Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, 2017 yılında Antarktika'dan ayrılan dev bir buzdağı, 61 milyon olimpik yüzme havuzuna eşdeğer tatlı su eşdeğerini eriyerek serbest bıraktı ve deniz ekosistemi üzerindeki etkisi hakkında soruları gündeme getirdi.

Canavar buzdağı, Dünya'nın en güneydeki kıtasının diğer bölümlerinden daha hızlı ısınan Larsen buz rafından ayrıldığında Lüksemburg'un iki katı büyüklüğündeydi.

British Antarctic Survey'e göre, 5.719 kilometrekare (2.200 mil kare) oluştuğunda Dünya üzerindeki en büyük buzdağı ve kayıtlardaki altıncı en büyük buzdağıydı.

A-68 olarak bilinen trilyon tonluk dev, iki yıl boyunca Weddell Denizi'nin soğuk sularında, kuzeye doğru ilerlemeden ve başlangıç ​​noktasından yaklaşık 4.000 kilometre (2.500 mil) uzaktaki İngiliz Güney Georgia adasını tehdit etmeden önce evine yakın sürüklendi.

Bir parçası koptuktan sonra o zamana kadar A-68a olarak bilinen buzdağı, 2020'nin sonlarında adaya tehlikeli bir şekilde yaklaştı ve deniz yatağında sıkışıp okyanus akıntılarını engelleyeceği ve binlerce penguen ve fok balığının geçişini engelleyeceği korkusunu artırdı.

Editör: TE Bilisim