ÇELEBİ’DEN AYSEL TUĞLUK AÇIKLAMASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, 28 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan ve Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın verdiği “Demans hastalığı” raporuna rağmen tahliye edilmeyen HDP Eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un sağlık durumu göz önüne alınarak tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.

UYGUN KOŞULLARDA TEDAVİ OLMAK HER İNSANIN HAKKIDIR

Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğine dikkat çeken İl Başkanı Çelebi, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Yetkili yerel sağlık kurumları tarafından cezaevinde yaşayamayacağı yönünde aylar evvel görüş bildirildiği halde, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporuna dayanarak tutukluluğu sürdürülüyor.

Cezaevi koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığı her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gidiyor. Her insanın sağlık sorunlarını gidermek için uygun koşullarda tedavi hakkı vardır. Bu yönüyle bakıldığında ısrarla sürdürülen uygulama insan haklarına da aykırıdır.

Sürekli yeni cezaevi müjdesi veren iktidar, türlü türlü yeni cezaevleri inşa etmekte, cezaevlerinde kapasite artırmakta, kampüs cezaevleri deneylerine girişmektedir. Cezaevi koşulları gün geçtikte kötüleşmekte, cezaevi nüfusunun akıbeti konusunda açıklık ve şeffaflık ortadan kalkmakta, cezaevleri toplumsal her türlü denetim mekanizmasına da kapatılmaktadır. Cezaevlerinde şiddet, sürgün, intihara sürüklenme, ağır hastalıklar, kanser ve ölümler son yıllarda dikkat çeken bir düzeyde artmıştır.

Hükümet yetkilileri, Adalet Bakanlığı, yetkisi olan adli görevliler cezaevlerindeki sağlık sorunları konusunda suskun kalmakta, içeride olanlar konusunda bir rahatsızlık duyulmamaktadır. Hasta tutuklular çoğu zaman kaderine terk edilmekte, tedavi edilemez noktalara gelindiği zaman yoğun kamuoyu baskısı olursa fark edilmekte ya da içeride sağlık ve bakım hizmeti olanaklarından mahrum bir şekilde yaşamlarını yitirmektedirler. Birçok tutuklu eski sağlığına yeniden kavuşamayacak bir şekilde zarar görmektedir. Cezaevinde kalamayacağına dair verilen raporlara rağmen tutukluluğu devam eden Aysel Tuğluk’un sağlığı daha da bozulmadan tahliye edilmeli ve tedavisine uygun yaşam koşullarına kavuşması sağlanmalıdır.

Editör: TE Bilisim