Cezayirli yetkililer yerel bir Fransız gazetesinden bir gazeteciyi tutukladı ve evini aradı, bir hak grubu ve meslektaşlarından biri Pazartesi günü söyledi. 

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği (LADDH) Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Liberte gazetesinin gazetecisi Mohamed Mouloudj Pazar günü tutuklandı ve evi arandı." Dedi.

"Hala Cezayir'de gözaltında."

Mouloudj'un on yıldır çalıştığı gazetesi hemen yorum yapmadı, ancak meslektaşlarından biri tutuklamayı doğruladı.

Ali Boukhlef, "Pasaportunu aylarca alan güvenlik servisleriyle zaten karşılaşmıştı." Dedi.

"Ayrıca birkaç kez sorgulanmak üzere içeri alındı."

Avukatları, bir başka Cezayirli gazeteci olan Hassan Bouras'ın bir hafta önce tutuklandığını ve Pazar günü diğer suçların yanı sıra "terörizmi yüceltmekle" suçlanarak resmi olarak önleyici gözaltına alındığını söyledi.

Cezayir, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke ve bölge arasında 146. sırada yer alıyor.

Mahkum hakları grubu CNLD'ye göre, 2019'dan bu yana Kuzey Afrika ülkesini düzensiz bir şekilde sallayan Hirak demokrasi yanlısı protesto hareketi veya bireysel özgürlükler nedeniyle yaklaşık 200 kişi hapiste.

Yine Pazartesi günü polis, hükümetin terör örgütü olduğunu söylediği Kabiliye Özerklik Hareketi'ne (MAK) üye olduğundan şüphelenilen 16 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Kuzeydoğu Kabylie bölgesinde son zamanlarda çıkan orman yangınlarıyla ilgili bir soruşturma ve bölgede ölümcül yangınlar çıkardığına dair söylentilerin ardından bir adamın linç edilmesiyle ilgili olarak gözaltına alındılar.

16 şüpheli arasında kimliği belirsiz bir gazetecinin de olduğu belirtildi.

Polisten alıntı yapan resmi APS haber ajansı, tutuklananlardan 11'inin Ağustos ayında düzinelerce kişinin ölümüne neden olan yangınları söndürmeye gönüllü olan Djamel Ben İsmail'in öldürülmesiyle "ilişkili" olduğunu söyledi.

Adamın ölümüyle ilgili 80'den fazla zanlı gözaltına alındı.

Editör: TE Bilisim