Uluslararası Af Örgütü bugün, Cezayir makamlarının, son zamanlarda iki tanınmış gazetecinin sırf görüşlerini ifade ettikleri veya protestoları örtbas ettikleri için ağır hapis cezaları verdiğini gören, artan medya tacizi kampanyasını derhal sonlandırması gerektiğini söyledi. 

Cezayirli yetkililer, eleştiriyi susturmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. 

Cezayir'de radikal bir siyasi değişim çağrısı yapan Hirak protesto hareketi Şubat 2019'da başladığından beri, en az sekiz gazeteci, genellikle “Cezayir'in toprak bütünlüğüne zarar verme gibi sahte suçlamalarla suçlandıktan sonra, haberleri veya sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapse atıldı. "," Cumhuriyetin başkanına hakaret "veya" bir toplantıyı tahrik etme ". Hükümete karşı eleştirel duruşlarıyla tanınan birkaç haber sitesi, Cezayir ağları aracılığıyla erişilebilirliklerinde kesinti yaşıyor. 

"Cezayirli yetkililer, eleştiriyi susturmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Gazeteciler son zamanlarda video paylaştıkları, cumhurbaşkanını eleştirdikleri ve protesto hareketlerine destek verdikleri için hapse atıldılar." Amna Guellali 

“Cezayirli yetkililer, eleştiriyi susturmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktör Yardımcısı Amna Guellali, gazeteciler yakın zamanda video paylaştıkları, cumhurbaşkanını eleştirdikleri ve protesto hareketlerine destek verdikleri için hapse atıldılar ”dedi.

"Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, gazetecilere yönelik sistematik yargı tacizine son vermeye ve haber sitelerindeki ablukayı kaldırarak bilgi edinme hakkına saygı göstermeye çağırıyor."

Gazetecilere adli taciz

24 Ağustos'ta, Konstantin kentindeki bir ilk derece mahkemesi, gazeteci ve aktivist Abdelkrim Zeghileche'yi Facebook paylaşımlarından ikisinden dolayı iki yıl hapis cezasına çarptırdı. Zeghileche bağımsız radyo istasyonu Radio Sarbacane'nin direktörüdür. Avukatlarından birine göre, ilk gönderi Cezayir Devlet Başkanı Abdülmedjid Tebboune'yi "ordu tarafından getirilen bir sahtekar" olarak nitelendirdi ve Zeghileche'nin "cumhurbaşkanına hakaretle" suçlanmasına yol açtı.

Constantine - Perspectives Algériennes adlı siyasi inisiyatifin sayfasında yayınlanan ikinci bir Facebook gönderisinde Zeghileche , "ulusal toprakların bütünlüğüne zarar verme" suçundan mahkumiyetine yol açan siyasi partilerin kurulması çağrısında bulundu. 23 Haziran'da tutuklanmasından bu yana Zeghileche, Konstantin'deki Koudiat hapishanesinde tutuklu bulunuyor. 

"Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, gazetecilere yönelik sistematik yargı tacizine son vermeye ve haber sitelerindeki ablukayı kaldırarak bilgi edinme hakkına saygı göstermeye çağırıyor." Amna Guellali 

10 Ağustos'ta, Cezayir'deki Sidi M'hamed ilk derece mahkemesi, yüksek profilli bir başka davada, önde gelen gazeteci Khaled Drareni'yi Hirak protesto hareketiyle ilgili haberlerinin yanı sıra yabancı medyada yer alması nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırdı. Drareni, "ulusal toprakların bütünlüğüne zarar vermek" ve "silahsız toplantıları kışkırtmakla" suçlandı. Drareni, Casbah Tribune web sitesinin kurucusu ve bir Fransız TV ağı olan TV5 Monde'nin Cezayir muhabiri. Her biri iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılan aktivistler Samir Benlarbi ve Slimane Hamitouche ile birlikte mahkum edildi.

Drareni, Benlarbi ve Hamitouche mahkumiyetlerine karşı temyiz başvurusunda bulundular ve bunların duruşması 8 Eylül'de başlayacak.

4 Ağustos günü, gazeteci Mustafa Bendjama, yazı işleri şefi Le İl , bölgesel bir gazete, bir yazı için yaklaşık 90 dakika süreyle Annaba doğu kentinde sorguya çekildi paylaşılan bir gözaltına Hirak eylemcinin serbest bırakılması talebiyle yaptığı Facebook sayfasında . Le Provincial , daha önce hareketin taleplerini destekleyen makaleler ve yorumlar yayınlamıştı. Bendjama'ya göre, Hirak protestolarıyla ilgili haberleriyle ilgili olarak en az 20 kez sorguya çekildi ve Facebook paylaşımları üzerinden üç ayrı dava ile karşı karşıya. 

"Tüm bu gazeteciler meşru işlerini yaptıkları için cezalandırılıyor. Gazetecilere zorbalık yapmak yerine, Cezayir'deki yetkililer, ülkedeki tüm gazetecilerin işlerini gözdağı, taciz ve tutuklanma tehdidinden uzak bir şekilde yürütebilmelerini sağlamalıdır." Amna Guellali

 Hirak aktivistlerinin davalarını izleyen Tutukluların Kurtuluşu Ulusal Komitesi'ne (CNLD) göre, 17 Haziran'da batıdaki Maskara kentinde bulunan Ennahar gazetesi muhabiri Ali Djamel Toubal, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 18 Ağustos'ta geçici olarak serbest bırakılmadan önce hapishanede. Toubal tutuklandığı gün Facebook'ta bir jinekoloğun Ain Amenas şehrinde doktorların kötüleşen çalışma koşullarından bahsettiği bir video paylaştı .

“Kamu görevlilerini rahatsız ettiği”

12 Haziran ve 8 Temmuz tarihleri ​​arasında, L'Avant-Garde Algérie haber sitesi olan bir gazeteci olan Merzoug Touati, tutuklu Hirak aktivistlerini desteklemek için bir protestoyu haber yapmak üzere doğu Béjaïa kentinde gözaltına alındı. Béjaïa'daki ilk derece mahkemesi, Touati'yi “kamu görevlilerini rahatsız ettiği” gerekçesiyle 100.000 Cezayir dinarı (yaklaşık 776 ABD Doları) para cezasına çarptırdı.

“Tüm bu gazeteciler meşru işlerini yaptıkları için cezalandırılıyor. Gazetecilere zorbalık yapmak yerine, Cezayir'deki yetkililer, ülkedeki tüm gazetecilerin işlerini gözdağı, taciz ve tutuklanma tehdidinden uzak bir şekilde yürütebilmelerini sağlamalıdır ”dedi.

CNLD'ye göre, 25 Ağustos itibarıyla Hirak protestolarına çevrimiçi ve çevrimdışı katılımlarıyla bağlantılı olarak en az 42 kişi gözaltına alındı.

Medya kuruluşlarının bozulması

Gazetecilere yönelik tacizlere ek olarak, Cezayir'de birkaç haber sitesine erişilemez hale getirildi ve yetkililer en az ikisini engellediklerini kabul etti. 15 Nisan'da, İletişim Ammar Belhimer Bakanı  başvuran  yetkililer ve önceden bildirmeden, iftira ve hakaret”için yönetmeni, Ihsane El Kadı, karşı“ileri yasal işlemler”beklemede iki çevrimiçi bağımsız medya, Mağrip acil ve RadioMPost bloke olması "Başkan Abdelmadjid Tebboune'ye karşı. Cezayir'de iki medya kuruluşu tıkalı ve erişilemez durumda.

Hükümete karşı eleştirel duruşlarıyla tanınan diğer birkaç haber sitesi, Cezayir ağları aracılığıyla erişilebilirliklerinde kesinti yaşıyor. Örneğin, Tout sur l'Algerie (TSA) ve Interlignes, 2019'dan beri çoğunlukla erişilemez durumda.

23 Ağustos'tan bu yana, çevrimiçi haber sitesi L'Avant-Garde Algérie 23 Ağustos 2020'den beri erişilemez durumda.

Uluslararası Af Örgütü, 26 Ağustos 2020'de teknik bir test gerçekleştirdi. Üç web sitesine de ya Cezayir dışından bağlanarak ya da ülke içinde bir sanal özel ağ (VPN) kullanarak erişebildiği halde, bunu yapamadı. devlet telekomünikasyon operatörü Algérie Télécom'u Cezayir içinden kullanırken.

Editör: TE Bilisim