CHP’DEN SAYIŞTAY RAPORU AÇIKLAMASI: “SAYIŞTAY RAPORU, MEB’İN YOK SAYILAN GERÇEKLERİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılı Sayıştay Raporu’na ait tespitleri gündeme getirdi. MEB Sayıştay Raporu’nun CHP tarafından sürekli dikkat çekilen gerçekleri gözler önüne serdiğini söyleyen CHP’li Karabıyık, rapordaki önemli bulgulara dikkat çekti. 


Rapora göre Türkiye’de 138.393 öğretmen açığı olduğunu vurgulayan Karabıyık, “Sözleşmeli öğretmenlik sisteminin kaldırılması ve atamaların kadrolu yapılması ile ilgili çağrımızı sürekli yineliyoruz. Gelinen noktada 138.393 öğretmen açığı var ve bununla ilgili süreç içinde hiçbir şey yapılmamıştır” dedi.


Yapılan atamalarda liyakatın esas alınmadığının Sayıştay Raporu’na da yansıdığını belirten Karabıyık, “Şu anda 80 İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün liyakat ve kariyer kriterleri şartlarını taşımadığı halde atandığını görüyoruz. Bu da bazı gerçekleri daha net ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.  
CHP’li Karabıyık, “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimde en ileri teknolojiye eriştiklerini ifade ederken, sadece küçük bir örnekle FATİH Projesi’nde bile çok basit planlama hatalarının yapıldığını görüyoruz. İnternet alt yapısı olmadığı halde 6.059 okula akıllı tahta sistemi kurulmuştur. Aynı zamanda internet alt yapısı kurulmadığı için, bu akıllı tahta sistemleri boşa gitmiş ve ihtiyacı karşılamamıştır. Sayıştay Raporu’nda bir diğer dikkat çeken nokta ise taşımalı eğitimdir. Türkiye’de 1 milyon 300 binin üzerinde öğrenci taşımalı eğitimde bulunmaktadır. Bir tarafta boş okullar beklerken, diğer tarafta öğretmenler atama beklerken taşımalı eğitimin olmaması gerektiğini vurguluyoruz. Sayıştay Raporu ise, taşımalı eğitimin ihalelerinde teknik olarak yanlışların ve planlama hatalarının yapıldığını, devlete ek gider ve zarara neden olduğunu kanıtlıyor” şeklinde konuştu.

CHP’nin altını çizdiği hatalı uygulama ve tespitlerin Sayıştay Raporu’na yansıdığını dile getiren Lale Karabıyık, “Sayıştay Raporu’nda öğrencilerin maksimum yararını öncelemeyen uygulamaların, bütçe eksikliklerinin, planlama hatalarının ve ihalelerde teknik hataların ve yanlışların olduğunu görmekteyiz. Her gün daha kötüye giden bir Milli Eğitim Sistemi için bunlar önemli hatalardır. Biz bu gerçekleri sürekli ifade ediyoruz, şimdi ise Sayıştay Raporu, MEB’in yok sayılan gerçeklerinden bazılarını bu raporda dahi gözler önüne seriyor” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Editör: TE Bilisim