Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız,  Meclis kürsüsünden AKP hükümetleri döneminde otoyol ücretleriyle yapılan soygunu anlattı. Yıldız, devletin yaptığı Aydın-İzmir Otoyolu'nun ücretinin 9 TL olduğunu, yap-işlet-devret modeliyle yeni yapılan Aydın-Denizli Otoyolu’nun ise 5.5 Avro (yaklaşık 106 TL) olduğunu hatırlattı. Yıldız, “Eğer bu soyguna son vermek istiyorsanız; eğer bütün yolları, hastaneleri kamulaştırmak istiyorsanız adres belli; adres, ilk seçimde Cumhuriyet Halk Partisidir” dedi.

Meclis’teki konuşmasında, Ulaştırma  Bakanım size soruyorum TELEKOM'u özelleştirirken Hariri'ye verdiniz, Hariri geldi, parasını ödemeden TELEKOM'un içini boşalttı, kamu bankalarını dolandırdı, devleti dolandırdı, bu ülkenin tam 10 milyar dolar parasını çaldı, gitti ama şuraya bakın, Sayın Cumhurbaşkanı, 10 milyar para dolandıran, Türkiye Cumhuriyeti devletini dolandıran hırsız adamla sarayda beraber yemek yiyor değerli arkadaşlar; zehir zıkkım olsun, zehir zıkkım olsun!

Sayıştay raporuna göre Kamu İhale Kanunu'nun 191 kez değiştirildiğini hatırlatan Yıldız bu şekilde şartlar oluşmamasına rağmen binlerce ihale yapıldığını hatırlattı. Yıldız, “Kamu İhale Kanunu'nu değiştirdikten sonra bu müteahhitler doydu mu? Doymadılar, 1'e 3; 1'e 4 kazandılar; yetmedi, bu sefer oturdular, anlaştılar sarayda "Ne yapalım?" Yap-işlet-soyalım devleti dediler. 2010'da Osmangazi Köprüsü'nün anlaşması oluyor, araba başı 35 dolar artı KDV; 2010'da. Bu anlaşmayı yaparken de aynı zamanda Amerika'daki tüketici enflasyonuna göre ilave bir anlaşma sağlanıyor ve 2016'dan sonra 2022'ye kadar toplam enflasyonlara göre tek bir araba için 47 dolar 55 sent artı KDV, yani 51 dolar ücret ödeniyor” ifadelerini kullandı.

Yıldız, “Geçen araba 185 lira para ödüyor yani 184,5, 185 lira; geriye kalan 678 lirayı biz ödüyoruz, geçmeyenler ödüyor. Geçen 10 dolar ödüyor, geçmeyenler 41 dolar ödüyor. 185 lira değil, aslında gerçek fiyatı 51 dolar, o da bin lira yapıyor; bin liraya o araba geçmeyeceği için bir oyun oynuyorlar, 185 liraya düşürüyorlar, geri kalanı da Hazine ödüyor. Hazine’nin geçen sene ödediği para 9 milyar 736 milyon” şeklinde konuştu.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun da anlaşmasının dolar bazında yapıldığını hatırlatan Yıldız, “İngiltere'deki bankaların gecelik faiz oranını birbirine aktarırsa aradaki LIBOR farkını ödeyecek. 2002'de Sayın Bakan, kaç para ödediniz biliyor musunuz? 1 milyar 330 milyon araba ilave edildi. Tekrar ediyorum: Bir kelimeyle yandaş müteahhitlere sözleşme haricinde, o LIBOR koydukları için, 1 milyar 330 milyon araba ilave edildi ve bunu da Hazine karşılıyor değerli arkadaşlar” dedi.

Editör: Haber Merkezi