CHP’DEN ESNAFA CAN VERECEK ÖNERİLER

ESNAF ÇARESİZ VE YALNIZ DEĞİL

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Covid-19 salgınında 700 bin esnafın dükkanının kapattığını, iktidarın ise esnafın sorunlarını çözmek yerine esnafı faizlerle daha da borçlandırdığını kaydetti. Başta esnaf olmak üzere salgının olumsuz etkilediği tüm kesimlere en kısa sürede gerekli desteğin sunulması gerektiğini vurgulayan Çelebi,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafın sorunlarının çözümüne yönelik önerilerini aktardı. Çelebi, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman bütün garibanların, işsizlerin, emekçilerin, esnafın sözcüsü olmaya devam edeceğiz. Bu kara günde esnafımız çaresiz ve yalnız değildir. Esnafımızın her türlü derdi ve sorunu için Cumhuriyet Halk Partisi vardır” diye konuştu.

İKTİDAR ESNAFA KARŞILIKSIZ TEK KURUŞ YARDIM YAPMADI

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, yaptığı basın açıklamasında Covid-19 salgınının ayakta durma mücadelesi veren esnafa ağır bir darbe vurduğunu kaydetti. Salgın döneminde 700 bin esnafın işyerini kapattığını dile getiren Çelebi, “İktidar ise salgın döneminde sosyal devlet olarak esnafa karşılıksız olarak tek kuruş yardımda bulunmamıştır. Bu süreçte dükkanını kapatan esnafın her türlü vergi, stopaj, sigorta, kira ve faturalarının devlet tarafından karşılanması taleplerimiz, borç içinde yüzen esnafın krediye rahat ulaşabilmesi için sicil affı çıkarılması önerimiz iktidar tarafından gündeme alınmamıştır” dedi.

ESNAFIN DAYANACAK HALİ KALMADI

Esnafın artık da her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullar altında ezilirken artık dayanacak gücünün de kalmadığını vurgulayan Çelebi, her gün yüzlerce esnafın kepenk kapattığını, binlercesinin siftah yapmadan günü bitirdiğini ve borçlarını ödeyemediğini, ailesini geçindiremediği için intihar eden esnaf haberlerinin arttığını söyledi.

İKTİDAR ESNAFI GÖRMEZDEN GELDİ

TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de 2 milyon 616 bin esnafın bulunduğunu, sadece haziran ayında 7 bin 222 işyerinin kapandığını belirten Çelebi, “Bu rakam son 5 yılın bütün haziran aylarındaki en yüksek veri olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Esnafla beraber esnaf sayılan ama dükkanı olmayan pazarcılar, 500 bin kağıt toplayıcısı, 30 bin simitçi, 10 bin çiçekçi,  6 milyon kişi sokaklardan, 1 milyon gündelikçi ise temizlikten geçimini sağlarken, bu emekçiler de hükümet tarafından görmezden gelinmiştir” diye konuştu.

GIDA PAKETİNE MUHTAÇ KALDILAR

İktidarın bugüne kadar esnafın bir tek derdine çare üretmediğinin altını çizen Çelebi, esnafa sadece faizle kredi verildiğine ve  verilen kredilerin üzerine faiz eklenerek 3 ay süreyle ertelendiğine işaret etti. Tüm bu olumsuzluklarla birlikte esnafın açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldığını, birçok esnafın  gıda paketlerine muhtaç hale geldiğini aktaran Çelebi, “Bu kadar zor durumda olan esnafa bir de IBAN numarası gönderip para istenmiştir” ifadelerini kullandı.

ESNAFIMIZ ÇARESİZ VE YALNIZ DEĞİLDİR

Saray hükümetinin 8 ayda 510 milyar 418 milyon vergi topladığını,  26 milyar 400 milyon lira yurt dışından borç aldığını, Merkez Bankasından 44 milyar 460 milyon liralık karını hazineye transfer ettiğini ve Merkez Bankasına 66 Milyar liralık kağıt para bastırdığını söyleyen CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, “Merkez Bankasının kasasındaki 73 milyar 878 milyon dolarlık dövizi de satarak onu da kullanmıştır. Saray hükümetinin 2020 yılı ilk 8 ayında kullandığı para 1 trilyon 576 milyar 748 milyon liradır. Bu paradan esnafa 1 kuruş yardım yapılmamıştır. İktidar bu 8 aylık süreçte tefecilere 91 milyar 614 milyon lira faiz öderken kendi esnafına karşılıksız yardımda bulunmamış, üstelik esnafın borcuna yeni faizler eklemiştir. Bu kara günde esnafımız çaresiz ve yalnız değildir. Esnafımızın her türlü derdi ve sorunu için Cumhuriyet Halk Partisi vardır” dedi.

ESNAF İÇİN 17 TALEP

Çelebi, esnafın sorunlarının çözümü için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında dile getirdiği “Esnafımız için 17 talep” başlıklı önerileri de sıraladı:

“Acilen bir Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Esnafımız için sicil affı çıkarılmalıdır. Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.  Zincir mağazalar ve AVM’ler için düzenleme yapılmalıdır. AVM’ler haftanın bir günü kapanmalıdır. Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır. Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız cezalar yazılmamalıdır. Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir. Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir. Küçük esnafımızın yanında çalışanların kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir. Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır. Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.  Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.  Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır. Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.  Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.  Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.”

Editör: TE Bilisim