Yıldırım Kaya; "AKP’nin, kamu sendikalarının örgütlenme hakkına darbe vuran yüzde 2 baraj teklifini komisyondan geçirip, Meclis Genel Kuruluna getirmesine ilişkin; Adana Milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin, Muğla Milletvekillerimiz Suat Özcan ve Süleyman Girgin; KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil’in de katılımıyla TBMM’de bir basın toplantısı yaptık."

CHP Ankara Milletveili Yıldırım Kaya konuyla ilgili açıklamaya şu şekilde devam etti;

Bugün sizlere yaşamının önemli bir bölümünü sendikal mücadele İle geçirmiş biri olarak seslenmek istiyorum.

Sendikal mücadele onurlu bir duruştur!

Kamu emekçilerinin sendikal mücadele geleneği, Türkiye Öğretmenler Sendikasının (TÖS ) 8 Temmuz 1968 tarihinde kurulması ile başlar… Ve 12 Mart darbesi ile kapatılarak kesintiye uğratılır.

Sendikal mücadeleye, grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbeleri tahammül edememiştir. Darbelere karşı olduğu iddiası ile iktidara gelen AKP iktidarı da darbecilerin izinden gitmiştir.

Darbelerin kıskacındaki kamu emekçileri, zincirleri kırarak yeniden sendikalarını kurarak yola çıktılar. Bu yolda “ Devlet memuru sendika kuramaz.” diyenlere inat sendikalarını kurdular ve bu günlere geldiler.

Şimdi sizlere, kamu emekçileri sendikalarının kuruluş tarihçesini anlatacağım…

EĞİTİM İŞ; 28 Mayıs 1990

EĞİT SEN; 13 Kasım 1990

TÜRK EĞİTİM  SEN; 18 Haziran1992

EĞİTİM BİR SEN; 14 Şubat 1992

KAMU SENDİKALARININ BARAJ SERÜVENİ

• 25 Haziran 2001 yılında 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu” kabul edildi.

• Yüzde 5 sendikal baraj getirildi, 25 Haziran 2001

• 24 Haziran 2004 tarihinde yüzde 5’lik sendikal baraj AKP tarafından yandaş sendikanın talebi doğrultusunda tamamen kaldırıldı.

AKP’’nin hedefi yandaş sendikaları desteklemek olsa da doğru bir adım atıldı.

AKP yeni kurulmuştu, kendi sendikalarını yaratmak İçin “demokrasi” havarisi kesilmişti.

Aradan yıllar geçti, AKP gerçek yüzünü göstermeye başladı.

Hani 3 Y ile mücadele sözüyle iktidara gelmişlerdi ya; Yolsuzluk, Yoksulluk ve Yasaklarlar…

Bugün geldiği noktada, yine 3 Y İle anılıyorlar.  Yolsuzluklar aldı başını gidiyor, yoksulluk halkın canına tak etti ve her alanda yasaklarla anılan bir AKP iktidarı…

Yolun sonu göründüğü İçin giderayak yandaş “sarı sendikaları” kurtarmak İçin yasa teklifi ile karşımıza çıktılar.

SIFIR OLAN SENDİKAL BARAJI YÜZDE 2’YE ÇIKARMAK İÇİN KARŞIMIZDALAR

• 25 Ağustos 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, yüzde 1 baraj uygulamasının yürürlüğü Danıştay tarafından 08.12.2021 tarihinde durdurdu.

• 10 Aralık 2022’de Meclis Başkanlığına sunulan torba kanun ile baraj yeniden %2’ye çıkartılması teklifi getirildi.  Teklif 15 Aralık 2022 tarihinde AKP ve MHP oyları İle komisyondan oy çokluğu İle geçti.

Şimdi TBMM Genel Kurulunda, Anayasaya, Danıştay kararına, uluslararası sözleşmelere ve AHİM kararlarına rağmen AKP ve MHP Gruplarının ısrarları İle görüşüyoruz.

KANUN TEKLİFİ İLE NE GETİRİLİYOR

• Yüzde 2 barajını aşan sendika üyeleri 2119 gösterge rakamına göre 707 TL “toplu sözleşme ikramiyesi” almaya devam edecek.

·       Ancak yüzde 2 barajının altında kalan sendika üyeleri ise 250 TL alacaklar.

Sendika kurma hakkı olmayan; hakimler, savcılar, askerler, polisler ve infaz koruma memurları, yaklaşık 500 bin kamu çalışanı ise bu haktan hiç yararlanmayacaklar.

Aynı işi yapan kamu çalışanlarını bölüyorsunuz!

Eşit işe eşit ücret politikasını yok ediyorsunuz!

KANUN TEKLİFİNİN SAKINCALARI

• Yeni sendikalarının kurulmasının önünü kapatacak.

• Mevcut sendikalardan yüzde 2 barajını aşamayanlar üye kaybedecek.

• Üye kaybeden sendikalar uzun vadede kapanacak.

• Kamu emekçileri ekonomik nedenlerle istemedikleri sendikalara üye olmak zorunda kalacak ve ayrılamayacak.

 KANUN TEKLİFİNİN YASALAŞMASI DURUMUNDA KURULU OLAN 231 SENDİKANIN 188'İ KAPANMAYLA YÜZ YÜZE KALACAKTIR!

ANAYASAYA AYKIRI

• Anayasanın 51. maddesine göre kişinin sendika kurma, sendikaya üye olma ve üyelikten ayrılma özgürlüğü var. Teklif, sendika kurma, sendikaya üye olma ve ayrılma özgürlüğünü ortadan kaldırıyor.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

• Türkiye’nin imzaladığı, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi ve 98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesine aykırıdır.

AHİM KARARLARINA AYKIRI

• Sendikal örgütlenmeye ilişkin alınmış, AİHM kararları da mevcuttur.

Bu iktidar; Anayasaya uymuyor, Danıştay kararlarına uymuyor, Uluslararası sözleşmeleri tanımıyor, AHİM kararlarına uymuyor, her şeyden önemlisi yüzbinlerce kamu emekçilerinin sendikalarının itirazına aykırı.

DANIŞTAY KARARLARINA AYKIRI

Danıştay 12. Dairesi daha önce de toplu sözleşme ikramiyeleri için getirilen yüzde 1 şartını, sendikal özgürlüğü kısıtlayıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle yürütmesini 08.12.2021 tarihinde durdurmuştu.

Danıştay kararında, “Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmada, hizmet kollarına ilişkin olarak üye olunan sendikalar açısından, “toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar’’ şeklinde kriter getirilmesi suretiyle sendikalar arasında ayrıma yol açılması, açıkça sendikal özgürlüğe bir müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini önleyici şekilde üye kaybına sebebiyet verecek nitelik taşıdığı gibi, aynı hizmet kolunda çalışıp aynı işi yapan sendika üyesi kamu görevlileri arasında, sadece farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle eşitsizlik yaratması itibarıyla çalışma barışını da olumsuz yönde etkileyeceğinden, dava konusu düzenlemede mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” ifadelerine yer vermiştir.

Danıştay’ın iptal edilen kararına rağmen, barajın yüzde 2’ye çıkartılarak yeniden kanunlaştırmaya çalışılması, sendika hakkının gaspıdır.

Var mısınız, kamu sendikalarında da sendika aidatların üyeleri tarafından ödenmesine. Var mısınız, iktidarların arkasına sığınmadan bağımsız sendikacılık yapmaya. Var mısınız sendikaların özgürce örgütlenme mücadelesine…

Özgür ve bağımsız sendikacılık, sırtını işverene dayamadan yapılan sendikacılıktır!

Yüzde 2’lik baraj teklifi, yandaş sendikaların talebiyle, “sarı sendikacılığın” savunuculuğudur.

Bu durum; ne Anayasayla, ne kanunla, ne uluslararası sözleşmelerle ne AHİM kararlarıyla ne de vicdanla bağdaşır…

Bu kanun geri çekilmelidir!

Çekmezseniz vicdanları yaralayacaksınız!

Bugün değilse yarın bunun hesabını vereceksiniz!

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

21 ARALIK 2022

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi