ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’nun ‘hak ihlali’ne uğradığı yönündeki kararını tanımayan İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nin “görev suçu” işlediğini,  verdiği hukuksuz kararın da yok hükmünde olduğunu söyledi.  Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa’nın 153. Maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararlarına uyması gerektiğinin altını çizen Çelebi, yerel mahkemenin verdiği kararın hukuki değil siyasi olduğunu vurguladı. Çelebi, “14.Ağır Ceza Mahkemesi hukuksuz kararıyla hukuk devletine son darbeyi vurmuş,  ülkemizi anayasal krize sürükleyebilecek yeni hukuksuzlukların önünü açmıştır’ dedi.

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“HUKUK DEVLETİNİN RUHUNA EL-FATİHA!

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili "hak ihlali ‘kararını tanımadı,

Mahkeme, Enis Berberoğlu ile ilgili yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına dair kararıyla Anayasa'yı ve Anayasa Mahkemesi’ni yok saydı.

Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararı, mevcut yasalara göre yok hükmünde olduğu gibi, aynı zamanda görev suçudur.

Zira bu karar, Anayasa’nın 153. Maddesinde “Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” hükmüne aykırıdır.

Ancak yerel mahkemenin neden böyle bir karar verdiğini anlamak hiç de güç değil!

Cumhurbaşkanının Anayasa mahkemesi kararını tanımadığı ve saygı  duymadığı, İçişleri Bakanının Anayasa Mahkemesi Başkanına “Sokağa korumasız çık bakalım, güvenli mi!” diye aba altından sopa gösterdiği, İktidar  ortağının “Anayasa mahkemesinin kapatılması” yönünde çağrılar yaptığı ülkemizde, yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararını tanımaması hiç de şaşırtıcı değil.

Bu kararın hukuki değil siyasi olduğunun, bir diğer deyişle yargının siyasallaştığının kanıtıdır.

14.Ağır Ceza Mahkemesi hukuksuz kararıyla hukuk devletine son darbeyi vurmuş,  ülkemizi anayasal krize sürükleyebilecek yeni hukuksuzlukların önünü açmıştır.

Hukuksuzluğun hukuka dönüştürüldüğü ülkemizde, önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi’ne KAYYUM atanması, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması ya da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin askıya alınması gibi gelişmeler de hiç şaşırtıcı olmayacaktır!

Hukuk devletinin ruhuna Fatiha okurken, şahıs devletine ait saray hukukunun ülkemize daha neler getireceğini hep birlikte göreceğiz!”

Editör: TE Bilisim