda bir başka koşu hala mümkün, ”diye ekledi Bayan Nullis.

Gelişme, BM hava durumu ajansının deniz buzunun erimesini etkileyen aşırı yüksek sıcaklıklarla ilgili tekrarlanan uyarılarını takip ediyor ve ayrıca Kuzey Kutbu gibi yerlerde yoğun orman yangınlarına neden oluyor.

Bayan Nullis, Batı ve Orta Avrupa'da geçen hafta başka bir sıcak hava dalgasına tanık oldu, bir dizi yeni hava istasyonu rekoru kırıldı. 

Arktik alarm

17 Ağustos'ta Japonya Hamamatsu'da 41.1C (105.98F) tescil ederek ulusal rekorunu kırdı. 

Bu arada Sibirya, 20 Haziran'da Rusya'nın Verkhoyansk kentinde kaydedilen sıcaklık 38C (100.4F) ile uzun süreli bir sıcak hava dalgası yaşadı.

WMO şimdi, eğer doğrulanırsa, Kuzey Kutup Dairesi'nde kaydedilen en yüksek sıcaklık olacak olan bu okumayı inceliyor.  

Bayan Nullis, “Temmuz, kuzey yarımküre için kaydedilen en sıcak Temmuz'du ve Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu, rekor seviyedeki en düşüktü” dedi. "Ocak-Temmuz dönemi - yedi aylık dönem - bu türden ikinci en sıcak dönem oldu."

Editör: TE Bilisim