Katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a ve diğer Suudi yetkililere karşı, yazarın ölümünden krallığın fiili liderini sorumlu tutmayı amaçlayan bir dava açtı.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, davayı duyurduğu basın toplantısında “Gerçeği istiyorum” dedi. "Kimin sorumlu olduğunu biliyoruz, ancak tüm gerçeği istiyoruz ve hesap verebilirlik istiyoruz."

“Amerika Birleşik Devletleri hükümetine - adalet, hesap verebilirlik ve insan haklarını savunan bir ulus - sordum - benim ve Cemal'i sevenlerin yanında durmanızı rica ediyorum ve diyorum ki, gerçeği tam olarak ortaya çıkarmak için çabalarınızı destekleyeceğiz ve sorumluların bir mahkemede sorumlu bulunmasını sağlayın ”diye ekledi.

ABD'nin Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinde Salı günü açılan dava, miktarı bir jüri tarafından belirlenecek parasal tazminat talep ediyor.

Ancak Cengiz'i temsil eden avukatlardan biri olan ve Arap Dünyası için Demokrasi Şimdilik (DAWN) ortak davacı olan Faisal Gill, amacın "her şeyden önce" keşif sürecini kullanarak Suudi, Türk ve ABD hükümetleri, ayrıca bir mahkeme, Prens Muhammed'i ölümden sorumlu tutuyor.

CIA, cinayet emrini Prens Muhammed'in emrettiği sonucuna vardı

Washington Post'ta Suudi hükümetini eleştiren köşe yazarı Kaşıkçı, Cengiz'le evlilik cüzdanı belgelerini almak için İstanbul'daki Suudi konsolosluğundayken bir suikast ekibi tarafından 2018'de öldürüldü ve parçalandı.

CIA'nın cinayet emrini Prens Muhammed'in emrettiği sonucuna vardı, ancak Suudi yetkililer komplo hakkında herhangi bir bilgisi olduğunu reddetti.

Kaşıkçı'nın ölümü, her iki taraftaki ABD'li milletvekillerinin ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini yeniden gözden geçirme çağrıları da dahil olmak üzere uluslararası öfkeye yol açtı.

Ancak Trump yönetimi, Kaşıkçı cinayetinden üst düzey Suudi yetkilileri kamuoyuna suçlamak konusunda isteksiz davranmıştır.

Salı günü açılan davada, Prens Muhammed ve diğer 28 sanığın Kaşıkçı'nın ortaklarının cep telefonlarını hackledikten ve gazetecinin demokrasi ve insan haklarını desteklemek için DAWN'i kurduğunu öğrendikten sonra cinayeti planladıkları iddia ediliyor.

Dava, "Kaşıkçı'nın acımasızca işkence görmesi ve öldürülmesi tüm dünyadaki insanların vicdanını şok etti" diyor. "Cinayetin amacı açıktı - Bay Khashoggi'nin Amerika Birleşik Devletleri'nde, özellikle davacı DAWN'in icra müdürü olarak Arap dünyasında demokratik reformu savunmasını durdurmak.

Davada ayrıca, Kaşıkçı'nın Washington, DC'deki Suudi Büyükelçiliği'nde evlilik ruhsatı alamaması ve Prens Muhammed'in Suudi büyükelçisine Kaşıkçı'ya Türkiye'de bir tane almanın güvenli olacağına dair güvence vermesi üzerine komplonun Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatıldığı belirtiliyor.

Davacılar, ABD mahkemesinin İşkence Mağdurlarını Koruma Yasası kapsamında yargı yetkisine sahip olduğunu iddia ediyorlar.

Davacıların avukatları, Suudilerin davanın egemen dokunulmazlık nedeniyle atılması gerektiğini savunmaya hazır olduklarını, ancak Prens Muhammed Suudi Arabistan'ın yöneticisi olmadığı için doktrinin uygulanmaması gerektiğini söyledi.

"O kral değil," dedi Gills. "O egemen değil, devlet başkanı değil, hükümetin başı da değil, bu nedenle egemenlik dokunulmazlığı şu anda ona bağlanmıyor."

Editör: TE Bilisim