BM, uluslararası diyaloğun önemini vurguladı ve yeni bir barış gündemi planlarını duyurdu.

BM Genel Sekreteri António Guterres'in "tüm uluslararası sistemi" test ettiğini söylediği bir kriz olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olduğu giderek daha açık hale geldiğinden, Şubat ayında BM'de şiddetli bir diplomasi turu yaşandı .

“Kısıtlamaya ve akla ihtiyacımız var. Şimdi gerginliğin azaltılmasına ihtiyacımız var” diyen BM başkanı, tüm tarafları “bu tehlikeli durumu uçurumun eşiğine getirecek eylem ve açıklamalardan kaçınmaya” çağırdı. Ancak bu çağrılar sonuçsuz kaldı ve Rusya'nın "özel askeri harekat" olarak nitelendirdiği savaş başladı.

Ukrayna savaşının küresel sonuçları: gıda ve yakıttan nükleer tehdide

Çatışma, Ukrayna ve Rusya üzerindeki etkisinin çok ötesinde bir önem kazandı. Küresel yakıt ve gıda fiyatları yükseldi ve BM ticaret kurumu UNCTAD , savaşı, hala  COVID -19 salgınının sonuçlarıyla sarsılan bir dünyada, küresel ekonomik gerileme tahminlerine katkıda bulunan ana faktör olarak tanımladı.

1986'daki Çernobil nükleer santral patlamasının karanlık hatıraları, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporizhzhia santralinin Rus askeri kontrolü altına girmesiyle yeniden canlandı.

BM nükleer gözlemcisi ( IAEA ) , tesisin endişe verici koşullarından ve reaktörlerin yakınında meydana gelen bombardımandan duyduğu endişeyi dile getirerek, potansiyel olarak yıkıcı sonuçlara karşı uyarıda bulundu . IAEA başkanı Rafael Grossi Kasım ayında bir nükleer santralin yakınında çatışmanın "ateşle oynamak" olduğunu söylemişti .

BM tahıl anlaşması 'insanın acısını hafifletmek için bir umut ışığı'

Bu yılki BM diplomasisinin öne çıkan özelliklerinden biri, hiç şüphesiz, Temmuz ayında Ukrayna limanlarından ihracatın yeniden başlamasını sağlayan ve Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlara ulaşmasının önünü açan ve baş döndürücü yükselişi yavaşlatmaya yardımcı olan Karadeniz Tahıl Girişimi'nin başarılı bir şekilde uygulanmasıydı. dünya genelinde tahıl, yemeklik yağ, yakıt ve gübre fiyatları.

Hassas bir şekilde dengelenmiş anlaşma, üç limana tahıl yüklemesini izlemek için Ukrayna, Rusya ve Türkiye'den temsilcilerle Türkiye'nin İstanbul şehrinde bir Ortak Koordinasyon Merkezi kurulmasını içeriyordu.

Ukraynalı pilot gemiler, gemilere mayınlı Karadeniz'de rehberlik ettikten sonra, üzerinde anlaşılan bir koridor boyunca İstanbul Boğazı'ndan yola çıkıyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki güven eksikliği ve görünürde ateşkes ihtimalinin olmaması göz önüne alındığında belki daha etkileyici olan, anlaşmanın Kasım ayında 120 gün daha yenilenmiş olmasıdır. O zamana kadar Ukrayna'dan 11 milyon tondan fazla temel gıda maddesi sevk edildi ve gıda fiyatları istikrar kazanmaya başladı.

Afrika: Sudan ve Etiyopya'da barış umudu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Mali'de çatışma sürüyor

Birçok Afrika ülkesindeki BM barış gücü askerleri, sivilleri şiddetten koruma rollerini yerine getirirken bu yıl kendilerini tehlikenin içinde buldular.

Yıl boyunca, Mali'nin dünyanın en tehlikeli görev yeri olarak ünü doğrulanmış gibi görünüyordu: sivil katliam raporları ve kötüleşen bir güvenlik durumu arasında neredeyse her ay barış güçlerini öldüren veya yaralayan bir saldırı görüldü.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), militan grupların saldırıları ve binlerce insanı yerinden eden toplumlar arası şiddet olayları ile parçalandı. Yıl boyunca yüzlerce sivil öldürüldü ve barış güçleri yine en büyük fedakarlığı yaptı. Temmuz ayındaki bir saldırıda, BM Misyonu'nun huzursuz Kuzey Kivu bölgesindeki üssü şiddetli gösteriler sırasında vuruldu ve üç barış gücü askeri öldü.

2021'deki askeri darbenin ardından yıla siyasi huzursuzlukla boğuşan Sudan'dan daha iyi haberler geldi. Rejim karşıtı protestocular hedef alınmaya devam etti ve BM aşırı güç kullanımını kınadı ve bu protestoculardan birçoğu öldürüldü.

Ancak Aralık ayına gelindiğinde, Bay Guterres sivil ve askeri liderler arasında bir barış anlaşmasını selamlayabildi ve Sudan'daki BM ekibi geçiş döneminde bir destek paketi sağlayacaklarını duyurdu.

Tigray bölgesi merkezli şiddetli çatışmaların görüldüğü Etiyopya'da, çatışmayı yatıştırma çabaları Mart ayında ateşkese yol açtı. Ancak bu, şiddeti veya huzursuzluktan kaynaklanan insani krizi sona erdirmedi, ancak nihayet Kasım ayında imzalanan bir barış anlaşması, Bay Guterres tarafından iki yıllık acımasız katliamı sona erdirmek için "kritik bir ilk adım" olarak tanımlandı.

Orta Doğu: Uzun süredir devam eden çatışmaların sonu görünmüyor

Mart ayında, ülke 307.000 sivilin öldüğü acımasız bir iç savaşın on birinci yılına girerken, Bay Guterres uluslararası toplumu Suriye halkını yüzüstü bırakmamaya çağırdı .

Yıl, askeri tırmanış belirtileriyle ve bir barış anlaşması ihtimalinin olmamasıyla sona erdi, ancak BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, kırmak için nihai bir siyasi çözüm arayışında bir dizi kilit Suriyeli ve uluslararası paydaşla görüşmeye devam etti. kilitlenme

Yemen şimdi, halkına bir kez daha acımasız bir bedel ödeten feci çatışmasının yedinci yılında. Umutlar Nisan ayında BM'nin arabuluculuk yaptığı ülke çapında altı yıl sonra ilk defa ateşkes ilan ettiğinde arttı. Ancak ateşkesin Ekim ayında sona ermesi yeni bir belirsizliğe yol açtı.

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Ekim ayında Güvenlik Konseyi'ne bir barış anlaşmasına hâlâ ulaşılabileceğine inandığını söyledi: "Ödüller bu kadar yüksekken, bu fırsatı kaybetmememiz çok önemli. Tarafların acilen bir anlaşmaya varmak için gereken liderliği, uzlaşmayı ve esnekliği göstermesi gerekiyor” dedi.

Batı Şeria ve İsrail'de 150'den fazla Filistinli ve 20'den fazla İsrailli'nin öldürüldüğü bir yıl boyunca İsrail ile Filistin arasındaki ilişkilerde çok az ilerleme kaydedildi.

BM Orta Doğu Elçisi Tor Wennesland , çatışmaya barışçıl bir çözümün altını oyan her iki tarafta da sivillere yönelik şiddetin keskin artışından duyduğu derin endişeyi dile getirdi.

Bay Wennesland, İsrail'i Filistinlilere ait mülklerin yıkımının yanı sıra tüm yerleşim faaliyetlerinin ilerlemesini durdurmaya ve olası yerinden etme ve tahliyeleri önlemeye çağırdı. "Derinleşen işgal, terörizm dahil şiddetin artması ve siyasi bir ufkun olmaması aşırılık yanlılarını güçlendirdi ve hem Filistinliler hem de İsrailliler arasında çatışmanın çözümünün ulaşılabilir olduğuna dair umutları aşındırıyor" uyarısında bulundu.

Amerika: Haiti 'uçurumun eşiğinde', Kolombiya kalıcı barışa daha yakın

Haiti'deki güvenlik durumunun 2022'de ne ölçüde çöktüğünü abartmak zor. Rakip çeteler bölge için savaşırken, giderek daha fazla umutsuzluğa kapılan ve zaten hayatta kalmak için mücadele eden vatandaşları terörize ederken, başkent Port-au-Prince'de neredeyse hiçbir yer güvenli sayılamaz. insani bir felaket.

Ekim ayında BM'nin ülkedeki Özel Temsilcisi Helen La Lime, Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ve çete liderlerini ve onların destekçilerini hedef alan yaptırım rejimini memnuniyetle karşıladı. Güvenlik Konseyi'ne siyasi bir çözüm bulunsa bile krizi çözmek için yeterli olmayacağını söyledi .

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield Ekim ayında Güvenlik Konseyi'ne ABD ve Meksika'nın bir anlaşmaya izin verecek bir karar üzerinde çalıştıklarını söylerken, Bayan La Lime özel bir askeri gücün seferber edilmesine desteğini belirtti. acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın sağlanmasına yardımcı olacak “BM dışı uluslararası güvenlik yardım misyonu”.

Onlarca yıl iç savaşın acısını çeken Kolombiya'nın kalıcı bir barışı sağlamanın eşiğinde olabileceğine dair olumlu işaretler vardı.

Kolombiya hükümeti ile FARC isyancıları arasında imzalanan tarihi barış anlaşmasının üzerinden altı yıl geçmesine rağmen, ülke 2022'de hâlâ çatışmaların pençesindeydi ve Temmuz ayında BM insan hakları ofisi yeni gelen yönetime, özellikle de Kolombiya'da artan şiddetle mücadele çağrısında bulundu. kırsal bölgeler.

Ekim ayına gelindiğinde, Kolombiya'daki BM Doğrulama Misyonu başkanı, Güvenlik Konseyi'ne kalıcı bir barış anlaşmasının tam ve nihai olarak uygulanmasına yönelik ilerlemeye yönelik beklentilerin yüksek olduğu konusunda bilgi verecek kadar kendinden emin hissetti: " Kolombiya'nın dünya bir kez daha, çatışmaları sona erdirmenin diyalogdan daha iyi bir alternatifi olmadığını ”.

Asya: Kore nükleer gerilimi, Afganistan'da saldırıya uğrayan puanlar

Afganistan'a odaklanmanın çoğu, ülkenin fiili yöneticileri olan Taliban altında kadın haklarının sürekli erozyona uğramasına odaklandı, ancak güvenlik giderek daha zorlayıcı hale geldi.

Afgan halkı , Nisan ayında okullarda meydana gelen patlamalardan Ağustos ayında bir caminin bombalanmasına kadar, IŞİD olarak da bilinen sözde İslam Devleti tarafından üstlenilen ölümcül terör saldırıları dalgalarıyla sarsıldı . Grup ayrıca Rus ve Pakistan büyükelçilikleri ile çok sayıda Çin vatandaşının bulunduğu bir otele de saldırılar düzenledi.

Afganistan'daki üst düzey BM yetkilisi Roza Otunbayeva Aralık ayında BM'nin farklı tutumlarına rağmen Taliban liderleriyle diyaloğu açık tuttuğunu duyurdu. Taliban'ın çok az siyasi muhalefetle karşılaşmasına veya hiç karşılaşmamasına rağmen , ülkede faaliyet gösteren terörist gruplara tatmin edici bir şekilde hitap edemediklerini bildirdi.

Daha yaygın olarak Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), 2022'de füze denemelerine devam ederek BM'nin kınamasına ve ülkenin nükleer silah kapasitesini geliştirmeye çalıştığına dair korkulara yol açtı.

António Guterres, Mart ayındaki uzun menzilli bir testin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini açıkladı ve Ekim ayında Japonya üzerinden fırlatmayı "pervasız bir hareket" olarak nitelendirdi.

BM Siyasi ve Barış İnşası İşleri (DPPA) başkanı Rosemary Di Carlo, Kasım ayında bir Güvenlik Konseyi brifinginde , KDHC'nin "Kuzey Amerika'nın tamamına ulaşabilecek en büyük ve en güçlü füzesini" fırlattığını söyledi.

Genel olarak, Bayan Di Carlo, DPRK'nın yaklaşık 60 balistik füze fırlattığını söyledi. Ülkeye "daha fazla provokatif eylemde bulunmaktan vazgeçmesi ve ilgili Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine tam olarak uyması" çağrısını yineledi. 

Yeni bir BM barış gündemi

BM şefi António Guterres'in Üye Devletlere Barış için Yeni Bir Gündem sunduğu 2023'te daha geniş barış konusunun BM gündeminde daha üst sıralarda yer alması muhtemeldir.

Aralık ayında Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada Bay Guterres, belgenin Örgütün barış ve güvenlik içindeki çalışmalarını ifade edeceğini açıkladı; önleme için kapsamlı bir yaklaşım belirlemek; barış, sürdürülebilir kalkınma, iklim eylemi ve gıda güvenliği arasında bağlantı kurun; ve BM'nin siber tehditlere, bilgi savaşına ve diğer çatışma biçimlerine nasıl uyum sağladığını düşünün.

Guterres, "Önümüzdeki zorluk açık," dedi "Etkili, temsili ve kapsayıcı, canlandırılmış çok taraflılık ile gelecek nesilleri savaşın belasından kurtarmak".

Editör: Güven BOĞA